Îmi imaginam Mexico City ca un oraș încins, într-o zonă deșertică și plată și l-am găsit la 2200 metri altitudine, înconjurat de munți și cu ploi zilnice.
Zócalo
Credeam că Zócalo e o zonă mai pitorească, ca în Spectre, filmul cu James Bond care începe cu câteva scene acolo.
Probabil mi-am ales prost momentul vizitei, căci am găsit în centrul pieței, una din cele mai mari din Americi, o serie de corturi uriașe albe care blocau vederea, iar în jurul catedralei niște garduri mari albastre care nu știu de ce fuseseră montate și ele.
Străzile pietonale din jur sunt bune pentru cumpărături sau luat masa, iar pentru o vedere panoramică poți merge la Torre Latinoamericana.
Avenida Paseo de la Reforma
Mexico City din ziua de azi e o metropolă dezvoltată, în care cartierele de business cu zgârie nori de zeci de etaje conviețuiesc cu tarabele care vând tacos la colț de stradă.
Pe Avenida Paseo de la Reforma ai impresia că ești într-un mare oraș din State: m-am oprit la un Starbuck ca să lucrez o oră, două și aș fi putut fi oriunde în SUA, Canada sau Europa.
Polanco
Polanco e un cartier pentru oameni bogați, un fel de Primăverii cu vile elegante și mulți americani și mexicani cu stare ieșiți la terase. M-a șocat să văd o florărie acolo, n-am mai zărit una de nu știu când. Alte cartiere mai interesante de vizitat sunt Roma și Condesa, cu o atmosferă mai europeană, dar nu pot să spun că m-au impresionat foarte mult.
Castillo de Chapultepec
De neratat e o vizită la Castillo de Chapultepec, construit pe un deal, cu vedere panoramică spre imensitatea care e Mexico City. Bulevardul care e acum flancat de clădiri de birouri este fostul drum al reginei, iar castelul e plin de artefacte de pe vremea aristocrației spaniole.
Castelul se închide la 3PM, așa că trebuie să ajungi acolo din timp.
Alte locuri de vizitat
Vizita mea a fost cam pe fugă, și nici distanțele mari nu te ajută să fii mai eficient. Am preferat să lucrez ba dintr-un coworking, ba dintr-o cafenea, iar seara uneori era prea târziu să mai văd ceva sau începea să plouă.
Nu m-am grăbit să vizitez tot, cred că o să mai ajung prin Mexico City și altă dată să văd Muzeul Frida Kahlo și alte locuri pentru care de data asta nu am avut timp. Am fost însă la Teotihuacan despre care o să povestesc într-un alt articol.
Cum vizitezi Mexico City
Am ajuns în Mexico City din San Miguel de Allende, cu autocarul. Autobuses del Norte e una din autogările din oraș de unde se poate ajunge și în Teotihuacan.
Transportul de suprafață e modern și eficient, traseele sunt integrate cu Google Maps și afli rapid ce mașină trebuie să iei și de unde.
Poți vizita orașul foarte ușor cu metroul sau cu autobuzele: Metrobus are propriile linii și stații noi, în care intri cu cardul, o călătorie costă 7 pesos, iar cardul costă 21 pesos și ai o călătorie inclusă, poți plăti cu card bancar sau bani cash.
Un bilet de metrou costă 5 pesos, iar o călătorie cu un autobuz obișnuit costă 4-6 pesos, în funcție de traseu și operator; la unele autobuze plătești doar cash și trebuie să ai bani ficși, pe unele trasee nu dau rest. Există și Uber, nu l-am luat decât în ultima zi când m-am dus la aeroport, cursa până acolo a costat 84 pesos (18 lei).
Metroul e mai părăginit, e probabil mult mai vechi și doar unele lucruri îți amintesc că ești în CDMX: afișe care anunță femeile victime ale violenței domestice că pot accesa servicii legale gratuite, altele care te avertizează să ai grijă de lucrurile tale, vagoane doar pentru femei și copii.
