Machu Picchu: e cineva pe aici care nu își dorește să vadă măcar o dată citadela incașă construită în vârful unui munte și redescoperită secolul trecut? Eu nu 😀 Am mers în Peru și pentru asta și am făcut-o pe un traseu de cinci zile – Salkantay Trek – cu punct final Machu Picchu.
Salkantay Trek-Machu Picchu
Chiar dacă traseele Inca Trail și Salkantay Trek sunt drumeții prin zone sălbatice, prin munți și pe drumuri incașe, toate au ca punct final Aguas Calientes, o stațiune montană cu ape termale, care trăiește din turismul cu Machu Picchu. Sunt o mulțime de hoteluri și pensiuni și majoritatea turiștilor sosesc acolo pentru o zi, dorm o noapte și apoi vizitează situl arheologic.
Grupul nostru a venit de pe Salkantay Trek, iar ziua anterioară a fost una extrem de obositoare: în jur de 25 de kilometri pe jos – urcat și coborât un munte pe partea cealaltă, apoi vreo 10 kilometri pe lângă calea ferată. Am ajuns în Aguas Calientes la înserat, iar ghidul, când m-a văzut așa doborâtă (toți eram, de abia ne-am târât până în oraș), mi-a zis că a doua zi pot lua autobuzul până la Machu Picchu.
Planul inițial era să urcăm acolo pe vechiul drum incaș, niște trepte care urcă abrupt până în vârful muntelui, dar nu mai aveam energie și pentru asta. Cuplul peruan cu care eram nu se hotărâseră ce să facă a doua zi, dar până la urmă au ales și ei tot autobuzul.
Machu Picchu
Ce este Machu Picchu? A fost o citadelă incașă importantă cu o zonă urbană și una agricolă. În Machu Picchu nu locuia oricine, doar oameni de seamă, învățați. Zona urbană are case, temple, piețe, fântâni, spații de depozitare pentru alimente, totul construit în armonie cu natura. Stânca din care s-a realizat totul e de acolo, din cariera din vârful muntelui (încă se mai pot vedea stânci uriașe în carieră).
Construcția a ținut cont de formele naturale ale muntelui, au integrat diverse stânci în arhitectura urbană. Terasele pentru agricultură sunt uriașe, se întind pe mai mulți versanți ai muntelui. Incașii au fost agricultori iscusiți, dar și constructori buni, în sit se poate vedea o busolă din piatră, zidurile caselor au fost construite cu o înclinație, ca să fie anti-seismice.
Pietrele îmbinate perfect – stilul Inca-imperial – se foloseau doar pentru construcția templelor; încă nu se știe exact cum procedau ca să le îmbine așa, fără mortar, doar tăiate perfect – o teorie e că foloseau lemn și apă pentru a le modela, dar în realitate nu știe nimeni. Incașii nu aveau scriere, aveau un fel de abac din sfori, erau matematicieni foarte buni, dar nu au lăsat nimic scris, tot ce se știe despre ei e prin intermediul spaniolilor care i-au pictat și i-au descris.
Povestea redescoperii sitului de către profesorul american Hiram Bingham e controversată, acesta a furat vase de ceramică și mumii care nu au mai fost recuperate nici azi. Populația locală știa, desigur, de existența Machu Picchu, acolo unde acum sunt clădirile de la intrarea în sit locuiau două familii. Cel care i-a fost ghid lui Hiram Bingham a fost un băiețel de 11 ani, Pablito, care știa bine zona și care a fost plătit pentru serviciile lui cu un dolar (o grămadă de bani pe vremea aia).
Ca în orice istorie, nici localnicii, nici exploratorii, nu sunt scutiți de vină: fără Hiram Bingham Machu Picchu nu ar fi devenit atât de cunoscut la nivel global. Guvernul local, al rândul lui, a permis distrugeri ale sitului: templul din piața centrală a fost dărâmat pentru a permite aterizarea elicopterului Regelui Spaniei. În altă parte în sit au permis filmarea unei reclame la bere, timp în care a fost deteriorată o ruină. Situl e supus eroziunii și se scufundă încet-încet, de aceea e interzis acum să sari pe acolo.
