Un cititor mi-a sugerat că ar fi bine să scriu și despre aspectele mai puțin plăcute ale călătoriilor, pentru a ști la ce trebuie să ne așteptăm când plecăm în vacanță. Ca întotdeauna un astfel de “top” este pur subiectiv – ceea ce pe mine mă deranjează mai puțin poate reprezenta pentru altcineva o problemă majoră. Vă invit să completați / amendați lista de mai jos, măcar pentru exercițiul amuzant de a găsi neajunsuri unei activități atât de plăcute: călătoritul 😊
Ghinioane, neșanse și neplăceri de care ar fi bine să nu avem parte niciodată:
#1. Să pierzi avionul/trenul/autocarul. De departe acesta ar fi cel mai mare ghinion, mai ales dacă pierzi avionul de dus și ratezi întreaga vacanță. Din fericire nu am pierdut niciodată avionul, am fost pe aproape când am călătorit la Dublin (un minut mai târziu închideau porțile), dar am pierdut trenul astă vară și știu cât de stresant poate fi să găsești soluții rapid și să iei decizii pe nepusă masă.
#2. Să te îmbolnăvești în vacanță. Nu e deloc plăcut să ajungi într-un loc pe care l-ai visat multă vreme și tocmai acolo să te prindă din urmă vreo boală. Să te plimbi răcit pe Coasta de Azur este o ironie dureroasă din partea universului, să pățești ceva mai grav trece deja în alt registru.
#3. Să ți se fure banii, actele, lucrurile. Slavă domnului, nu mi s-a furat niciodată nimic, dar pentru orice eventualitate iau copii după actele de identitate și îmi păzesc poșeta non-stop. Lumea nu colcăie de hoți, dar paza bună trece primejdia rea, nu?.
#4. Să pierzi banii, actele, lucrurile. Ei, din astea am mai pățit, dar numai mărunțișuri, cum ar fi capacul de la obiectivul foto, masca pentru ochi, etc., adică lucruri care se pot înlocui ușor.
#5. Să rămâi fără rezervare. Mi s-a întâmplat o singură dată ca o rezervare să nu mai fie găsită la recepția hostelului, dar era un loc cam zărghit și vina era a proprietarului surfer, nu a site-ului de rezervări.
Lucruri mai puțin plăcute într-o călătorie de unul singur:
#6. Că ești pe cont propriu. Dincolo de o mai mare libertate de mișcare, a călători singur are marele neajuns că ești… singur și în momentele mai puțin bune: ai ajuns într-un oraș străin, este seară și nu găsești adresa hotelului? Ghinion, nu e nimeni prin preajmă pe care să îl cicălești că nu-i în stare să printeze o hartă – dacă există vreun vinovat acela ești tu și tot tu trebuie să găsești o soluție. Localnicii, indiferent dacă îți înțeleg sau nu vorbele, se pot dovedi de un ajutor prețios, apelează la ei!
#7. Este mai periculos. Demenți există peste tot, iar dacă ești femeie și călătorești singură trebuie să fii mai atentă decât de obicei – eu încerc să evit pe cât posibil să umblu noaptea printr-un oraș străin, nu mă urc în taxiuri nemarcate, ocolesc conflictele stradale și zonele dubioase. Dacă ajung într-o zonă mai pustie nu îmi flutur aparatul foto care pare scump, deși nu e, și nu zăbovesc prea mult pe acolo. Cluburi sau ieșiri în oraș cu străinii – no way!
#8. Colegii de hostel / vecinii de la hotel. Dacă stai la hostel și ai ghinionul să nimerești în cameră cu cineva care sforăie, sigur ți se mai diminuează plăcerea călătoriei. Valabil și pentru camerele de hotel cu vecini gălăgioși sau cu vedere către o arteră aglomerată pe care huruie încontinuu tramvaie și mașini.
#9. Nu ai cu cine împărtăși bucuriile călătoriei. Pentru unii acesta e motivul principal pentru care nu călătoresc singuri, pentru alții e doar o scuză să își deschidă blog de călătorii 😊
#10. Nu există, căci zău dacă mai știu ce hibe să găsesc călătoritului, fie el solo, cu iubitul/iubita, cu familia, cu prietenii, cu un grup sau mai știu eu cum. Dincolo de toate neplăcerile astea (și altele, pe care nu le-am cuprins aici) se găsește plăcerea de a călători, aia care te scoate din casă și te împinge către locuri necunoscute.
Călătorii cât mai frumoase! 😊
E teribil sa pierzi avionul/trenul etc, dar si sa intarzie e aiurea, daca ai numai doua/trei zile de vacanta planuita pe zile si obiective si avionul sau trenul intarzie cu orele, deja ai ratat aproape o zi pe drum, ai pierdut timp pretios 🙁
Si sa te imbolnavesti e rau, asta chiar am patit si o banala viroza iti da totul peste cap…
De departe insa cel mai grav mi se pare sa pierzi banii si actele sau sa ti se fure, cred ca e situatia cea mai neplacuta, sper nu o patesc vreodata 😀
Adevarat, sa-ti pierzi actele cand esti in afara tarii e crunt.
Deci tie chiar nu ti s-au intamplat lucruri rele 🙂
Da, vroiam doar sa ma laud 😛
Ti se pot intampla si lucruri mai rele, cum ar fi sa erupa vulcanul din Islanda fix in ziua dinaintea plecarii tale, sa se dubleze peste noapte preturile la Eurostar, sa te trezesti ca ai ramas fara viza pentru ca era single entry si nu anticipasesi ca ti se va anula cursa de la intoarcere (din lipsa de pasageri) si ca va trebui sa iesi din aeroport, sa dai un bacsis consistent unui caricaturist la Roma apoi sa mergi sa mananci ceva inainte de a alerga la avion si dupa ce ai comandat mizand pe un pret sa afli ca pretul e de fapt altul si iti lipsesc fix banutii aia pe care ii lasasesi bacsis iar cardul nu iti functioneaza la niciun bancomat… si cate si mai cate, as putea sa povestesc cateva zile 😀
p.s. Vezi ca urarea asta cu "Calatorii sprancenate" nu are conotatii pozitive, am tot intalnit greseala asta in ultima vreme: http://dexonline.ro/definitie/c%C4%83l%C4%83torie
Am corectat urarea, multumesc. Ah, vulcanii si vizele, de astea chiar ca uitasem 🙂
Um, daca nu esti constient de lista asta, maybe you should not be travelling. Dar ca sa fim in spirit… Unul dintre cele mai naspa lucruri cand calatoresti este sa ai vreme de rahat.
PS. Nush cat conteaza, dar imaginile astea stock are really putting me off.
Vremea – da. Cu pozele nu am inteles care e problema.
Random stock photo. I am not a fan. Hai o din aia cu fata in fustita si valize si harta sa zic ca mai merge pentru header dar asa la fiecare articol doar ca sa ai poza…but it's just me, sunt sigur ca altii apreciaza.
Mi s-au intamplat doua si culmea in aceeasi vacanta :)) de sarbatori, anul trecut, in scurta sedere Romania: sa ma imbolnavesc (dar rau de tot) si sa-si piarda sotul pasaportul, rezultand de aici anulare zbor, ca nu avea alt act sa iasa din tara, rezervat altul dupa ce ne-au gasit pasaportul (culmea, fix, dar fix dupa ce am platit taxa pt un altul in regim de urgenta), pierdut banii pe biletele de tren :)), prelungit concediu. Acum pare funny, atunci nu a fost, clar.
Altele s-au mai intamplat, dar au fost minore.
