Montego Bay e principalul hub turistic din Jamaica și una dintre cele mai populare destinații de pe insulă, așa că am căzut și eu în capcana asta, crezând că va fi ceva foarte frumos. Plajele sunt frumoase, dar asta vine la pachet și cu alte lucruri.
Kingston – Montego Bay
Am ajuns în Montego Bay din Kingston cu autobuzul Knutsford Express, dar în general turiștii ajung în Jamaica cu avionul în Montego Bay.
Dacă vrei să călătorești prin Jamaica cu transportul public, autobuzele Knutsford Express sunt varianta cea mai bună, chiar dacă prețul nu e foarte mic. Drumul a durat 5-6 ore și biletul a costat 4400 JMD (28 USD).
De la autogara de lângă aeroport am luat un Uber și m-am trezit cu o suprataxă de aeroport de care nu fusesem informată, ca să nu mai zic că nici nu eram în aeroport, ci alături.
St. James Parish Church
După ce m-am cazat în Montego Bay, prima vizită a fost la St. James Parish Church, care era peste drum, într-o curte ca o parcare, unde un localnic m-a invitat să intru, anunțându-mă că pot face fotografii.
St. James Parish Church e una dintre cele mai frumoase biserici istorice din Jamaica. A fost construită în 1775, în stil georgian, cu vitralii ale artistului John Bacon, în curtea bisericii fiind îngropați mulți coloniști britanici.
Montego Bay, centru
Dar ce m-a luat prin surprindere a fost centrul orașului. Ce zic „centru”, e mai degrabă o piață cu un aer dubios, cu bișnițari postați la intrarea pe stradă, cu produse de duzină la tarabe, în magazinele de pe margine fiind alte produse de duzină, dar păzite strașnic. Era și mașina poliției parcată pe acolo, just in case.
Am trecut prin centru de mai multe ori. Dimineața devreme era cât de cât liber, după care apăreau tarabele alea cu nimicuri și tot felul de personaje dubioase. Adevărul e că, după ce stai mai mult în Jamaica, înțelegi că așa e la ei, cu toate astea localnicii sunt foarte prietenoși.
Orașul însă mi-a lăsat impresia unui loc dubioșel peste poate. Chiar m-am întrebat cum au reușit să-i convingă pe americani să vină în vacanță într-un astfel de loc (și să le și placă!), pentru că mie, care m-am plimbat prin tot felul de țări, inclusiv unele foarte sărace, nu mi-a plăcut cine știe ce.
Mi-am cumpărat micul dejun de la o tarabă volantă de acolo, un sandviș cu de toate, și băiatul care îl făcea era îmbrăcat cu niște blugi care încă aveau eticheta aia de produs nou din magazin, fluturând în aer. Poate avea de gând să îi vândă din nou, ca fiind noi.
Într-o zi am intrat într-un supermarket în Montego Bay și paznicul avea o armă cu țeavă lungă. Am ieșit instant. În alt magazin, am cumpărat un șampon și balsam și casiera a notat pe hârtie seria produselor. În altă parte, pentru câteva fructe mi s-au cerut 50 lei, de parcă se importă banane în Jamaica.
Asta e fața sărăciei.
Harmony Beach
Prima plajă în care m-am oprit a fost una din centrul orașului – Harmony Beach. E o plajă într-un parc păzit – ceea ce m-a bucurat – care se închide la 5 PM. Doar plaja se închide, parcul rămâne deschis.
Am încercat să aflu de ce sunt regulile astea, dar nu m-am lămurit, am avut doar o conversație politicoasă presărată cu complimente cu paznicul (jamaicanii sunt foarte politicoși). Nimeni din Jamaica nu părea să știe unde e România pe hartă, dar toți erau bucuroși de vizite.
Dead End Beach
Dead End Beach e o plajă mică chiar lângă aeroport, te duci acolo ca să vezi avioanele aterizând. Nu e cu pază, e chiar lângă gardul aeroportului și erau câțiva localnici când am ajuns acolo, niște familii printre care m-am simțit în siguranță, așteptând să aterizeze iar un avion ca să-i fac poză.
Zona de pe malul mării, dinspre centru spre aeroport, e mult mai curățică decât centrul orașului. Acolo sunt turiștii americani, în mici hoteluri cu plajă privată, și am găsit chiar și un local în care m-am oprit să beau o cafea (oribilă).
O doamnă din America, văzând-mă că beau cafea:
– Is that coffee? You bought it here?
E clar, toți aveam aceeași experiență cu cafeaua în Jamaica. E „Wow, you found coffee!”
Sunset Beach
Următoarea oprire mi-a plăcut mai mult: Sunset Beach, o mică plajă în care merg localnicii. Apa e foarte bună în Jamaica: clară, temperatura potrivită, adâncime bună, valuri deloc, nisip fin. Am găsit acolo niște locuri mai ferite în care mi-am putut lăsa lucrurile cât am înotat.
Montego Bay are plaje bune, și Jamaica, în general, nu duce lipsă de ape turcoaz. Când m-am apropiat cu autobuzul de Montego Bay, am trecut pe lângă un resort Royalton, cu o plajă cu ape atât de ireal de turcoaz, încât înțeleg popularitatea insulei.
Doctor’s Cave Beach
Doctor’s Cave Beach e una dintre cele mai populare plaje din zonă, o plajă privată pentru care se plătește intrare, foarte aglomerată, cu șezlonguri și restaurante.
Am stat 1-2 ore la umbra unui palmier, erau atâția oameni încât era aproape șezlong lângă șezlong, până când s-a hotărât să plouă și a trebuit să plec. A fost fain, dar nu genul de plajă izolată care îmi place mie – așa ceva nu am văzut în vizita mea în Jamaica (și ce plaje pustii și sălbatice am văzut în Costa Rica, cu totul altă lume!).
Lucruri utile: intrarea costă 8 USD, se poate plăti cu cardul.
Pork Pit, Montego Bay
Mâncarea jerk e una dintre cele mai cunoscute specialități jamaicane. Dacă mergi în Jamaica, trebuie musai să încerci jerk pork, jerk chicken sau jerk shrimp.
Ce este jerk?
Jerk e atât marinada pentru carne, cât și modul în care e gătită. Carnea se freacă bine cu un amestec de condimente și se gătește lent pe cărbuni sau lemn de pimento (arborele de ienibahar), asta dându-i o aromă afumată specifică.
Ce intră în marinada jerk: ardei Scotch Bonnet (foarte iute, asemănător cu habanero), ienibahar (pimento), usturoi, ghimbir, cimbru, scorțișoară, nucșoară, ceapă verde, suc de lime, zahăr brun, sos de soia (opțional), oțet și, în unele variante, rom.
În Montego Bay există restaurantul Pork Pit, unde mănâncă și localnicii. Cum deja începuse ploaia și muream de foame, m-am oprit acolo.
E un local banal (chiar m-am întrebat dacă mai era deschis sau dăduse faliment), la etaj erau multe grătare uriașe pe care sunt lăsate să se afume în neștire cărnurile. Am luat jerk pork, mi-a tăiat carnea bucățele pe loc și am luat masa în timp ce afară turna cu găleata. Până am terminat de mâncat, s-a îndepărtat și potopul.
Cazare Montego Bay
Am stat la Mobay Kotch, am rezervat pe Airbnb o cameră privată. E o clădire în stil georgian chiar în centrul Montego Bay, plin de backpackers de toate vârstele, cu o atmosferă faină, genul care îmi place mie.