Acasă AfricaMauritius Explorând Mauritius de la nord la sud. Dar mai mult prin sud

Explorând Mauritius de la nord la sud. Dar mai mult prin sud

Mauritius: drumeție pe Le Morne, Flic en Flac, Cascada Tamarind, Île aux Cerfs, GRSE Waterfall, Fouquets Island, Chamarel View Point, Port Louis, Vulcanul Trou aux Cerfs, Grand Bassin, Cascada Alexandra.

Publicat: Last Updated on

O săptămână pe insula Mauritius, cu munți, plaje, cascade, apusuri spectaculoase și mâncăruri locale, drumeție pe Le Morne și bălăceală în apele turcoaz protejate de bariera de corali. Un paradis în Oceanul Indian, dar vizitat pe cont propriu, cu stat la Airbnb și plimbări cu autobuzul.

Riad – Mauritius

Mi-am început călătoria prin Africa cu două insule, prima fiind Mauritius – o insulă pentru care biletul e mai costisitor din Europa, dar mult mai ieftin dacă zbori din Arabia Saudită. Riad – Jeddah – Mauritius e un zbor de 1 oră + alte 6 ½ ore, la prețul de 251 USD. Am stat câteva ore bune pe aeroportul din Jeddah, iar când am ajuns în Mauritius era deja a doua zi.

Flic en Flac

Cel mai greu a fost să mă hotărăsc în ce parte a insulei să stau: în nord sau în sud, dar cum sudul are munți și majoritatea atracțiilor turistice sunt acolo, m-am hotărât pentru Flic en Flac, cu o plajă lungă și frumoasă pe care aproape că n-am vizitat-o, fiind mereu ocupată să fac altceva sau să stau în casă și să lucrez.

Gazdele mele aveau locuința la două minute de plajă (la propriu) și acolo m-am oprit la sosire, la timp să văd apusul și munții în depărtare. Flic en Flac e o opțiune mai economicoasă pentru cazare pe insulă, sunt multe restaurante, plaja e frumoasă, iar conexiunile cu restul insulei sunt bune.

MauritiusMauritius

Cascada Tamarind

Îmi propusesem să vizitez insula cu transportul public, dar s-a dovedit o pierdere de timp la prima încercare. După o săptămână în Mauritius pot spune că unele locuri se pot vizita așa, dar pentru altele e mai bine să iei o excursie organizată sau să închiriezi un taxi pentru jumătate de zi.

Ca să ajung la Cascada Tamarind am schimbat două autobuze, fiecare drum durând peste o oră, cu alte 20 de minute de așteptare în Quatre Borne. Transportul e groaznic în Mauritius, majoritatea drumurilor au o singură bandă, iar în localități se formează ambuteiaje care durează o veșnicie.

La cascada Tamarind se poate face și o drumeție, dar era prea târziu pentru așa ceva și m-am dus la un punct de belvedere. Mauritius e o insulă sigură, în care te poți plimba și noaptea, dar unii localnici care vor să vândă servicii de ghidare încearcă să te sperie ca să-i plătești pentru ceva ce nu ai nevoie.

La începerea aleii care ducea la punctul panoramic, un tip mi-a spus că trebuie să iau un ghid cu mine, că localnicii stau ascunși în trestia de zahăr și îți pun cuțitul la gât. Inutil de spus că era ridicol: pe străduță erau locuințe private cu gard, iar în singurul loc cu trestie de zahăr evident că nu era nimeni, scurtul traseu fiind destul pustiu, dar nu periculos.

Lucruri utile: accesul e gratuit.

MauritiusMauritius

Apusul în Tamarin

Mauritius nu e doar despre plaje și resorturi (nici măcar nu am stat în unul), ci despre apusuri care se topesc în coasta Madagascarului, cascade, corali și munți. Ah, și mâncare indiană, printre altele.

Voiam să ajung în Le Morne în ziua aceea, dar călătoria cu autobuzele locale durase așa de mult că se apropia înserarea. Eram în autobuz când am trecut pe lângă Tamarin și m-am hotărât, brusc, să cobor și să petrec ultima parte a zilei acolo, cu un pic de relaxare și atât.

