Un traseu cu mult verde de la Bazna la Mediaș, pe Via Transilvanica. Aprilie-iunie e perioada mea preferată în România, totul este verde-crud, copacii înfloresc și temperaturile sunt ideale. Dacă adaugi la toate astea o regiune care mie îmi place mult – Colinele Transilvaniei -, iese un weekend de poveste.
Bazna
Bazna a fost primul loc din România în care am călătorit, cu mulți ani în urmă când m-am apucat de asta, dacă nu pun la socoteală vacanțele din copilărie. Au trecut mulți ani din 2008 până în 2024 și în ultima vreme mi-am dorit să revăd Bazna cu ochii de acum.
E un loc potrivit pentru o ședere de câteva zile, există un complex balnear în care, în 2008, am petrecut niște zile relaxante bălăcindu-mă în piscinele lor, iar la o plimbare pe lângă sat am zărit și câteva căprioare.
În aprilie e prea devreme pentru piscina exterioară, dar am vrut să mai fac o bucățică de Via Transilvanica de la Bazna la Mediaș, așa că am luat trenul până acolo (6 ore și jumătate din București), apoi un taxi din gara Mediaș și m-am oprit direct la Biserica Fortificată din Bazna.
Biserica era încuiată și nu era lăsat niciun număr de telefon pentru vizitare, dar n-a fost bai, m-am bucurat să o admir de la distanță. Bazna e una din localitățile în care atât adulții, cât și copiii, te salută cu „Bună ziua!” pe stradă, un obicei frumos care s-a pierdut în zonele urbane.
Bazna – Mediaș, pe Via Transilvanica
Via Transilvanica e un traseu turistic de 1.400 km care unește diverse regiuni din România, din Bucovina, Transilvania până în sud. Reușește să promoveze România turiștilor străini mai bine decât au reușit autoritățile cu abordările lor birocratice și oficii de turism goale.
Sunt oameni care fac tot traseul cap-coadă în 72 de zile, eu prefer să fac bucăți de traseu în diverse părți ale țării și să mă bucur de natură și de locuri pe îndelete. Am făcut porțiunile Sucevița – Putna, Mălâncrav – Florești și retur, Mălâncrav – Nou Săsesc, Richiș – Biertan, iar în 2024 Bazna – Mediaș.
Sunt 10 kilometri de la Bazna la Mediaș, traseu ușor pe care l-am făcut foarte repede, dar care merge doar prin pădure. În aprilie, pădurea a fost plină de leurdă înflorită, cu flori albe și miros înțepător, prin unele locuri erau priveliști de basm cu cărări șerpuind printre lanurile cu floricele albe și ciripit la cote maxime.
Singurul meu regret a fost că am ratat dealurile cu rapiță înflorită dintre Blăjel și Bazna; din taxi am zărit niște dealuri ireal de galbene, și deși acelea sunt terenuri agricole, sunt sigură că aș fi putut încropi un traseu mai frumos printre ele. N-a fost să fie acum!
Lucruri utile: traseul Via Transilvanica Bazna – Mediaș are aproape 10 kilometri, este marcat și ușor, se face lejer în două ore și ceva. Spre finalul traseului am zărit ceva săltând printre copaci, nu știu dacă a fost iepure sau căprioară, dar m-a speriat un pic gândul de a mă întâlni cu un urs, așa că am pus muzica tare pe telefon și am pornit mai departe.
Nu m-am mai întâlnit cu niciun animal după aceea. La vizita mea, pe traseul ăsta au mai fost doar alte două femei la vreo 10 minute în fața mea, în rest nimeni. Traseul se termină la periferia Mediașului.
Mediaș
Ia o carte, bucură-te de ea și returneaz-o sau pune alta în loc.
(Mesaj într-un bar în Mediaș)
Am mai fost prin Mediaș până acum, dar mereu pe fugă și îmi doream să îi acord mai mult timp, așa că după Via Transilvanica m-am cazat într-un apartament în Mediaș și a doua zi am vizitat orașul.
Am stat aproape de zona în care se încheie Via Transilvanica, când vii dinspre Bazna, așa că dimineața am pornit spre Centrul Istoric când mi-a atras atenția un câmp verde în dreapta mea. Am găsit un lan verde de grâu, ca un tampon între două părți ale orașului, și nu puteam rata așa ceva, mai ales că într-o parte a am zărit Pasarela pietonala peste Târnava din Cartierul Gura Câmpului, care arăta foarte pitoresc!
E o zonă foarte frumoasă acolo – pe malul râului Târnava Mare doi oameni făceau plajă, alții treceau să își plimbe câinii sau copiii, genul acela de atmosferă pașnică pe care ți-o dorești peste tot.
De la pasarela pietonala a mai fost puțin până în Centrul Istoric, marcat de mai multe turnuri și cu Biserica Sfânta Margareta în centru. Multe case frumoase, străzi liniștite și Piaţa Regele Ferdinand I, cu câteva cafenele în jur, pline într-o zi frumoasă de duminică.
Mi-a plăcut mult Mediașul și îmi doresc să mai trec pe acolo, în jur sunt multe sate cu biserici fortificate, împreună formând Ținutul Târnavelor. Aceasta este o regiune istorică și culturală din Transilvania, traversată de râul Târnava Mare, care împarte regiunea în două părți: Țara Târnavelor de Nord și Țara Târnavelor de Sud.
Mai multe localități din Ținutul Târnavelor au biserici fortificate care merită vizitate: Biertan, Bahnea, Jidvei, Hoghilag, Micăsasa, Daneș, Șona, Mihăileni, Șeica Mică, Valea Viilor, Cetatea de Baltă, Mediaș, Laslea, Axente Sever, Blăjel, Valea Lungă, Moșna, Dumbrăveni.
Lucruri utile: pentru a vizita interiorul Bisericii Sfânta Margareta tariful este 15 lei; accesul în curte este gratuit.
Cum vizitezi Mediaș sau Bazna
Din București până în Mediaș există tren direct, drumul durează 6 ore și jumătate, iar trenul pleacă dimineața la 6.11 și la 12.47 ajunge în Mediaș. La întoarcere trenul pleacă la 13.22 din Mediaș și ajunge în București la 8 seara.
Din Mediaș poți ajunge în Bazna cu un taxi de la gară, recomand să negociați un pic (a cerut 60 lei, am plătit 50). Tot din Mediaș am mers cu un taxi până la Richiș, anul trecut (nu conduc și nici nu am mașină/carnet).
De la Bazna la Mediaș se poate ajunge și pe traseul Via Transilvanica, cei 10 kilometri se fac în două ore și ceva, drum ușor, mai mult ca o plimbare.
În Mediaș am stat într-un apartament închiriat de pe Booking – La Florin, foarte curat, gazde amabile, mi-au lăsat și suc și apă cadou. E aproape de zona în care se termină traseul Via Transilvanica, așa că a fost convenabil. Lângă partea aceea a orașului, în Gura Câmpului, au fost și lanul verde de grâu și Pasarela pietonală peste Târnava.
Ce am vizitat pe Via Transilvanica