Acasă AfricaEgipt Luxor, malul de vest: cu Aladdin în Valea Regilor

Luxor, malul de vest: cu Aladdin în Valea Regilor

Publicat: Last Updated on

Când auzeam, pe vremuri, vorbindu-se de Valea Regilor mi-l imaginam ca pe un loc izolat, undeva în deșert, fără nimic altceva interesant pe sute de kilometri în jur. Apoi, tot citind despre Egipt, mă reîntâlneam cu expresia “West Bank” / malul de vest. Ce mal?! Despre ce este vorba?

West Bank / East Bank

Aveam să aflu că Valea Regilor este doar o părticică din ce poți vedea în Luxor, iar orașul se împarte în East Bank – orașul viilor și West Bank – orașul morților. Pe malul de vest sunt mormintele faraonilor, reginelor și nobililor, dar și templele mortuare, cum este cel al lui Hatshepsut. Pe malul de est se întinde Luxorul și Karnakul, despre care v-am povestit deja. Deși mi-a plăcut la Karnak, eu venisem în Luxor mai mult pentru Valea Regilor și așteptam cu nerăbdare a doua zi, în care aveam să intru în mormintele unor faraoni 😊

De dimineață m-a luat mașina de la hostel – eram un grup mic, vreo 7-8 inși în total, plus șoferul și ghidul, Aladdin (în realitate Alaa al-Din). Aladdin ăsta nu mi-a plăcut din prima clipă: făcea tot felul de glumițe cam tâmpe și repeta de câte trei ori o informație plată, de parcă eram, cu toții, de-a dreptul cretini. Dar nu aveam ce face, ăsta era turul cumpărat pentru ziua aceea.

Valley of the Kings

Întâi am trecut Nilul pe un pod undeva la ieșirea din Luxor și am luat-o spre Valea Regilor, care a fost prima noastră oprire. În Valea Regilor nu ai voie să faci fotografii nici măcar afară, așa că am lăsat aparatele foto șoferului și am intrat fără ele. Zona este foarte aridă, muntele arată ca un val de nisip și pietriș friabil, nu înțeleg cum au rezistat atâtea mii de ani mormintele săpate în roca aceea care numai rezistentă nu pare.

Înainte de a ajunge acolo mă documentasem ca să știu ce morminte vreau să văd. Hah! Nu știam că din șaizeci și ceva de morminte doar 11 se pot vizita la un moment dat. Acestea sunt deschise timp de 2-3 ani, după care se închid pentru restaurări sau ca să se “odihnească” și se redeschid altele și tot așa. Biletele sunt și ele de mai multe tipuri, există un bilet “Three tombs” care îți dă dreptul să intri în 3 morminte “obișnuite” – dacă vrei să vizitezi mai multe trebuie să mai cumperi bilete. Pentru unele morminte mai speciale, precum cel al lui Ramses al VI-lea sau al lui Tutankhamun se plătește bilet separat, câte unul pentru fiecare. Pe malul de vest plătești la bilete de intrare până ți se apleacă și tare bine mi-a prins “Teacher’s card”-ul care îmi permitea reduceri de student.

Eu mi-am luat “Three tombs” și bilet pentru Ramses VI. Luată pe nepregătite de știrea că doar 11 morminte sunt deschise și mormintele “mele”, printre care se număra Seti I și încă am Ramses, am uitat care, nu se puteau vizita, a trebuit să mă las pe mâna ghidului care oricum nu se obosise să întrebe pe nimeni ce morminte vrea să vadă.

Primul Ramses: Ramses IV

Mormântul lui Ramses IV a fost primul în care am intrat și ăla a fost momentul în care mi-am zis că dacă revin în Egipt o să fie pentru celelalte morminte din Valea Regilor și atât. Forget about the pyramids, sunt spectaculoase privite de afară și pustii în interior, mergeți în Valea Regilor să vedeți acolo frumusețe simplă, pură, perfectă. Culori care îți lasă impresia că au fost impregnate în stâncă de abia ieri, o linie “curată” în fiecare hieroglifă, desen, nimic încărcat sau de prost gust, așa cum stupid ne-au sugerat toate filmele populare despre mumii și faraoni. Meșteșugarii ăia care au lucrat în Valea Regilor erau adevărați artiști, iar unele morminte, precum cel al lui Ramses IV, îți taie respirația cu frumusețea lor: mult albastru intens și trupuri de femei șerpuind pe tavan precum femeile din picturile lui Klimt. O idee despre cum arată mormântul vă puteți face aici. Puneți-l pe full screen și încercați să vedeți tavanul din sala principală – eu mi-am sucit gâtul prin mormintele astea tot uitându-mă pe pereți 😊

Un american de la hotel spunea că frescele sunt “self explanatory” – aiurea! Sunt ilustrări din Cartea Morților și foarte mulți zei și o grămadă de simboluri – dacă n-ai niciun strop de cultură n-o să înțelegi decât că merindele de pe o masă sunt niște merinde pe o masă. Ghidul ne tot explica cine ce este și ce înseamnă anumite simboluri, dar faptul că nu citisem mai multe despre subiectul ăsta înainte s-a simțit în timpul vizitei.

Șiii… Ramses IX, Ramses III, Ramses VI

Următorul mormânt a fost cel al lui Ramses IX, în culori mai palide, gălbui, apoi cel al lui Ramses al III-lea, care a fost cel mai aglomerat. Acesta se intersecta la un moment dat cu un alt mormânt, motiv pentru care culoarul cotea brusc. Tot aici unul dintre vizitatori a încercat să facă poze cu telefonul și a stârnit un mare scandal – un paznic l-a văzut și a vrut să îi ia telefonul ca să șteargă pozele, infractorul nu voia să îl lase, au mai apărut doi inși și toți s-au certat o bună bucată de vreme în arabă.

Mormântul lui Ramses VI, cel cu bilet separat, este foarte lung și are în capăt un sarcofag spart și o mini-piramidă. Dacă dincolo paznicul era vigilent și își făcea treaba, dincoace m-am întâlnit cu tipul necinstit de gardian care trage turiștii de mânecă și îi îndeamnă să pună mâna pe pereți (!) pentru un bacșiș mizer. Mi s-a părut revoltător ce făceau – dacă toată lumea ar pipăi niște fresce vechi de milenii în câțiva ani n-ar mai rămâne nimic. Sau chiar mai repede… Și da, erau o grămadă de oameni aparent civilizați care puneau mâna pe pereții din capătul mormântului, pentru 1-2 lire egiptene.

Cam asta a fost în Valea Regilor, de unde am plecat mai departe să vizităm niște temple și eu am cerut să fiu lăsată pe malul de vest ca să vizitez și mormintele nobililor. Dar asta data viitoare, când promit să vă arăt și niște poze 😊

Accesul și vizitarea: biletul de intrare pentru sit și în 3 morminte – ”Three tombs ticket” – 80 LE (cu reducere 40 LE), Ramses VI 50 LE (cu reducere 25 LE), Tutankhamun 100 LE (cu reducere 50 LE). Se ajunge acolo cu mașina sau cu bicicleta. În general se merge cu un tur organizat ca să se poată vizita tot malul de vest într-o zi. Eu am plătit 70 LE pentru un astfel de tur care includea doar transportul și ghidul. Biletele de intrare pentru temple și morminte se plătesc separat.

7 comentarii

Mihai 2 februarie 2013 - 2:48 PM

Pai si templul n-a intrat in tur? Ca eu asa tin minte, Valea Regilor, Valea Reginelor si templul minunat in aceeasi vizita. Eu am intrat la Tuthankamon, e totusi un mormant mic si tot ce exista in el vezi in Cairo la muzeu, nu prea merita intrarea.

Răspunde
Anca 2 februarie 2013 - 3:19 PM

Ba da, am vizitat doua temple, dar nu am scris azi despre ele.

Răspunde
Paula 3 februarie 2013 - 1:31 PM

Eu abia astept sa scrii despre Aswan. 🙂

Răspunde
Anca 3 februarie 2013 - 5:22 PM

Mai e un pic pana atunci 🙂

Răspunde
Paula 3 februarie 2013 - 7:14 PM

Nu stiu daca sa pun accentul pe "mai e" sau pe "putin". 🙂
Imi vine sa scriu si eu despre Egipt.

Răspunde
Anca 3 februarie 2013 - 7:19 PM

Nu ai scris pana acum? Cand ai fost in Egipt?

Răspunde
Paula 3 februarie 2013 - 8:56 PM

Am fost in 2010. Am scris despre doua din experiente, dar mi-au ramas lucruri de zis. Mai e vreme. 🙂

Răspunde

Lasă un comentariu