S-a dovedit că Tamarin e locul perfect pentru asta: am găsit un bar, am comandat un cocktail specific locului – La Malbaraise, cu rom, suc de ananas și lămâie, și am urmărit un apus splendid pe plajă.

Lucruri utile: în Tamarin sunt multe vile frumoase, pare un loc mai scump și cu mai mult confort decât Flic en Flac.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Blue Bay

După eșecul cu vizitarea atracțiilor turistice cu autobuzul, m-am comportat ca orice turist și am cumpărat o excursie organizată. 5 islands se numea și în seara aceea când am plătit avansul nici măcar n-am observat numele insulelor, așa eram de obosită.

Duminica m-am trezit de dimineață pentru excursie, dar oamenii făceau deja jogging pe malul oceanului și mi s-a făcut dor să stau pierdută câteva săptămâni sau luni într-un loc ca Mauritius, doar să las aerul să treacă pe lângă mine, fără stresul de a mă grăbi.

Am plecat spre Blue Bay, tot în sudul insulei, dar în partea cealaltă, și acolo ne-am îmbarcat întâi pe o barcă cu fund de sticlă și ne-am plimbat prin jur, să admirăm coralii și insulițele. Mulți corali erau morți, de la prea multe substanțe toxice din loțiunile pentru plajă, dar din loc în loc puteai vedea și corali care apăruseră din nou.

Căpitanul bărcii ne-a spus, mustăcind, că apa e prea rece pentru el – era, într-adevăr, cam rece, dar am observat ulterior că temperatura apei era diferită în funcție de unde te bălăceai, în Le Morne, de exemplu, era foarte plăcută.

Blue Bay e lângă aeroport, așa că am putut admira și un avion decolând.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Epava

După plimbarea asta am schimbat bărcile și am luat una rapidă până la o epavă din care n-a mai rămas mare lucru, doar câteva fiare ruginite ieșind din ape.

MauritiusMauritius

Fouquets Island, insula cu far

Fouquets are un mic far în paragină, la care opresc toate excursiile pentru 15 minute, căci mai mult nici nu ai ce face. Insula e aproape de țărm, așa că se văd foarte frumos munții din sud.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Île aux Cerfs

Île aux Cerfs e o insulă populară, cu nisip alb și câteva plaje frumoase, dar și prețuri mari dacă vrei să cumperi ceva de acolo. Ne-am oprit întâi pentru plajă pe o limbă de nisip, apoi ne-am dus în altă parte pentru masa de prânz. Pe țărmul opus era Four Season Hotel Mauritius, cu munții profilându-se pe fundal.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritius

GRSE Waterfall

Mauritius are multe cascade, cea numită GRSE vizitându-se cu barca, cu opriri ca să hrănim maimuțele – păreau destul de sătule, dar tot au venit pentru o felie de portocală sau un colț de banană. În copaci stăteau agățați niște lilieci uriași, semănau cu cei pe care îi văzusem în Maldive.

MauritiusMauritiusMauritius

Île aux Aigrettes

Ultima oprire a fost la Île aux Aigrettes, rezervație naturală pentru păsări, așa că nu poți urca pe țărm, e un loc pentru înotat în apele calme.

MauritiusMauritius

Vulcanul Trou aux Cerfs

Voiam să mai vizitez niște locuri, dar cu autobuzul nu era o idee bună, așa că am închiriat un taxi pentru jumătate de zi. Șofer mi-a fost fratele gazdei mele, așa că unele opriri le-am stabilit pe drum.

Am început cu Trou aux Cerfs, un vulcan adormit care e chiar în mijlocul unei localități. Mă așteptam să găsesc un crater stâncos și l-am găsit plin de tufe și flori, ca dovadă că deocamdată nu se întâmplă nimic acolo. Acum câțiva ani locuitorii au fost evacuați, se credea că vulcanul va revine la viață, dar a fost o alarmă falsă.

