Mănăstirea Radu Vodă: pe urmele lui Tăttărescu

Mănăstirea Radu Vodă: pe urmele lui Tăttărescu

by Anca @ 1001 călătorii
579 views

Într-o zi cu viscol în București, încercând s-o iau pe o scurtătură necunoscută, am ajuns la Mănăstirea Radu Vodă. Prima dată am crezut, cu totul eronat, că am ajuns la Patriarhie – un deal, o poartă și-o biserică care, încercuită în valuri de ninsoare, părea a fi cu totul alta. De abia când am intrat înăuntru am început să îmi dau seama de greșeala mea.

Complexul Radu Vodă este compus din biserică, turnul clopotniță (cel mai înalt din București – 25 m), seminarul teologic și ruinele Palatului Domnesc. Pe locul pe care este construită mănăstirea s-au descoperit vestigiile arheologice ale celei mai vechi așezări de pe aceste meleaguri, datând din paleolitic. Atât prima biserică cât și a doua au fost distruse în secolul XVI. În Biserica Mânăstirii Radu Vodă se păstrează racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie Taumaturgul, iar frescele delicate ale lui Gheorghe Tăttărescu au fost adăugate în secolul XIX.

Peste drum de mănăstirea Radu Vodă se află biserica ortodoxă Bucur Ciobanul (mijlocul secolului XVIII) la care se ajunge pe o scară abruptă. După cum îi spune și numele, îi este dedicată ciobanului Bucur care, se spune, a fondat orașul București.

RaduVoda02.JPGRaduVoda03.JPGRaduVoda04.JPGRaduVoda05.JPG

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: