Guraidhoo, Maldive Guraidhoo, Maldive

Maldive, turcoazul incredibil din Insula Guraidhoo

Ape turcoaz, nisip alb și climă tropicală? Le-am avut pe toate în Guraidhoo, Maldive, la prețuri mai mici decât s-ar aștepta cineva.

Maldive pe cont propriu

Călătoresc fără agenție oriunde în lume, așa că de ce nu și-n Maldive? Insula are hoteluri budget-friendly și apa e la fel de albastră indiferent dacă ești într-un resort de lux sau un hotel obișnuit.

Mai complicat e cu transportul: totul e atât de fragmentat încât nu se pune problema să vizitezi prea multe insule. Chiar și când sunt învecinate, localnicii cer niște prețuri piperate pentru transportul privat, iar feribotul public trece doar prin câteva locuri.

Așa că prima întrebare la care trebuie a trebuit să răspund a fost: pe ce insulă vreau să stau? De obicei ai de ales între Malé, Maafushi, Gulhi și Guraidhoo, în Atolul Malé Sud. Am ales Guraidhoo pentru că acolo am găsit un hotel ieftin și cu recenzii bune, iar la o primă căutare insula arăta destul de bine. Și chiar mi-a plăcut să stau 10 zile acolo.

Citește și: Sejur în Maldive: buget și lucruri utile

Bikini Beach

Maldive e o țară musulmană, așa că nu te poți plimba în costum de baie dincolo de plaje, dar cât stai pe nisip e OK. Plajele pentru așa ceva au fost numite, semnificativ, ”bikini beach”. Și Guraidhoo are o plajă pentru bikini, cu o limbă de nisip alb, mulți crabi care sapă tunele și ape de mică adâncime.

Dincolo de apă este o insulă-resort unde e Holiday Inn Resort Kandooma – distanța între insule e atât de mică încât poți ajunge până acolo înotând, dar un paznic îi alungă pe nepoftiți. Am stat pe Bikini Beach de mai multe ori, era liniștit și pustiu, dar nu sunt șezlonguri sau altceva amenajat.

În prima zi am dat roată insulei (are un kilometru lățime) și am ajuns la un mic cimitir, apoi la o bucată de pământ pustiu. Valurile se spărgeau într-o parte, așa că nu puteai înota sau face altceva pe acolo.

După unii luna august e una proastă pentru vizitat Maldive, musonul din regiune aduce ploi torențiale pe care le-am prins și eu. După alții, perioada asta e mai bună: turiști mai puțin, nori care ecranează soarele și mai multă liniște.

Citește și: Maldivele turcesc: Adrasan și Insula Suluada

Naanu Beach

Am prins niște ploi torențiale în unele zile de mă întrebam dacă voi sta numai în hotel: bălți peste tot, turnat cu găleata în timpul zilei și ceva cam multă răcoare.

Dar într-o miercuri, după ce noaptea s-au rupt norii, minune! O zi întreagă fără ploaie, pe care am sărbătorit-o dimineața pe plaja Naanu, o plajă cu nisip alb, șezlonguri gratuite și o apă așa cum numai în Maldive îți imaginezi că e: turcoaz pur, temperatura potrivită și nisip fin și alb sub picioare.

În largul apei exista un banc de nisip: am mers prin apă până acolo, iar pe nisip valurile se ciocneau vijelios. Bancul e la mijlocul distanței dintre două insule, deci destul de departe de țărm, dar apa îmi ajungea până la brâu. Incredibilă priveliște!

Între cele două plaje – Bikini și Naanu – era o tanti cu o gheretă care vinde diverse băuturi, majoritatea chimicale. Am luat o cafea într-o zi doar ca să stau pe plaja aia pustie într-unul din șezlongurile tipice maldiviene: un cadru de metal între care se leagă niște sfori și… gata șezlongul!

Ce nu-ți spune nimeni despre Maldive e că acolo trăiește o specie de lilieci uriași – Pteropus, care ziua se odihnesc prin copacii de pe plajă. Credeam că e o rață care zboară, dar nu, era domnul liliac 😀 L-am zărit de câteva ori de atunci, dar mereu câte unul singur (poate chiar e doar unul pe insulă, cine știe?)

Guraidhoo are școală, magazine, chiar și o moschee pe care o auzi de pe plajă. E un loc foarte liniștit, cu clădiri mai mici și câteva străzi pe care am reușit să mă rătăcesc. Femeile se îmbracă în chador, deseori le vezi ieșite în fața casei curățând orez. Unele din ele lucrează: în magazine sau…la aeroport.

Plimbându-mă pe străzi am remarcat imediat că le plac foarte mult plantele în ghivece: orice fost bidon de motorină își sfârșește existența sub formă de ghiveci pentru flori. Sunt o grămadă de plante și toate frumoase.

