Sunt trei ani de când am devenit nomad digital și am plecat să lucrez remote întâi în Berlin, apoi… oriunde în lume: în afară de Antarctica, în care încă nu am ajuns, am lucrat de la distanță de pe toate continentele.
Sumar
Cum e internetul
Una din întrebările celor care vor să lucreze remote din afara țării este dacă se poate lucra remote din unele locuri. ”E bun internetul acolo?”
Răspunsul este da și deși calitatea fluctuează și poți nimeri Wi-Fi prost, în general conexiunea e suficient de bună ca să poți avea call-uri online. Totuși, nu vreau să vă păcălesc: call-urile video nu sunt perfecte, uneori trebuie să închid camera sau conexiunea se întrerupe și durează câteva secunde să își revină.
Probabil call-urile sunt zona cea mai sensibilă și e super important să îți alegi foarte bine locul din care lucrezi remote: să citești review-urile altora, să ai back-up un SIM card local cu internet mobil, eventual să știi câteva coworkinguri sau cafenele în oraș în care te poți refugia.
Din ce locuri poți lucra remote
Am lucrat de la hotel/hostel/Airbnb, din coworkinguri, cafenele, aeroporturi, ba chiar și dintr-un cazinou din Las Vegas! Pot să lucrez offline din avion sau dintr-un autobuz, dacă drumul permite, de pe marginea piscinei sau dintr-o Grădină Botanică, printre maci.
Ideal e să am Wi-Fi decent, iar dacă am și masă, priză și o cafea bună alături – e perfect!
Coworkinguri, cafenele, hoteluri
Locul cel mai bun pentru a lucra remote e un coworking cu toate facilitățile necesare și, preferabil, și cu un design frumos și vedere spre oraș. Am încercat câteva în Mexico City și Bogotá, dar ele există cam peste tot în lume.
Și nu trebuie să plătești tu personal intrarea – pentru români există Pluria, rețea internațională de coworkinguri, cafenele și hoteluri din care se poate lucra. Dacă angajatorul vă oferă acest beneficiu aveți acces gratuit la orice spațiu din rețea, oriunde în lume.
Țări cu internet mai bun sau mai prost?
Nu am observat o diferență între țări, singurul loc cunoscut pentru internet prost este Galapagos – indiferent unde stai pe insulă, conexiunea e jalnică, e ceva specific arhipelagului. Chiar și așa am putut lucra remote de acolo: pe insula Isabela mai mult offline și când prindeam o conexiune o foloseam repede.
Nu vă așteptați ca în țările dezvoltate internetul să fie mai bun, de multe ori e chiar invers: wifi mediocru în SUA, dar conexiune bună în Vietnam.
Sunt țări generoase cu wifi-ul pe care îl găsești efectiv peste tot, nu e cafenea în Bali fără așa ceva, în schimb în Noua Zeelandă mi s-a spus la unele cafenele că Wi-Fi-ul lor nu este public.
Asia, America de Nord, America Centrală, Caraibe, America de Sud, Africa, Oceania – există Wi-Fi peste tot. Locurile foarte izolate fie nu au conexiune, fie e foarte proastă, așa că trebuie să îți stabilești traseul și în funcție de asta.
Tendința e de co-living, hostel+cowork în mijlocul naturii ca hostelurile Selina din America Latină care au introdus acest concept de locuri în care poți lucra și trăi departe de casă. Am fost la Selina din Bocas del Toro, Panama, și a fost una din cele mai bune experiențe de remote working ”ever”, deși, paradoxal, eram în mijlocul junglei.
Laptopul ideal
Laptopul meu e un ACER ultralight pe care l-am cumpărat chiar înainte de a pleca pe drumul ăsta. Trei ani mai târziu e nițel cam zgâriat, dar funcționează perfect. Dacă munca ta e la un laptop, contează foarte mult dacă ai unul obișnuit, mai greu, sau unul extrem de ușor pe care îl poți lua cu tine peste tot. Al meu cântărește puțin și de multe ori e în rucsac și când ies la o plimbare fără scopul de a-l folosi. Bateria ține câteva ore, așa că îl pot porni oriunde și să mai scriu un articol, ca acum 😊
Lucru remote
Pe vremuri când vedeam oameni lucrând din cafenele mă gândeam că sunt workaholici, acum realizez că aveau deja libertatea de a lucra de oriunde. Nu toți ne-am născut rentieri și cu bani de la bunica, trebuie să lucrăm, și dacă muncim, nu e mai bine să facem ceva care ne place și să avem libertatea de a lucra într-un mod flexibil?
Am momente când sunt mai productivă dintr-o cafenea decât de acasă, sau am mai multă inspirație seara decât dimineața devreme (ori invers, în alte zile). Să mi se impună un program fix deja nu mai este ceva ”normal”.
Dar depinde și de voi cât de flexibili sunteți – lucrul remote are și dezavantaje, e mai costisitor decât a sta la tine acasă și poate fi obositor.
Partea plină a paharului? Poți să vezi locuri și să ai experiențe la care mulți oameni nici nu îndrăznesc să viseze: în timp ce alți oameni se duc la muncă cu mașina sau metroul, vorbesc de ”scârbiciu” și visează la următoarea vacanță de o săptămână, tu îți începi ziua pe plajele din Costa Rica sau Thailanda și nici nu trebuie să te mai gândești la vacanță, pentru că trăiești într-una care se întinde pe luni de zile 😊