Malacca sau Melaka a fost o surpriză pentru mine! Un oraș patrimoniu UNESCO, cochet, cu o atmosferă relaxată și multe locuri de vizitat. În plus, are atâtea cafenele și restaurante cu decor drăguț încât acestea sunt o atracție în sine, ca să nu mai spun că mâncarea este foarte bună!
Canalul Malacca
Malacca e străbătută de canalul Malacca, cu case colorate pe margine (se pare că au fost vopsite destul de recent), bărci care îl traversează cu turiști și colțuri pitorești, ideale pentru fotografii. Aduce un pic cu canalele din Burano, la o scară mai mică (e un singur canal), dar fără aglomerația din Italia.
Dacă în zona centrală canalul e mai aglomerat, dacă mergi un pic mai departe sunt mult mai puțini oameni și mai multe poduri pe care poți trece dintr-o parte în alta. Am stat lângă Restaurantul BABA KAYA, iar alături era un magazin de vechituri ca un muzeu cu memorabilia; de acolo mai poți merge un kilometru, după care zona devine mai puțin interesantă.
Centrul istoric din Malacca
Malacca este patrimoniu UNESCO, a fost un oraș foarte important cu o poziției strategică în regiune. Așezat lângă Strâmtoarea Malacca (Strait of Malacca), a fost, pe rând, sultanat malay, sub dominație portugheză, olandeză, britanică, japoneză, până la independența Malaeziei.
Strâmtoarea Malacca este una dintre cele mai importante rute maritime din lume, leagă Oceanul Indian de Oceanul Pacific și permite transportul între Asia de Sud, Asia de Est și Orientul Mijlociu.
Cele mai multe clădiri s-au păstrat de pe urma olandezilor: sunt multe căsuțe tipice olandeze, dar și clădiri mai mari, precum Stadthuys, o clădire olandeză de culoare roșie din secolul al XVII-lea, una dintre cele mai vechi structuri coloniale din Asia de Sud-Est.
Lângă Stadthuys sunt o mulțime de trăsuri Hello Kitty, colorate și decorate cu jucării, iar la câteva sute de metri se află un turn cu un fel de farfurie rotitoare din care poți privi orașul de sus. Vizita acolo nu durează mult, doar vreo 10 minute, dar priveliștea e frumoasă și e cel mai înalt loc din care poți admira orașul.
Lucruri utile: biletul de intrare pentru turn costă 26 ringgit.
A Famosa
În oraș s-au mai păstrat câteva ruine portugheze, cea mai faimoasă fiind fortăreața A Famosa. Deși mare parte din fortăreață a fost distrusă, poarta principală – Porta de Santiago – s-a păstrat.
Sus se află câteva pietre de mormânt europene, o apariție stranie când îți amintești că ești în Asia de Sud-Est. Lângă A Famosa este palatul sultanatului Malacca, reconstruit – grădina se poate vizita gratuit, cel puțin deocamdată.
Ca o curiozitate, Malaezia e una dintre puținele țări din lume care practică o monarhie electivă. Funcția de rege se rotește între cei nouă sultani ai statelor malaeziene (patru state nu mai au sultan). Sultanii, care conduc statele lor dinastice, aleg un Yang di-Pertuan Agong (Regele Suprem) pentru un mandat de cinci ani.
Deși Malacca a fost un sultanat important în trecut, acum nu mai are un monarh, e condus de către un guvernator (Yang di-Pertua Negeri) numit de monarhul federal al Malaeziei.
Lucruri utile: intrarea la A Famosa este gratuită.
Strada Jonker (Jonker Street)
Jonker Street este o stradă cu magazine, piețe de noapte, restaurante și magazine de antichități. Sunt mai multe străduțe acolo; cea principală e cam kitsch, prea aglomerată pentru gustul meu, dar dacă vizitezi și străzile laterale, o să găsești o atmosferă diferită, cu case chinezești foarte frumoase, restaurante bune și hoteluri boutique.
Recomand să mergeți la The Baboon House sau la un alt restaurant cu mâncare Nyonya și să intrați măcar într-un magazin de antichități – sunt ca niște muzee cu obiecte de pe timpuri.
Restaurante și cafenele
În Malacca, o vizită la o cafenea sau un restaurant este o atracție în sine. Sunt o mulțime de locuri cochete, Malacca fiind un orășel turistic, în care ai de unde alege.
Bucătăria Nyonya (Peranakan sau Straits Chinese) e faimoasă în oraș – este un stil culinar care a apărut în Asia de Sud-Est (Malaezia, Singapore și Indonezia) și combină influențele chinezești cu cele ale culturii malay și indoneziene.
Am încercat Nyonya la Restaurantul BABA KAYA – în weekend e tot timpul aglomerat acolo, eu am fost într-o vineri la prânz și am găsit mese libere. Am comandat Nyonya Curry Laksa cu creveți și Coconut Luwak Coffee.
Coconut Luwak Coffee se face astfel: civetele asiatice (un fel de pisici sălbatice) consumă boabele de cafea, le digeră parțial, iar boabele trec prin sistemul lor digestiv, unde sunt fermentate natural, apoi eliminate și colectate. După ce sunt curățate și prelucrate, se face o cafea cu o aromă distinctivă, aciditate redusă și un gust complex, adesea mai fin, cu note ușor dulci. A fost bună cafeaua 🙂
Ban Kheng Cafe – am fost de două ori acolo, e un spațiu primitor, cu decor vintage și mâncare bună. Au și mese pe malul canalului.
The Baboon House – m-am dus acolo după recomandările de pe internet și nu mi-a părut rău. E un restaurant cu decor luxuriant și mâncare excelentă: Asian pork ribs și Lime & sour plum (băutura a fost bună, dar nu ceva extraordinar, în schimb mâncarea a fost de top). The Baboon House e pe o stradă paralelă cu Jonker Street.
Am mai fost la Calanthe Art Cafe – mâncarea a fost bună, cafeneaua nu are un decor ieșit din comun.
Street food – am încercat pentru prima dată milkshake de durian (durian mai mâncasem). Durianul, „regele fructelor” în Asia de Sud-Est, are un miros puternic care pe unii îi deranjează. Are o pulpă moale, cremoasă, cu arome de migdale, vanilie, caramel și…usturoi. Mie nu-mi miroase urât și nici a usturoi. Milkshake-ul a fost bun.
Cum ajungi în Malacca
În Malacca ajungi foarte ușor din Kuala Lumpur: de la Terminal Bersepadu Selatan sunt autobuze frecvente spre Malacca, câteva în fiecare oră. Am cumpărat biletul online pe 12go.asia (4.04 USD), la autogară am prezentat voucherul la ghișeu și am ridicat biletul fizic.
Sunt mai multe companii care operează acest traseu, am mers cu KKKL Express. Drumul durează cam două ore, iar autobuzul te lasă în autogara principală din Malacca. De acolo, am luat autobuzul M100, care merge până în centru; biletul costă 1.3 ringgit și se plătește cash în autobuz.
În centrul istoric din Malacca nu am avut nevoie de transport, totul este la distanță de mers pe jos. Dacă vrei neapărat să te plimbe cineva, poți să iei trăsurile colorate din centru.
Am stat la Discovery Youth Hostel Malacca; au camere simple cu aer condiționat, fără lumină naturală, baie la comun; cazarea e aproape de centru, la vreo sută de metri de Restaurantul BABA KAYA.
Ce am mai vizitat în Malaezia
Primitorul Kuala Lumpur
Batu Caves, templul hindus din Kuala Lumpur