Guraidhoo are mai multe restaurante, dar nu toate bune. Primul încercat a fost dezamăgitor, dar a doua zi am descoperit Thudi Cafe și acolo am mers în fiecare zi. E lângă Bikini Beach, au mâncare bună (cea indiană le iese cel mai bine) și un mojito delicios.

Citește și: Zanzibar: dar ce de turcoaz și alb imaculat avem aici!

Guraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, Maldive Guraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, Maldive

De la Guraidhoo la bancul de nisip

Când sunt prea multe insule în jur, iei un banc de nisip din Maldive doar pentru tine. Umbrela, fructele și filmarea cu drona intră în preț.

Era a doua zi în Maldive și voiam să văd și altceva în afară de insula Guraidhoo, care mi-a fost casă pentru 10 zile. La sosire proprietarul hotelului m-a invitat în turul din acea zi, până la un banc de nisip, dar am fost prea obosită după un zbor de 10 ore. Și un pic cam sceptică (ce poți face acolo, doar te uiți la nisip și stai așa, în soare?)

Duminică, însă, mi-am dat seama că nu am foarte multe opțiuni: multe insule-resort erau închise, snorkeling nu puteam face după accident, pescuitul nu mă interesa și tot așa. Proprietarul a redus prețul turului de la 70 la 40 de dolari și după ce mi-a explicat că-mi aduce și umbrelă de soare, și fructe, m-am hotărât să merg.

Bancul de nisip se vede în întregime doar la reflux, așa că am plecat într-acolo la 8.30 dimineața, după o ploaie torențială care s-a terminat rapid, cât mi-am luat micul dejun. Tipul cu barca avea și dronă, a filmat plaja de sus și mi-a explicat că ”e foarte important ca cei de acasă să vadă unde am fost” 😊 Aici am fost:

Am stat vreo două ore pe nisipul ăla, la relaxare. Evident că nu e nimic de făcut acolo, dar apa e bună, soarele a fost ecranat de nori, iar prin apă înotau pisici de mare, așa că timpul a trecut repede. Am găsit un fel de ciupercă marină vie, cu rădăcini înfipte în nisip – stătea destul sub apă la reflux cât să-i fie bine toată ziua.

O oră și jumătate mai târziu apa s-a apropiat destul de mult, așa că maldivianul a mutat umbrela pe altă bucată de nisip, mai înaltă.

Citește și: Insula Mahé, Seychelles: m-am uitat în sus și cerul era tot acolo

Sejur în Guraidhoo, Maldive

Excursia a costat 40 USD și-a inclus drumul până acolo, umbrelă, prosop, fructe și filmarea cu drona. Am cumpărat turul de la proprietarul hotelului la care stau – Wind Breeze Sunset View Inn, cazarea a fost 202 USD pentru 9 nopți pe insula Guraidhoo.

Am stat pe insula Guraidhoo, la Wind Breeze Sunset View Inn, cazarea a costat 202 USD pentru 9 nopți într-o cameră dublă cu AC, baie cu apă caldă, mic dejun inclus și wifi decent.

Hotelul are și o curte chiar pe plajă, cu șezlonguri și mese pe care îți poți lua micul dejun. Am lucrat de acolo într-o seară, dar tot în cameră am avut condiții mai bune. Proprietarul a organizat și barca rapidă de la aeroport până pe insula Maafushi (25 USD), de unde a venit și m-a luat cu barca lui. Am scris pe blog despre bugetul în Maldive.

Citește și: Explorând Mauritius de la nord la sud. Dar mai mult prin sud

Guraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, MaldiveGuraidhoo, Maldive

Cât costă o vacanță în Maldive

Maldive sejur: am stat 10 zile în Maldive călătorind pe cont propriu pe insula Guraidhoo. Pentru cheltuielile de acolo (fără biletul de avion) am cheltuit doar 439 USD.

De ce să vizitezi Maldive

Pentru relaxare și plajă pe insulele lor cu nisip alb (unul din cel mai rar din lume) și ape ireal de turcoaz. Pentru un răsfăț în vilele luxoase din insulele-resort, dacă mergeți acolo pentru o ocazie specială, cum e luna de miere.

Buget pentru Maldive

N-am făcut cine știe ce cheltuieli în Maldive, în afară de transport de la și spre aeroport, o excursie și mai multe cheltuieli curente: apă (10 rufiyaa sticla de 1.5 litri), masa de prânz la restaurant (de regulă în jur de 150 rufiyaa) și niște magneți.