MauritiusMauritius

Grand Bassin

Locuitorii din Mauritius sunt de origine indiană în proporție de 80%, așa că religia majoritară este hinduismul. Grand Bassin este un lac sacru cu un templu important la care în luna februarie are loc un pelerinaj, cu ofrande și ceremonii religioase.

MauritiusMauritiusMauritius

Cascada Alexandra

Cascada Alexandra e una din cascadele mai mari din sud, e o platformă amenajată de pe care o poți privi, deși nu se vede foarte bine. În apropiere este și cascada 500 Pieds, până la care există un traseu nu foarte lung.

MauritiusMauritius

Chamarel View Point

Când e vorba de puncte de belvedere, doar Le Morne bate priveliștea de la Chamarel. Ajungi acolo cu mașina și ai o vedere largă spre partea de sud-vest a insulei. Chamarel are și o cascadă, dar nu am vizitat-o, era în altă parte și nu mai era timp și pentru ea.

MauritiusMauritius

Port Louis

Port Louis este capitala și poți ajunge acolo cu autobuzul direct din Flic en Flac. Auzisem că orașul e mai dubioșel, dar n-a fost deloc așa: au un Central Market animat, cu multe fructe și ceva delicii locale, la șerbetul Alouda sau mâncarea tradițională Dalh Puri, ca niște clătite fine umplute de sos de fasole și altele (sunt vegetariene).

Promenada de pe malul oceanului e un loc plăcut pentru o plimbare și luat masa, e plin de magazine și cafenele, totul curat și îngrijit. Am lucrat de acolo 1-2 ore de la Artisan Cafe, un lanț de cafenele cu internet bun și cafea așijderea.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Drumeție pe Le Morne

Le Morne Brabant este UNESCO World Heritage și pe bună dreptate, priveliștile pe care le ai de pe munte sau de pe plajă sunt senzaționale!

Există un traseu până în vârful muntelui, eu l-am făcut până la jumătate: am găsit o băncuță cu picioarele înfipte între stânci și n-am mai vrut să plec de acolo, era mult prea frumos. Din punctul acela traseul devine mai greu, am zărit oameni cățărându-se pe o scară pe o stâncă și punând asta în balanță cu ceva relaxare pe plajă, am ales plaja 😀

Drumeția pe Le Morne e foarte populară, era multă lume pe traseu, iar la intrarea pe munte era o gheretă și o angajată cu un catastif în care fiecare se trecea cu nume și oră. E o măsură de siguranță pentru a verifica că toți cei care urcă pe munte se și întorc și n-a rămas nimeni izolat sus.

Lucruri utile: am ajuns la Le Morne cu autobuzul 5 din Cascavelle Mall; i-am spus șoferului unde vreau să cobor și a oprit la intersecția cu aleea care duce la intrarea pe munte. Nu e o stație de autobuz acolo, dar opresc la cerere. Drumeția pe Le Morne a gratuită, trebuie doar să îți treci datele de identificare, în caz că se întâmplă ceva.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Plaja din Le Morne

De la muntele Le Morne am luat-o pe jos spre plajă, e o cărare neasfaltată de 1.5 kilometri care merge pe malul apei. Am găsit o gheretă care vindea mâncare pentru prânz și după ce am mâncat a urmat o oră doar cu bălăceală în apele turcoaz de la tropice.

În prima parte a peninsulei era un șantier de construcție cu multe hoteluri care se ridicau atunci, în cealaltă erau bungalouri luxoase cu muntele profilându-se în spatele lor. E foarte frumoasă zona, un vis!

Autobuzele nu ajung acolo, iar la un resort în capătul zonei amenajate am aflat că stația de autobuz este ”very, very far”, cum au darul să exagereze angajații din astfel de locuri. Era la vreo 3 kilometri și eram dispusă să merg pe jos sau să fac autostopul, când am dat peste un stand de taxi și am luat o mașină până acolo, apoi cele două autobuze înapoi în Flic en Flac.

Lucruri utile: ajungi pe plaja din Le Morne cu taxiul sau cu autobuzul până la intersecția cu drumul care duce la intrarea pe munte. O variantă bună e să faci drumeția pe munte, apoi pe jos pe plajă, apoi un taxi până la stația de autobuz.

MauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritiusMauritius

Buget

Am vizitat Mauritius pe cont propriu, fără stat la resort și alte răsfățuri, în afara unei excursii organizate. Buget pentru o săptămână: 650 USD.

Mauritius a fost parte dintr-o călătorie de 5 luni prin Africa, nu o vacanță scurtă, așa că nu am avut zbor dus-întors din București și am urmărit să am cazare mai ieftină, nu la resort.

Cheltuială USD
Bilet de avion Riad-Mauritius, doar dus 251
Cazare în Mauritius, 8 nopți 176
Shuttle Holiday Extras 19
eSim Airalo 29
Excursie 5 islands 80
Șofer jumătate de zi 45
Bilete autobuz 12
Taxi 7
Taxi aeroport 38
Total 657

Cum ajungi în Mauritius

Sunt o mulțime de zboruri din Europa sau altă parte a lumii, dar destul de scumpe. Eu am zburat din Riad cu Saudia, biletul de avion a costat 251 USD, cu escală în Jeddah. Saudia este companie de linie, așa că au și mâncare pe fiecare zbor și nu ai limită la bagaje.

Condiții de călătorie

Românii nu au nevoie de viză pentru Mauritius. La check-in-ul făcut în Arabia Saudită cei de la ghișeu au verificat vreo 20 de minute condițiile de călătorie, bănuiesc că nu au călători din România prea des; mi s-a verificat biletul de ieșire din Mauritius și alte detalii.

La sosirea în Mauritius am completat două formulare aproape identice, unul era pentru pașapoarte, altul pentru vamă. La vamă se face un control aleatoriu, pe mine m-a oprit un vameș și mi-a pus câteva întrebări despre medicamente și mâncarea pe care o aveam la mine, când a auzit că am dulciuri din Riad a zâmbit și m-a lăsat să plec.

Transfer aeroport

Pentru sosire am rezervat transferul prin hollidayextra.co.uk, a costat 14.5 GBP și am avut un taxi doar pentru mine. Holiday Extras e un site descoperit recent, au contracte cu furnizori locali și pentru Mauritius prețul a fost multe mai bun decât ce am găsit online. După aterizare am ajuns la Arrivals unde sunt ghișeele multor operatori de turism, am mers la SummerTimes Mauritius, m-am găsit pe lista lor și am plecat spre cazare. Recomand varianta asta.

La plecarea din Mauritius am vrut să merg la aeroport cu autobuzul, căci aveam timp suficient. A fost un eșec. Din Flic en Flac am luat autobuzul până în Port Louis, acolo m-am oprit iar la Central Market pentru Alouda și samosas, apoi m-am dus la terminalul de autobuze să îl iau pe cel pentru aeroport.

Mi s-a spus că autobuzul pentru aeroport e la ”next station”. Am luat alt autobuz până acolo, după ce am coborât am mai mers pe jos și în stație mi s-a spus că autobuzul pentru aeroport este la alt ”next station”! Dar că nu e departe, la 5-10 minute de mers pe jos.

Deja eram obosită, dar am plecat și când am ajuns în stație am aflat că autobuzul nu oprește chiar la aeroport, ar mai fi fost vreo 10-15 minute de mers pe jos. Am renunțat, era deja târziu și riscam să pierd avionul, așa că am luat un taxi de pe stradă (preț negociat de la 2000 rupee la 1700, adică 38 USD). A fost scump, mi-a părut rău că nu am rezervat tot prin Holiday Extras, dar măcar am ajuns la timp.

Cazare în Mauritius

Am stat într-un Airbnb la o familie locală, cazarea pentru 8 nopți a costat 176 USD. Am avut camera mea în apartamentul lor, fără aer condiționat sau cine știe ce lux, dar am avut niște gazde foarte prietenoase cu care am mai stat la povești și am aflat mai multe despre viața în Mauritius.