Ups, o combinatie de ghinioane.
cel mai groaznic dintre toate mi se pare punctul 9.
atat. restul e fun. 🙂
Stiam eu ca pentru unii punctul 9 e cel mai rau 🙂
cel mai nașpa nașpa dar nașpa lucru care mi s-a întâmplat într-o călătorie a fost să-mi placă atât de tare unde eram și să fiu nevoită să plec. în rest, I'm a lucky one! 😀
Si tu vrei doar sa te lauzi 😛
3 si 4 sunt cam aceeasi buba. Ar mai fi si uitat lucruri acasa. Iar la pierdut as mai pune si stricat masina daca planuiesti o vacanta auto (era sa ramanem in pana odata cand mergeam iarna la Poiana Brasov).
Eu am avut doar 3 surprize mari pana acuma. Prima data prin 98 cand inca mai aveam nevoie de vize am fost cu familia in Spania. Cu escala in Cehia. Cand sa plecam mai departe, surpriza, pe pasaportul meu trecusera diferit datele pt viza de Spania, era valida de abia peste 3 zile. Si cehii nu vroiau sa ma lase mai departe spre Spania. Ma rog, dupa negocieri si rugaminti m-au lasat, am ajuns la spanioli unde a fost mult mai usor de trecut de vamesi.
A doua oara, cand veneam in Ro in decembrie 2010, a fost un mic dezastru cu conexiunile din Germania. Asa c-am petrecut noaptea in aeroportul din Munchen, iar a doua zi peripetiile au continuat. Pt ca toate zborurile spre Ro erau fully booked, ne-au facut o ruta prin Venetia, ultima bucata fiind cu CarpatAir (eram vreo 8 romani care venisera la Munchen din 5 directii diferite, toti am pierdut conexiunea in seara precedenta). Ar fi trebuit sa ajungem in Buc undeva pe la 12, dar am ajuns cu greu pe la 16. Iar la destinatie, ultima surpriza, ne-au pierdut bagajele la 90% din pasageri. Asta dovedeste ca nici o companie aeriana nu-i ferita de probleme.
Iar a treia, in Creta, am stat prima zi toata ziua la soare. Iar seara, aratam toti ca niste raci fierti. Nu vrei sa stii cum eram urm 2-3 zile, cand ne-am mai si fatait pe insula!
In rest, la fiecare calatorie descoperim c-am uitat acasa 2-3 chestii pe care planuisem sa le luam.
Si odata am scapat parasolarul de la obiectiv intr-un lac, dus a fost ca eram pe un vaporas.
+1 la vremea naspa, dar as zice mai larg fenomene naturale (ca-s inundatii, eruptie, alunecari de teren…)
Ah, da, uitasem ce greu era pe vremea cand ne trebuia viza pentru orice tara 🙁
Să călăroreşti cu maşina şi să iei amendă o suma care reprezintă un procent important alocat cheltuielilor din vacanţă… am păţit chiar eu… în Slovenia! Urăsc poliţaii sloveni :))
Neplacut moment 😐
Asta-mi aduce aminte c-am uitat si eu o boacana neplacuta. Mie mi-au blocat roata in Budapesta. Aparent in parcarea marcata unde am lasat masina nu aveau voie decat rezidentii cu nu stiu ce vigneta (evident chestia asta era scrisa doar in maghiara). Amenda era vreo 60E, mai nasol ca a trebuit sa alergam dupa un oficiu postal sa platim, dupa care sa-i sunam pe baieti sa vina cu deblocarea. Noroc ca-n ziua aia ne mutam doar la Viena, deci ne-am permis sa pierdem vreo 2 ore cu distractia asta. De atunci caut intotdeauna hotel cu parcare.
A, si un prieten a patit-o cand a venit singur cu copilul in tara, la plecare nu i-au dat voie sa mai iasa din tara. Conform politaiului, procura facuta de sotie ii permitea doar sa intre cu copilul in Ro, nu sa si mai iasa … evident a pierdut avionul si sotia a alergat disperata sa faca alta procura.
cel mai nasol mi se pare sa ajungi la hotel si sa vezi ca tu ai platit niste servicii si acolo umbla gandacii pe pereti
Daca vad gandaci imi iau campii 🙁