Cheltuială Lei USD
Asigurare Maldive Asirom 74 16
Speedboat aeroport – Maafushi 123 25
Cazare Maldive, 9 nopți 980 203
Excursie banc de nisip 194 40
Speedboat Guraidhoo-Malé 123 25
Suveniruri 48 10
Mâncare (estimativ) 580 120
TOTAL 2,121 lei 439 USD

Condiții de călătorie

Înainte de sosirea în Maldive și înainte de plecarea de acolo trebuie să completezi Imuga. Nu primești nimic pe email după aceea sau ceva de prezentat, verifică direct în sistem.

Pentru români, intrarea în Maldive se face cu viză care se ia la fața locului. Viză e mult spus, nu am completat nimic și nici nu am plătit ceva, mi-au pus doar o ștampilă în pașaport.

Pe site-ul MAE nu scria dacă trebuia să fiu vaccinată împotriva Covid, aparent nu mai trebuie. Nu mi-a cerut nimeni vreo dovadă de vaccinare.

De controlul pașapoartelor am trecut în 30 de secunde, în schimb la vamă am pierdut vreo 10 minute: vameșii de acolo mi-au scos toate lucrurile din rucsac, mi-au pus întrebări (ce lucrez, unde lucrez, unde am cazare), s-au uitat la fiecare lucrușor, inclusiv la fostul pașaport pe care l-am luat cu mine.

Două lucruri le-au trezit interesul: niște pachete de henna și o cutie cu Emetostop, pentru răul de mișcare. La henna s-au uitat îndelung, au scanat pachetele încă o dată, iar s-au uitat la ele, în cele din urmă le-am zis să deschidă unul, ceea ce au și făcut și înăuntru au găsit… henna.

Emetostopul era și el dubios, dar cum nu înțelegeau ce scrie pe cutie, au renunțat. După ce s-au uitat la toate lucrurile mele și au scanat încă o dată henna…m-au scanat și pe mine! Am fost invitată în altă cameră, m-am urcat pe un podeț pe care l-au plimbat între doi senzori, dar n-au descoperit nici acolo nimic, așa că au fost nevoite să încheie controlul.

Citește și: Maldive, turcoazul incredibil din Insula Guraidhoo

Bani, costuri

Poți folosi dolari americani sau rufiyaa, moneda maldiviană. Dolarul e acceptat peste tot, e ca a doua lor monedă națională, îți dau rest în rufiyaa, de obicei. Într-un restaurant, pentru că nu am aveam rufiyaa și cardul nu mergea la POS-ul lor, au acceptat și euro. Au mulți vizitatori din străinătate, așa că vă descurcați cu dolari și euro.

Am vrut să am și rufiyaa și pe insula Guraidhoo am scos niște bani de la bancomat. Nu a fost o afacere bună, la 1000 rufiyaa scoși (355 lei), mi-au luat 100 rufiyaa comision. Nu vă bazați pe plata la POS, sunt rare și nu prea merg la cardurile non-maldiviene. În resorturi probabil e altfel.

Bilet de avion

Am zburat cu Qatar, dar am luat bilet multi-city (mă întorceam din altă parte) și cu puțin timp înainte, așa că și prețul a fost mai mare. Am făcut o simulare pentru decembrie 2022 pe Skyscanner și la bilete dus-întors spre Maldive prețul începea pe la 472 euro cu Wizz, 865 eur cu FlyDubai și 900 eur cu Turkish.

Transfer aeroport

Hotelul sau resortul în care stați pot aranja cel mai bine transferul de la aeroport, sunt o grămadă de bărci private care operează acolo. Transferul de la aeroport a costat 25 USD până în Maafushi (m-a luat proprietarul hotelului de acolo) și 30 USD de la Guraidhoo la aeroport.

Citește și: Maldivele turcesc: Adrasan și Insula Suluada

Buget Maldive

Cazare în Guraidhoo

Maldive e o destinație care s-a specializat în turism pentru ocazii speciale, ca luna de miere, cu cazări mid-range și de lux, dar există și hoteluri ținute de localnici unde plătești mult mai puțin.

Am stat pe insula Guraidhoo, la Wind Breeze Sunset View Inn, cazarea a costat 202 USD pentru 9 nopți într-o cameră dublă cu AC, baie cu apă caldă, mic dejun inclus și Wi-Fi decent.

Hotelul avea și o curte chiar pe plajă, cu șezlonguri și mese pe care puteai lua micul dejun. Am lucrat de acolo într-o seară, dar tot în cameră am avut condiții mai bune. Proprietarul organiza și excursii, de exemplu până la bancul de nisip pe care poți face plajă.

Tot el a organizat și barca rapidă de la aeroport până pe insula Maafushi (25 USD), de unde a venit și m-a luat, gratuit, cu barca lui.

