Iași Iași

Mâncăruri și vinuri la Iași

Weekendul ăsta la Iași a fost cu plimbări, mâncare și băutură. Dar în special cu băutură – vinuri albe moldovenești, proaspete și bune. A fost, ca să parafrazez numele unui vin degustat, ”epic”.

Iași

Mi-e drag orașul ăsta încă de când l-am vizitat anul trecut și-am prins niște dimineți cețoase pe acolo. Ăsta e un motiv destul de întemeiat să îți placă (sau nu) un oraș, cred eu. Privești tramvaiul cum vine zdrăngănind spre tine prin ceață sau cum se târăște la vale pe o stradă pietruită și te gândești că asta-i frumos, că așa trebuie să fie.

Instantanee. Cum se vede orașul de sus de la etajul X al Hotelului Unirea? Cum se vede noaptea, cum se vede ziua? Cine e omul acela care meșterește pe-un acoperiș? Străduța aceea veche pe care își are anticariatul Domnul Grumăzescu, cel cu cărțile miniaturale. Catedrala unde se înghesuie poporul să sărute moaștele Sfintei Paraschiva, credința în niște oase roase de ani. Tramvaiul. Teii tăiați și pomișorii japonezi sădiți în locul lor. Controversa. Un copăcel acoperit de nea parfumată, o explozie albă. Teatrul Național. Mallul cel nou și Palasul în curs de renovare. Toate sunt ca fragmentele dintr-un puzzle gigantic. Am fost, am văzut, mi-a plăcut. Dar nu se compară cu diminețile cu ceață – atunci am avut Iașiul doar pentru mine, un oraș pe jumătate adormit, ca și mine…

IașiIașiIașiIașiIașiIașiIași

Comorile lui Grumăzescu

Dl Grumăzescu de la Iași, de meserie anticar, posedă o cutie cu comori: cărți miniaturale, dintre care cea mai mică are 3 mm pătrați și a fost scrisă cu fir de păr de ied – un bob de mazăre este suficient pentru a scrie Luceafărul cu penseta. Asta e doar una dintre minunile pe care le puteți vedea la anticariat, dacă îl rugați pe dl Grumăzescu să vi le arate: într-o cutiuță mică încap o mulțime de cărți, iar cărțile toate pot fi ținute cu ușurință într-o palmă – “o bibliotecă într-o palmă”, cum tot repeta fericit anticarul ieșean: în una e scrisă Miorița, alta e cadou de la Uniunea Europeană.

Alte cărți nu sunt chiar așa de mici, dar sunt vechi, sau sunt primele ediții tipărite, cum sunt cărțile lui Jules Verne, pe care nu le-am văzut, din păcate. Iar alte cărți sunt cele ale copilăriei noastre: cine nu-și amintește de seria Biblioteca pentru toți? Un anticariat poate fi un loc interesant și viu, nu o dugheană prăfuită cu vechituri, cum de multe ori ne-o imaginăm a fi. La Iași erau tineri care se strânseseră să-l asculte pe dl Grumăzescu vorbind și zău că dacă stai să-l asculți un pic nu-ți mai vine să pleci de acolo. Îl găsiți pe strada Lăpușneanu la numărul 24, în centrul Iașilor, printre cărți mai mici sau mai mari și povești din trecut.

IașiIașiIașiIașiIașiIași

Gramma Wines

Mă așteptam la niște mâncare tradițională, care știm cu toții că e bună, dar e “grea” și te ridici de la masă cu și mai mare greutate. Că în loc de ciorbă rădăuțeană am mâncat sturion și capră ”bio” a fost o surpriză neașteptat de bună. Chef Lori de la Restaurantul Ralet face minuni la Iași – dacă aveți drum pe acolo faceți-le neapărat o vizită. Au vinuri foarte bune, iar mâncarea e la superlativ: ca să vă faceți o idee noi am început masa de prânz la 1 și am terminat-o la 5 pentru ca de la 6 seara să continuam cu degustările la Crama Gramma. A fost, vă jur, o zi grea, dar am făcut față la toate provocările moldovenilor și ne-am întors cu onoarea intactă.

Seara, după numai o oră, am luat-o de la capăt. Am fugit pe dealurile Iașului la Gramma Wines, să vedem cum se face vinul. Cam așa arată via la mijloc de aprilie – plin de ochiul boului, iar în depărtare Iașul cu un apus pe care l-am cam ratat din cauză de degustat de vin (e greu să faci poze cu paharul în mână).

Familia Olteanu, care deține crama, a fost o gazdă perfectă și ne-au făcut cea mai faină surpriză din ziua aceea: ne-au dat ocazia să ne îmbuteliem singuri o sticlă de vin! De la umplutul sticlei direct de la cisternă, pus dop, pus capișon, pus etichetă… tot, tot, tot 🙂 Să se noteze că eu am fost prima care și-a îmbuteliat sticla de vin și am și dovezi în acest sens, când o binevoi Ioana să mi le trimită 😊

În rest ce să vă mai spun? Mergeți la Iași să vedeți cu ochii voștri câte se pot face și vizita și ce oraș cosmopolit găsiți acolo, dacă aveți un pic de curiozitate și de timp liber. Despre restul (Iași, Ruginoasa, Miclăușeni) în episoadele următoare.

Restaurantul Ralet: Str. Ralet Nr. 1, Iași.
Gramma Wines: este cea mai nouă și mai modernă cramă din Iași, aflată pe dealurile de la Vișani. Produce trei soiuri de vin alb: Fetească Albă, Fetească Regală și un excelent cupaj de Cuvee Vișani. Sloganul care se potrivește perfect acestui brand: Vinul conversației.

IașiIașiIașiIașiIașiIașiIașiIași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *