Acasă EuropaRomânia Imperiul păpădiilor: spre Micloșoara, până unde bate puful alb

Imperiul păpădiilor: spre Micloșoara, până unde bate puful alb

Publicat: Updated:
Micloșoara

La sfârșitul lui aprilie, păpădiile pun stăpânire pe Ținutul Românesc și pe cel Secuiesc: nu mai e despre copaci înfloriți, ci despre pajiști verzi împodobite cu alb. O vreme perfectă pentru un traseu de weekend ca cel dintre Augustin – Căpeni – Micloșoara – Aita Mare – Apața, pentru a vizita Castelul Kálnoky, biserici reformate și fortificate.

București – Augustin

Un punct de plecare pentru acest traseu poate fi satul Augustin, cu o mică gară în care oprește un tren direct din București, în direcția Mediaș. Din Augustin am luat-o pe jos, cu ochii după drumuri mai frumoase decât cele asfaltate, dar în prima parte nu am găsit nimic. După ce treci Oltul și o iei spre dreapta, spre Căpeni, intri în Județul Covasna. Să aveți pașaportul la voi! (glumesc!)

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Ulmul din Căpeni

La intrarea în Căpeni e un indicator spre Ulmul omonim. E un arbore de vreo 300 de ani, care a câștigat premiul de „Arborele anului” la o competiție la care au participat mai mulți arbori. E și un panou explicativ acolo, ulmul fiind la doi pași de șosea.

MicloșoaraMicloșoara

Augustin – Căpeni

Nu îmi plac drumurile cu trafic auto, dar în zona aleasă nu am găsit trasee marcate, a trebuit să improvizez la fața locului pe diverse drumuri agricole. Am găsit un astfel de drum la intrarea în Căpeni și am luat-o pe lângă o fermă de vaci, care m-au urmărit cu curiozitate.

Foarte frumoasă zona, într-o parte am zărit orașul Baraolt, în care nu am ajuns încă, multe dealuri cu păpădii și satul Căpeni în vale, cu o turlă albă frumoasă.

Nu sunt turme de oi pe acolo, doar vaci, așa că nu sunt nici câini de stână și se pare că nu sunt nici urși, nu am văzut anunțuri despre dânșii pe nicăieri. Drumul agricol a coborât în sat, pe alei împodobite cu liliac înflorit.

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Căpeni

Nu auzisem niciodată de satul Căpeni, dar dacă mi-a ieșit în cale am coborât până în centru să văd ce e pe acolo. Am ajuns la Biserica Reformată, care s-a dovedit a fi foarte frumoasă și îngrijită.

În curte trebăluiau câteva femei, una dintre fete a venit cu mine ca să vizitez interiorul bisericii, foarte frumos decorat, iar la un moment dat mi-a adus o oglindă, ca să pot privi mai bine plăcile pictate de pe tavan.

Nu cred că știa multe cuvinte în română, dar mi-a răspuns „cu plăcere” și m-am bucurat mult că m-au primit să le vizitez biserica. În sat erau și români, i-am auzit dintr-o curte, iar în capătul satului am zărit o mică biserică ortodoxă lângă un cimitir, dar era cam neîngrijită și închisă.

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Căpeni – Micloșoara

De la Căpeni am continuat drumul spre Micloșoara. Toată zona e superbă, cu văi și sate care se ițesc ici și colo și drumuri care șerpuiesc. La mică distanță erau munții Baraolt, am zărit și câteva marcaje montane care o luau în direcția aceea.

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Castelul Kálnoky, Micloșoara

La Micloșoara mergi ca să vizitezi Castelul Kálnoky, acum muzeu. Când am ajuns acolo poarta era deschisă, cu un afiș care anunța că biletele se vând la casa numărul 186.

Castelul Kálnoky a fost reședința unei familii nobiliare transilvănene, se trece dintr-o cameră în alta într-o construcție în stil vagon, fiecare cameră având obiecte din acele timpuri. Foarte frumoasă este grădina, cu un mic iaz și un foișor, copaci umbroși și bănci pe care să te odihnești.

În Micloșoara există și un Guesthouse Kálnoky, într-o altă clădire din sat, dacă vreți să stați mai mult prin zonă. În capătul satului am găsit o rulotă la care se făceau langoși și n-am putut rata această gustare secuiască.

Lucruri utile

Biletul de intrare costă 30 de lei, doar cash. Primești și un audio guide în care ți se spune povestea locului și ce conține fiecare încăpere. Castelul Kálnoky se poate vizita de vineri până duminică între 11 și 16, vizitele ghidate desfășurându-se din oră în oră. Pentru rezervări sunați la numerele de telefon: +40 (743) 221 101 sau +40 (743) 100 311.

Eu n-am avut nicio rezervare, am ajuns acolo pe la 14 și am avut noroc să pot vizita castelul chiar atunci.

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Micloșoara – Aita Mare

Drumul de la Micloșoara la Aita Mare e mai lung, sunt vreo 6 kilometri, dar la un moment dat se face o scurtătură care apare și pe maps.me, un drum agricol care taie dealul și te scoate la intrarea în satul Aita Mare.

Când am pornit pe traseul ăsta din Augustin eram convinsă că voi face cei 18 kilometri foarte repede și o să ajung în Apața, pentru tren, prea devreme. Dar cu tot felul de ocoluri pe dealuri, vizite la biserică și la castel, plus o pauză de masă, mi-am dat seama că trebuia să grăbesc pasul dacă nu voiam să pierd trenul spre Brașov, ultimul din ziua aceea.

Când m-am apropiat de Aita Mare, priveliștea a devenit foarte frumoasă: munți înzăpeziți în zare, turlele albe ale bisericilor – idilic! Nu m-am întâlnit cu nimeni, doar cu un utilaj agricol care a luat-o spre sat.

MicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoaraMicloșoara

Aita Mare

Aita Mare are și ea o biserică fortificată frumoasă, dar am găsit-o încuiată, am putut intra doar în curte și în cimitir. Niciun suflet de om pe acolo, doar un motan care a fugit printre păpădii.

MicloșoaraMicloșoara

Aita Mare – Apața

Ultima parte a drumului a fost neinteresantă, am mers mai multe pe lângă case, iar lângă Apața am trecut iar Oltul înapoi spre gară. Trenul m-a lăsat în Brașov, unde am rămas o noapte ca să pot vizita Cetatea Feldioara a doua zi.

Cum faci traseul spre Micloșoara

Dacă ai mașină, e simplu. Eu nu conduc, iar scopul era să mă plimb prin natură ca în alte weekenduri de genul ăsta prin țară. Dacă nu vă e frică să mergeți pe jos, toată distanța Augustin – Căpeni – Micloșoara – Aita Mare – Apața e de 18.4 kilometri, care se pot face în 8 ore și ceva, cu tot cu pauzele aferente.

Pentru București – Augustin există un tren IR direct care pleacă la 6.11 din București și ajunge în Augustin la 10.04. La întoarcere, trenul Regio pleacă la 18.48 din Apața și ajunge la 19.56 în Brașov.

O altă variantă e să mergi cu trenul la Racoș, pentru Vulcanul Racoș și Complexul Geologic, și de acolo spre Baraolt, tot 18 kilometri.

Alte locuri din împrejurimi

De la Bazna la Mediaș pe Via Transilvanica
În căutarea Ciucului din Miercurea Ciuc
Cetatea din Sfântu Gheorghe și alte surprize secuiești
Prin Covasna: Muzeul „Haszmann Pál”, Cetatea Ika, Ojdula și Târgu Secuiesc
Sărbătoarea rabarbărului de la Saschiz
Spre Rupea, tot înainte, înapoi
Castelul Sükösd-Bethlen și Complexul Geologic din Racoș

Lasă un comentariu