Tema violenței e prezentă, dar m-am plimbat prin zonele centrale și mai puțin centrale fără probleme.
Prima noapte am stat la un hostel lângă Centrul Istoric, dar nu mi-a plăcut acolo și m-am mutat apoi la Hotel El Patio, 5 nopți de cazare au costat 366 lei.
E un hotel care a văzut zile mai bune, dar e foarte curat, chiar exagerat aproape: în fiecare zi schimbau așternuturile, prosoapele și produsele de igienă.
Nu poți lua micul dejun acolo, dar au apă filtrată și peste drum e o ”lavanderia” (spălătorie) ieftină. La doi pași de hotel e stația Metrobus Circuito și ajungeam ușor în zona centrală a orașului.
Citește și: Plajele din Puerto Vallarta
Trei săptămâni în Mexic
Cu asta am încheiat a doua vizită în Mexic pe anul ăsta, ocazie să văd și alte părți ale țării în afară de Riviera Maya & Peninsula Yucatan. Am fost avertizată că restul Mexicului e mai periculos, dar nu mi s-a părut așa, mai ales în locurile turistice.
Am stat și-n zone centrale, și mai puțin centrale, am mâncat tacos de la tarabe de pe stradă, dar și la restaurante locale și probabil cea mai mare victorie e că m-am obișnuit cu mâncarea picantă de aici și nu mai fac mare caz din asta.
Poți plăti cu cardul la supermarket și magazine / restaurante mai mari, pentru restul îți trebuie bani peșin. Vremea a fost o surpriză: de la 31C în Cabo la 21-27C în Mexico City, îmi făcusem griji degeaba că la sud va fi și mai cald. Habar nu aveam că zona centrală a Mexicului e atât de verde și deluroasă și că plouă deluvian câteodată.
🗺️ Ce am vizitat în Mexic
📍 Cancun & Isla Mujeres: așa arată paradisul – plaje caraibiene și ape limpezi
📍 Vamos a la playa! Playa del Carmen – plaje, vibe local și conexiuni bune
📍 Tulum: aș putea trăi așa toată viața – ruine mayașe și plajă paradisiacă
📍 Chichén Itzá & Cenote Ik Kil – sit mayaș celebru și înot în cenotă
📍 Valladolid, Mexicul colonial – oraș istoric și atmosferă tradițională
📍 Piramida din Cobá – ruine mayașe în junglă
📍 Ce frumos e și la Mérida! – oraș colorat cu clădiri coloniale
📍 Uxmal: vulturi și ruine – piramide frumoase și sit UNESCO
📍 Izamal, orașul galben – case galbene și vibe boem
📍 Snorkeling și plajă în Cozumel – recif, pești și apă clară
📍 Insula Pasion. O insulă doar pentru mine, vă rog! – plajă privată și liniște totală
📍 Insula Holbox, albul infinit – nisip fin și flamingo roz
📍 Buget pentru o lună pe Riviera Maya, Mexic – cheltuieli pe plajă și cultură
📍 Îndepărtatul și splendidul Cabo San Lucas, Baja California Sur – stânci spectaculoase și ocean adânc
📍 Todos Santos, pueblo mágico – deșert, munte și mare într-un singur loc
📍 Guadalajara, Guadalajara… – mariachi, catedrale și mâncare bună
📍 Plajele din Puerto Vallarta – litoral urban și atmosferă turistică
📍 Un loc fermecat: San Miguel de Allende, în inima Mexicului – orășel boem cu turle și priveliști
📍 Valea cu piramide: Teotihuacan – sit impresionant cu temple și mister
2 comentarii
M-am bucurat sa citesc despre un oras asa mare (si altceva in afara de plaje:) ). O sa ajung si eu la un moment dat in Mexico City!
Urmează și impresiile despre Las Vegas 🤣