Mediaș, între două trenuri

Mediaș, între două trenuri

by Anca @ 1001 călătorii
569 views

Cineva mi se plângea de curând că nu există viață culturală în Mediaș (forțat fiind să lucreze acolo câteva luni) și mă gândeam, cu superioritatea bucureșteanului care are destule distracții la îndemână și își permite să le ignore, eșuând în fața televizorului, că exagerează – doar trecusem prin Mediaș cu exact un an în urmă, când fusesem la Bazna, și mi se păruse (zărit în fugă din mașină, preț de maxim 5 minute) un mic oraș provincial, liniștit, cu o biserică frumoasă, un orășel în care te poți odihni, fără să mai ai și pretenții culturale.

Am ajuns din nou în Mediaș, între două trenuri, unul care mă aducea de la Sibiu și altul care urma, după o oră, să mă ducă acasă, în București. Întrebarea care s-a pus a fost: ce poți vedea în Mediaș într-o singură oră?

Ei bine, poți, de exemplu, urma acest traseu ostenitor: gară – centru (10 minute), centru – biserică (3 minute), învârtit prin jurul bisericii și căscat gura pentru că biserica era oricum închisă și cu 3 lacăte încuiate bine la intrare (10 minute, sau 15, depinde de câte ture în jurul bisericii ești dispus să faci), biserică – centru și centru – gară în pas mai lent, eventual o oprire de câteva minute în același „centru” în parcul orașului. Care oraș?! Pai Mediaș, cum zice și sigla imensă înfiptă în mijlocul parcului, nu cumva să uiți că ești în Mediaș, și nu în New York sau în vreo altă metropolă de cine știe unde.

Biserica fortificată Sf. Margareta datează din secolul XV, iar faimosul turn se mai numește și Turnul Trompetiștilor. Se pare că însuși Vlad Țepeș a fost o vreme musafirul (forțat) al turnului, după un conflict cu Matei Corvin și că trompetiștii care dădeau greș la dat alarma erau aruncați din turn, fără alte ”second chances” și gingășii moderne.

Pentru că nu am apucat să văd chiar tot ce-i de văzut, n-aș vrea să fiu nedreaptă cu micul orășel: mai sunt și alte obiective de vizitat, în afară de biserica fortificată, chit că petreceți în Mediaș o oră, cum am făcut eu, sau mai multe luni: Turnul Forkesch, Turnul Croitorilor, Turnul Clopotelor, Turnul Aurarilor, Turnul Funarilor, Turnul Rotarilor, Turnul Steingasser (după cum se vede sunt multe turnuri în Mediaș, probabil le făcea plăcere să arunce cât mai mulți trompetiști din turnuri, crescând astfel cererea pentru asemenea construcții), Casa Gustav Schuster – Dutz, Casa Schuller, Cetatea și sistemul de apărare, Scara Acoperită.

Am găsit pe site-ul Primăriei din Mediaș o descriere meșteșugită a orașului: ”Farmecul Mediașului nu este agresiv, nu te cucerește din prima clipă. Este nevoie de depărtare și de perspectivă… și de clipa de meditație, și de privirea ridicată spre crenelurile luminate noaptea, și de istoria redescoperită din arhive scrise în limbajul unor alte epoci.”

Foarte drăguț – aș zice chiar că de depărtare și perspectivă e nevoie în fiece călătorie, fie ea în Mediaș, sau aiurea.

Medias01.jpgMedias03.jpg

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: