Mocănița Huțulca din Moldovița
Mocănița Huțulca din Moldovița a fost construită în 1888 de către Louis Ortieb, un proprietar de gater din Munchen, pentru transportul lemnelor de la de la pădure la gater. Din 2005 mocănița nu mai transportă lemne, ci turiști pe cei 10.5 kilometri și înapoi.
Drumul e simpatic, dar se merge destul de mult prin sat, pe marginea șoselei, abia în a doua parte a drumului se răresc casele. O dată ajunsă la capăt, mocănița face o pauză de jumătate de oră, prilej pentru călători să se dea jos din tren și să îndoape cu mâncărurile care se vând la mai multe tarabe instalate acolo.
Lucruri utile: gara mocăniței este pe strada Gării CFF, numărul 1, Moldovița. Biletul costă 30 de lei, plimbarea durează 2.5 ore, iar programul îl puteți vedea online aici. Vagoanele au trepte destul de sus poziționate – la urcare în gară se urcă în vagon destul de ușor, dar la capăt, în Argel, e dificil să te urci în tren în lipsa peronului.
Mănăstirea Moldovița
După mocăniță ne-am oprit la mănăstire, un loc îngrijit, cu multe flori și un mic muzeu cu obiecte bisericești. La fel ca la Voroneț, și aici se plătește intrare (5 lei), iar taxa foto este 10 lei.
Muzeul Oului din Vamă
Sunt două muzee dedicate ouălor încondeiate, dar cel din Vamă se laudă cu ouă din 80 de țări, fie ouă încondeiate, fie ouă transformate în mici bijuterii. Gazdă ne-a fost fondatoarea muzeului care a povestit despre exponate un pic prea repede, ca atunci când ai spus același lucru de sute de ori și vrei să scapi de vizitatori.
Lucruri utile: Muzeul Oului se găsește pe strada Gării, numărul 20, Vama. Biletul de intrare costă 10 lei, iar taxa foto este 10 lei.
Traseul Moldovița – Palma
De la Moldovița se poate ajunge la monumentul Palma și la Mănăstirea Sucevița, traseu care face legătura cu Obcina Mare – Frumosu, Obcina Mare – Vama și Obcina Mare – Mănăstirea Humor. Traseul durează 5-6 ore continue (triunghi albastru) și nu este accesibil iarna. Începutul traseului e lângă Mănăstirea Moldovița.
Buna seara! Tocmai m-am intors impreuna cu familia dintr-un concediu de 7 zile in Maramures si in ultima saptamana am planificat sa ajungem la sfarsitul lunii Octombrie in Bucovina. Acele locuri sunt frumoase si dragi noua si deoarece nu am mers niciodata cu „Mocanita” ne-am decis sa ne interesam din timp asupra costurile si a ceea ce implica achizitionarea biletelor. In Maramures am mers pana la Viseul de Sus insa, din pacate, tinand cont de perioada concediilor, nu am putut cumpara sau rezerva bilete. Totul trebuie sa fie facute in prealabil cu cel putin doua saptamani. Va multumesc pentru informatii, toate cele bune!
Buna seara, Va invitam sa vizitati si Muzeul oualor,,Lucia Condrea,, Moldovita,muzeu de autor cu exponate unicate . Din creatia artistica a Luciei Condrea( aprox.30000 oua decorate) mai mult de jumatate sunt expuse in muzeu.Este cel mai mare muzeu cu oua decorate din lume. Alte detalii in youtube,Google …..
Va asteptam cu drag!