Citește și: Insula Mahé, Seychelles: m-am uitat în sus și cerul era tot acolo

Buget Maldive

Transport regional

Există un feribot public care face legătura între Malé și insulele Maafushi, Gulhi și Guraidhoo, în Atolul Malé Sud. Feribotul pleacă la 7AM din Guraidhoo spre Malé și se întoarce la 3PM din Malé în Guraidhoo.

În afară de asta poți închiria bărci private sau un loc într-o cursă cu o barcă de viteză, prețul e 25-30 USD la o cursă cu mai mulți pasageri.

Transport în orașe

Pe jos! 😀 Localnicii au scutere cu care fac drumul senzațional de 500 de metri între două case (Guraidhoo are 1 kilometru lățime). Fun fact: Guraidhoo are și o ambulanță în toată regula, dar n-am văzut să fie vreo clinică sau spital pe insulă.

Citește și: Explorând Mauritius de la nord la sud. Dar mai mult prin sud

Maldive sejur

Am făcut o singură excursie la un banc de nisip. Alte opțiuni sunt pentru snorkeling, pescuit, cină romantică etc. Insulele resort au tarif de 70-120 USD plus transportul privat până acolo, iar în august 2022 multe resorturi au fost închise.

Cu o vreme cam schimbătoare, tarife mari și lipsa unui transport clar până la aceste insule, am renunțat să mai vizitez vreuna. Nu am vizitat nici Maafushi sau Hulhumalé, alte insule locuite, am preferat să stau pe plaja din Guraidhoo decât să mă trezesc cu noaptea în cap pentru feribotul de la 7 AM.

Mâncare

Maldivienii își au originea în India și Sri Lanka, așa că sunt multe influențe de acolo. Am ales mâncare indiană în cele mai multe zile, pentru că asta era cea mai bună, dar servesc și mâncare occidentală.

În general am plătit cam 150 rufiyaa (47 de lei) pentru masa de prânz: un fel principal și o băutură (mojito, shake de ciocolată). Uneori mai luam și 2-3 gustări indiene care se schimbau zilnic. Un fel de mâncare costa cam 50-60 rufiyaa (16-19 lei), băuturile cam tot așa.

Citește și: Jambo! Diani Beach, strălucitoare și cu nisip alb

Buget Maldive

Oamenii

Cu ten tuciuriu, amabili, copiii mici te salută veseli cu ”hello”, femeile sunt mai retrase și îmbrăcate toate în chador (hainele negre care acoperă și capul, dar cu fața descoperită). Tot așa fac și baie, cu costume întregi negre.

Buget MaldiveBuget Maldive

Religia

Maldivienii au trecut la Islam prin secolul 11 și acum e singura religie recunoscută oficial în țara asta ciudată, extrem de fragmentată, cu câteva mii de insulițe. În Guraidhoo au și moschee și poți auzi muezinul de câteva ori pe zi.

Fiind o țară musulmană nu te plimbi în bikini prin oraș, chiar dacă hotelul tău e lângă plajă. Dar pe plajă nu e nicio problemă, vin și localnicii în costumele lor întregi și se bucură de apa curată și răcoroasă.

Citește și: Buget pentru un workation de 4 săptămâni în Bali

Siguranță

E o țară sigură chiar și când stai printre localnici, într-una din zile am lăsat pe șezlongul de pe plajă prosopul și o sticlă cu apă și o oră mai târziu le-am găsit tot acolo.

Vremea

Vremea e bună mai tot anul, dar între aprilie și noiembrie e sezonul musonului care aduce și ploi torențiale. Din 10 zile state în Maldive în august-septembrie, vreo trei au fost cu ploi torențiale, câteva fără ploaie deloc și câteva cu câțiva stropi și cer înnorat. Umiditatea nu se prea simte, iar temperaturile au fost de 28-29C.

Pe de altă parte, când e vremea bună și cerul fără nori, soarele arde excesiv: Maldive e la mică distanță de ecuator, așa că razele soarelui cad aproape vertical. Iar asta se simte prin arsuri solare! Am stat la plajă doar câteva dimineți, de regulă la umbră și cu soluție de protecție solară, și tot m-am înroșit pe umeri.

Citește și: Zanzibar: dar ce de turcoaz și alb imaculat avem aici!

Shopping

În Guraidhoo nu sunt multe opțiuni, dar poți cumpăra scoici și corali frumoși. Maldive nu mi se pare o destinație de shopping, magazinele ținute de localnici au doar produse de bază, de duzină, cel mai bine e să luați de acasă ce aveți nevoie. Poate că Malé e mai ofertant, n-am avut curiozitatea să îl văd.

Remote work

Sejurul meu nu a fost o vacanță, ci am lucrat remote de la hotel: Wi-Fi-ul a fost bun, unele restaurante au și ele Wi-Fi gratuit, fiecare insulă pare destul de bine conectată.

Buget MaldiveBuget Maldive

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *