Londra, sub o umbrelă

Londra, sub o umbrelă

by Anca @ 1001 călătorii
735 views

Cred că atunci când călătorești nu ai timp să vezi cu adevărat ceea ce e în jurul tău. Vezi clădiri, oameni, ai diverse senzații (foame, frig) și parcă toate astea te împiedică să te bucuri de ceea ce te înconjoară, uneori te copleșește oboseala, distanțele sunt mai mari decât te așteptai, totul e necunoscut și te poți rătăci extrem de ușor.

Pe scurt realitatea te copleșește, așa cum m-a copleșit pe mine ploaia din prima zi în Londra, când, fără o umbrelă la mine, am văzut Tamisa învolburată, cerul cețos, gri și mustind a apă, cu London Eye care abia se zărea prin ploaie și frig, frig, frig… O atmosferă demnă de Bleak House. Acum, când mă gândesc la Londra, imaginea aceasta a orașului în care plouă mi-e cea mai dragă.

Apoi sunt clădirile din cărămidă, mașinile cu volanul pe dreapta, semafoarele la care trebuie să apeși pe buton pentru verde și mesajele scrise pe carosabil cu “look right / look left”, toate fără folos, căci nu mai știi care este dreapta și care este stânga într-o țară în care totul e un pic altfel. Seara puburile se umplu cu englezi care își beau berea pe trotuar, indienii cu turbanele lor albastre îți taie calea, promenadele de pe Tamisa sunt nesfârșite, veverițele ți se urcă în brațe și îți mănâncă biscuiții din palmă, parcurile sunt teribil de verzi, iar agitația de pe străzi se amestecă cu liniștea de pe aleile ascunse vederii.

Am stat pe o afurisită de stradă care își schimba numele când te așteptai mai puțin, iar numerotarea nu respecta nicio regulă, motiv pentru care m-am rătăcit de mai multe ori. Mi-a plăcut la nebunie centrul financiar cu turnul castravete (Gherkin Tower) și clădirea Lloyds, cu fațada sa tubulară. Am coborât până pe malul nisipos al Tamisei, pe lângă urmele deja șterse ale construcțiilor efemere din nisip – un “pisicozaur” și o canapea ecologică.

Intrarea este gratuită la cele mai importante muzee din Londra: Tate Britain, pentru colecțiile de la 1500 până în epoca modernă, și Tate Modern, pentru arta contemporană internațională, British Museum, The National Gallery, care se găsește chiar în Trafalgar Square (cu al său Colț al Oratorilor), Victoria and Albert Museum pentru design și artă. Le-am luat pe toate la rând, zi după zi.

Au fost lucruri care m-au iritat și altele care m-au încântat, dar la final de vacanță mi-a fost clar că ăsta nu e un oraș în care să te poți plictisi vreo clipă.

Londra01.jpgLondra02.jpgLondra03.jpgLondra04.jpgLondra05.jpgLondra06.jpgLondra07.jpgLondra08.jpgLondra09.jpgLondra10.jpgLondra11.jpgLondra12.jpgLondra13.jpgLondra14.jpgLondra15.jpgLondra16.jpgLondra17.jpgLondra18.jpgLondra19.jpgLondra20.jpgLondra21.jpg

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: