Patru zile de ”life by the pool”, plimbări prin Art Deco District și bălăceală în South Beach, vizită în Miami Downtown, dar și o scurtă întoarcere la normalitate, după vaccinarea în Miami.
Miami Beach
Am fost câteva zile în Miami, prima experiență în SUA. N-am fost niciodată interesată de orașul ăsta, mi se părea că nu e nimic de văzut, așa că am venit aici oportunistic, să mă vaccinez. A fost o experiență stranie și intensă: atâta alb strălucitor și opulență, urbanizare modernă și un cartier Art Deco la doi pași de plajă, oameni vorbind spaniolă peste tot, Marea Caraibelor albastră și caldă, remote working pe malul piscinei și plimbări cu un trolley ca pe timpuri, un oraș imens din care am senzația că nu am văzut mai nimic.
Am stat în Miami Beach, aproape de plaja incredibil de albă și apele turcoaz ale Caraibelor. Pe cât e de frumoasă marea, pe atât de repede m-am plictisit să stau pe plajă: soarele ardea tare, apa era foarte caldă, prea caldă pentru gustul meu.
Din fericire am descoperit ceva neașteptat de frumos, un cartier cu clădiri Art Deco ca dintr-un film din anii 1920 – Art Deco District, cu vile albe și colorate, înșirându-se încântător sub soarele strălucitor. Mulțimi de oameni îmbrăcați extravagant și sumar, lux și opulență, prețuri pe măsură.
Little Havana
În Miami e un mini-cartier cubanez numit Little Havana, cu multe magazine care vând trabucuri, rochițe de vară și multe cafenele. E practic o porțiune de stradă, nu foarte lungă, așa că în câteva minute am terminat vizita acolo.
Downtown Miami
Downtown Miami arată diferit, clădiri de sticlă, arhitectură modernă și o vizită în animatul Bayside Marketplace, cu multe restaurante și bărci cu excursioniști.
De încercat: transportul cu Metromover, un vagon de tren automat care circulă singur pe o rută predefinită, pe șine suspendate. Transportul cu Metromover e gratuit și sunt câteva circuite pe care trenul le face. Mi-a amintit de Dubai și de alte orașe cu trenulețe automate, care circulă fără conductor.
Miami Beach Trolley
Cel mai amuzant mijloc de transport din Miami Beach e Miami Beach Trolley, un vagon cu interior ca pe timpuri cu care te poți plimba gratuit prin peninsulă. Sunt câteva rute, fiecare cu culoarea și traseul ei, trebuie să fii atent unde poți schimba troleul, căci altfel pierzi timpul aiurea prin cine știe ce stație prin care trece troleul mai rar.
Cum m-am vaccinat în Miami
Am venit în Miami ca să mă vaccinez de Covid, e singura țară în care poți face asta, ca străin din cu totul altă parte a lumii. Totul e organizat și m-am vaccinat cu Johnson & Johnson chiar la sosire, pe aeroport: sunt două zone la Sosiri, una pentru Pfizer, alta pentru Johnson & Johnson – trebuie să te înregistrezi online pe loc, te ajută niște asistente să faci asta cât mai repede, apoi te duci la o masă, primești vaccinul și carnetul de vaccinare și mai trebuie să stai 20 de minute într-o zonă de supraveghere, să se asigure că nu ai reacții adverse.
Totul a durat mai puțin de 30 de minute, gratuit, fără întrebări sau alte documente. Se numește ”community vaccination”, au înțeles că indiferent de motivul pentru care ești acolo (imigrant ilegal, turist pe termen scurt sau vizită la rudele din Florida), e mai bine să intri în comunitate vaccinat.
După luni de zile în care am purtat mască în spațiile publice (ba chiar și două măști pe față, în unele țări!), am făcut vreo 15 teste Covid și m-am dat cu tone de gel pe mâini, a fost o incredibilă bucurie să pot intra într-un magazin FĂRĂ MASCĂ! Să pot intra într-o cafenea FĂRĂ MASCĂ! Și să uit pentru o scurtă vreme că este încă pandemie…
În Florida masca e opțională dacă te-ai vaccinat și da, știu că vaccinul nu își face efectul imediat, dar am fost așa de ușurată și recunoscătoare că l-am putut face chiar și departe de casă! Nici n-am realizat cât mi-a lipsit normalitatea de altădată și cât m-am săturat de discuții despre virus, de frică și de restricții, de granițe închise și decizii care nu îmbunătățesc nimic.
Într-o zi a picat internetul la hostel și m-am dus la Starbucks să lucrez de acolo, doar că nu mă puteam conectat la net pe laptop, doar pe telefon. Am luat o cafea rece, doamna de la casă nu mai auzise niciodată un nume ca ”Anca”, m-a întrebat de unde sunt, m-am așezat la o masă, în jurul meu o atmosferă ca ”înainte”, când nu ne temeam unii de alții și de atâtea alte lucruri, inclusiv de vaccinuri. Pentru câteva minute am fost fericită doar pentru că eram acolo și puteam să beau o cafea 😊
Cazare în Miami
Am stat la Freehand Miami, un hostel unde, pentru un pat într-un dormitor de fete, am plătit pentru trei nopți cât pentru două săptămâni în Guatemala.
Puterea noastră de cumpărare în State este o glumă, era plin de anunțuri pentru ”handyman” prin tot felul de magazine și dughene cu burgheri și sigur oamenii ăia câștigau mai mult decât mine 😀
Freehand Miami e un loc foarte fain, cu o piscină și o mică grădină și niște iguane verzi mari care se cațără prin palmieri, e un loc în care într-o zi a fost o ședință foto pentru Martini, atât de cool e 😛 Seara zona de lângă piscină revenea barului din curte care rezerva toate mesele pentru clienții lor, așa că după 6 PM nu mai puteai înota acolo, dar în rest era grozav, drept să spun îmi cam place viața pe marginea piscinei, pot să lucrez și în condițiile astea grele 😀
În total am plătit 164 USD pentru 3 nopți de cazare într-un dormitor pentru femei. La sosire îți blochează pe card 50 USD depozit, pe care îl primești înapoi la plecare. Hostelul nu are bucătărie, dar în apropiere e un supermarket cu de toate, inclusiv mâncare gătită.
Transfer aeroport
De la aeroport poți ajunge gratuit în Miami Beach cu expresul 150. În Miami sunt mai multe mijloace de transport gratuite, acesta e unul din ele și e foarte convenabil, căci ajunge până în South Beach.
Alte lucruri utile
În Miami spaniola se vorbește la scară largă, mai mult decât engleza: localnicii non-hispanici vorbesc atât de bine spaniolă încât mi-era rușine să le răspund.
Orașul e imens, când am mers în Downtown cu autobuzul am făcut o oră și jumătate până în Little Havana, la întoarcere la fel de mult, în parte pentru că nici nu prea știam ce să iau și m-am plimbat aiurea cu Metromover până m-am lămurit care e traseul.
Venind din America Centrală, diferența e izbitoare: cu totul alt nivel de trai, absolut toate produsele din lume de care ai putea avea nevoie, transport public impecabil, magazine pline de marfă, mașini scumpe pe stradă, dar și oameni țicniți, extravaganțe la tot pasul, cred că am văzut mult mai multe decât mi-aș fi dorit vreodată pe plajele și străzile din Miami Beach, e clar un oraș fără inhibiții 😀
Pe scurt, mi-a plăcut în State și voi mai reveni, e super ușor de intrat în țară, pentru mine e doua intrare după Fort Lauderdale, unde am avut doar o escală, și nu m-a întrebat nimeni nimic, în Miami nici măcar nu au verificat testul Covid, doar în Guatemala, înainte de îmbarcare.