Mauritius

Transport local

Mauritius are o rețea de autobuze ușor de folosit, au și un site pe care poți căuta diverse rute și vezi și cât durează sau cât costă biletul. În total cred că am plătit vreo 10-12 USD pentru bilete de autobuz. Acestea se plătesc cash, e un taxator în fiecare mașină care colectează banii și dă chitanțe.

Localnicii

Mauritius a fost colonie franceză și apoi britanică, iar înainte de asta a fost o insulă nelocuită, așa că nu există o populație indigenă. Majoritatea locuitorilor sunt de origine indiană, aduși de britanici pentru a munci pe insulă, așa că e o influență puternică indiană, mai ales la mâncare: street food cu samosas, dalh puri și roti peste tot, iar la restaurante e la fel, mâncarea indiană predomină.

Mauritienii învață la școală engleza, franceza, hindu și urdu și deși engleza este limba oficială a insulei, franceza e cea vorbită în mod curent. Sunt legături de business cu Franța, de exemplu gazda mea de la Airbnb lucra la Orange și proiectele lui erau cu oameni din Franța.

Vremea

Mauritius are vreme bună tot anul, dar ei zic că au vară și iarnă. Octombrie este între două anotimpuri, am citit la alții că ar fi cea mai bună lună pentru vizitat insula și n-a fost deloc rău: soare în multe zile, mai înnorat în altele, 23-26C care se simțeau ca fiind mai multe din cauza umidității.

Mâncare

Am mâncat de câteva ori la un restaurant de lângă cazare, în alte zile street food, în altele mi-am gătit singură. La Cascavelle Mall, unde se schimbă autobuzele, dacă stai în Flic en Flac, e și un supermarket mare cu tot ce ai putea avea nevoie. Unele produse care sunt importate din Franța costă mai mult decât în Europa, la altele nu mi s-a părut o mare diferență.

MauritiusMauritius

Excursii

Am cumpărat o singură excursie – 5 islands, prețul a fost 75 EUR. Inițial voiam să cumpăr ceva de pe Viator, dar e mult mai bine să găsiți o agenție aproape de cazare, ca să nu mai plătiți transportul până în altă parte a insulei.

SIM card

Am cumpărat un eSIM de la Airalo, pe care îl folosesc frecvent acum, 1 GB costă 9.5 USD și e valabil o săptămână. Holafly, care oferă același tip de servicii, are pachete mai scumpe, în general.

Prefer eSIM unui SIM fizic pentru că îmi pot activa internetul imediat după aterizare, nu mai trebuie să caut un operator local și să pierd timp cu înregistrarea. Dezavantajul la un eSIM e că primești doar internet, nu poți face apeluri GSM. Internetul mobil în Mauritius a fost decent, dar conexiunea se întrerupea uneori și trebuia să repornesc telefonul.

Remote work

Deși am fost într-o destinație exotică, nu am fost în vacanță, ci am lucrat de la distanță. Internetul a fost bun (gazdele mele lucrau de acasă), iar când mă plictiseam să stau doar în cameră, mergeam la Artisan Cafe, un fel de Starbucks local, cu internet bun. Din Mauritius am zburat în Seychelles, poate fi o combinație mai bună decât zburând din europa.

Concluzii

Pentru o destinația exotică pentru care părerea generală e că îți trebuie mulți bani, Mauritius este surprinzător de prietenos cu bugetul călătorilor independenți. Comparativ cu Seychelles, care a fost următoarea oprire, cazarea și alte cheltuieli au costat mai puțin în Mauritius.

Alte bugete de călătorie

Insula Mahé, Seychelles: m-am uitat în sus și cerul era tot acolo
Sejur în Maldive: buget și lucruri utile
Buget pentru o lună la altitudine în Bolivia
Buget pentru o lună în Argentina & Patagonia
Cât costă să stai o lună în Columbia?
Două luni de călătorie prin Peru
Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic
Cât costă să stai o lună în Costa Rica
Viața lângă lacuri și vulcani: bugetul unei luni în Guatemala
Bugetul unei luni în Republica Dominicană
Două săptămâni în Galapagos. Buget și lucruri utile

Lasă un comentariu