Cum cumperi biletul de intrare pentru Machu Picchu:
- Online, de pe situl oficial – biletul costă 156 de soli (174 de lei). La cumpărarea online îți alegi singur ora de vizitare, plătești cu cardul și te prezinți la intrare cu biletul și cu pașaportul. Biletul este nominal, nu se poate schimba numele, dar se poate schimba data pentru un comision de 10% din prețul biletului, este permisă o singură modificare. Schimbarea datei nu se poate face online, doar la biroul din Cusco, de lângă Plaza de Armas. Eu am cumpărat biletul online, apoi a trebuit să schimb data ca să pot merge pe Salkantay Trek, după care excursia a fost amânată două zile și la birou funcționara mi-a zis că nu se mai poate modifica biletul, dar s-au descurcat cei de la agenția de turism. Adevărul e că sistemul informatic îți permite să schimbi un bilet de mai multe ori – la prima modificare funcționara a greșit data, a trebuit să aștept două ore pentru ca sistemul că permită o nouă modificare. Așa că, în total, biletul meu cumpărat online a fost modificat de 3 ori 😀
- De la ghișeul oficial de bilete din Cusco – biroul este pe Calle Garcilaso, lângă Plaza de Armas. Aveți nevoie de pașaport.
- Printr-un tur cumpărat din Cusco – e plin de agenții care vând tururi pentru Machu Picchu care includ transport (mașină, tren) și eventual cazare în Aguas Calientes, depinde ce alegeți. Machu Picchu se poate vizita cu o excursie de o zi, dar dacă aveți posibilitatea faceți un traseu mai lung, precum Inca Trail sau Salkantay Trek, ca să înțelegeți mai bine cultura și geografia locului.
Autobuz până la Machu Picchu
Sunt mai multe autobuze private care pleacă din centrul Aguas Calientes (căutați un birou de vânzare bilete la mică distanță de stația de autobuz) – prețul este piperat pentru străini, 12 USD / călătorie, deci 24 USD (aproape 100 de lei) doar ca să urci și să cobori cu autobuzul ăsta. Prețul pentru localnici este mult mai mic, ți se cere pașaportul când cumperi biletele, să-l aveți la voi. Se poate plăti cu cardul.
Autobuzul ajunge sus cam în 20 de minute. Alternativ, puteți urca pe jos pe treptele incașe (intrare gratuită), drumul e abrupt și durează în jur de o oră.
De știut: nu există toalete în interiorul sitului arheologic, există doar la intrarea în sit (intrare 1 sau 2 soli). Vizitarea sitului durează 2 ½ – 3 ore, așa că planificați-vă bine vizita.
Aguas Calientes
În Aguas Calientes poți ajunge cu mașina sau cu autobuzul din Cusco, cu trenul din Ollantaytambo sau din Urubamba. Biletele le poți cumpăra online de pe Bookaway, le-am folosit site-ul în mai multe călătorii.
Aguas Calientes
Inca Rail
Așa arată trenul turistic Inca Rail – tot ei asigură transferul cu microbuzul din gara din Ollantaytambo până în Cusco:
The Voyager, Inca Rail
Inca Trail sau Salkantay Trek?
În mai 2021 Inca Trail de 4 zile era închis, se putea face Inca Trail de 2 zile, dar nu renta, nu puteai vedea ruinele care erau închise, iar prețul era mult prea mare.
Salkantay Trek are peisaje mai spectaculoase, dificultate mai mare din cauza altitudinii și trece parțial pe Inca Trail în penultima zi. Costul este mai mic, nu necesită permis special și se poate face și pe cont propriu (deși nu recomand).
Choquequirao, alternativă pentru Machu Picchu
Un alt sit incaș, despre care ghidul zicea că probabil va deveni la fel de cunoscut ca Machu Picchu în următorii ani, este Choquequirao, accesibil doar printr-o drumeție de mai multe zile prin munți.
Nu există acces pentru mașini acolo, dar la cum i-am văzut pe peruani că știu să vândă fiecare atracție turistică din țară, probabil în câțiva ani o să transforme și Choquequirao într-un al doilea Machu Picchu, ca să poată face turism în masă. Sper să văd Choquequirao înainte să se întâmple asta 😊