Mi-e dor să fiu acasă în București mai mult decât s-ar bănui: îmi lipsesc plimbările de weekend pe la muzee și pe străzile orașului interbelic, îi invidiez pe cei care se pot bucura de primăvară și de verdele crud de mai, dar cel mai mult îmi lipsesc micile răsfățuri precum o cafea bună la vreo librărie în centru.
Bucureștiul nu e doar despre trafic și nervi, mall-uri și cartiere de blocuri, ci un oraș extrem de interesant, cu multă istorie care încă poate fi descoperită la pas. Mai jos 10 locuri de vizitat în București, pe care le puteți descoperi vara asta 😊
#1 Muzeul de Artă Veche Apuseană
Muzeul meu preferat e, probabil, și cea mai frumoasă casă pe care am văzut-o în București: vitralii vechi de 700 de ani, o grădină mică cu mici statui și un bazin cu nuferi, plus un muzeograf bun și care te lasă să faci fotografii. Primăvara e superb, iar dacă vă duceți acolo luați și o caserolă cu căpșuni pe care să le mâncați în grădină – așa, pentru mine 😊
#2 Cartierul Evreiesc
În centrul Bucureștiului, de la Piața Sfânta Vineri până spre Mântuleasa lui Eliade, e Cartierul Evreiesc, fostă mahala cu case cu grădini care au scăpat, în mare parte, demolărilor din anii ’80. Vizitați-l cu ghidul audio izi.travel/en, o să fiți surprinși câte lucruri inedite o să descoperiți.
#3 Muzeul Recordurilor Româneşti
Ceva mai puțin cunoscut, dar un loc absolut fabulos în inima capitalei, e acest muzeu privat care se poate vizita doar pe bază de programare. Nu e un muzeu mic, ci se întinde pe câteva etaje și cuprinde cele mai mari colecții din lume de fiare de călcat, trivete (suporturi pentru fiare de călcat) și tirbușoane.
#4 Muzeul Storck
O altă minunăție de casă în care descoperi un alt fel de București, unul al familiilor vechi și al lucrurilor frumoase, este Casa Storck. În grădina muzeului e un mic bazin înconjurat de statui lângă care te poți odihni departe de gălăgia bulevardelor din apropiere.
#5 Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi
Un muzeu unic în București, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi e într-un cartier cochet cu vile frumoase, străzi cu nume de capitală și mici parcuri și piațete, ca Parcul Khalil Gibran și Piața Monseniorul Vladimir Ghika.
#6 MARe (Muzeul de Artă Recentă)
În Cartierul Primăverii s-a deschis de câțiva ani un muzeu dedicat artei contemporane românești. E un muzeu privat care prezintă arta românească din perioada comunistă până în prezent. Până și clădirea în care e are o istorie interesantă – a fost reședința Anei Pauker.
#7 Templul Coral
Pe strada Sfânta Vineri puteți vizita cea mai frumoasă și mai bine păstrată sinagogă din țară – Templu Coral. A fost restaurat în 2015 și se poate vizita în anumite zile: o să vă uimească vitraliile și frescele superbe, ca un caleidoscop.
#8 Casa Memorială Tudor Arghezi
După atâta pandemie i-ați putea face o vizită lui Zdreanță, în căsuța cu prisacă a lui Arghezi de lângă Piața Sudului. Locul e ca o oază verde ascunsă în spatele blocurilor cenușii.
#9 Muzeul Colecțiilor de Artă
Pentru zilele în care vă simțiți în stare să stați câteva ore într-un muzeu, faceți-vă timp pentru Muzeul Colecțiilor de Artă, cu niște colecții private foarte bune, fiecare încăpere cu propria poveste a acelei colecții și a colecționarilor. Muzeul e chiar pe Calea Victoriei, nu îl puteți rata.
#10 Palatul Primăverii
Fosta reședință a dictatorului Nicolae Ceaușescu este de câțiva ani în circuitul turistic. E o călătorie în anii ’70 – ’80, fiecare membru al familiei avea apartamentul său și fiecare apartament era mobilat după gustul locatarului.
Bonus: Casa cu cavaler
Dacă vă place să căutați comori ascunse pe străzi banale, vă recomand să porniți în căutarea Casei cu cavaler (aproape de Obor, pe Str. Episcopul Radu nr. 29) cu un cavaler în armură în mărime naturală fix în vârful acoperișului (garantat nu veți vedea așa ceva în fiecare zi! 😊 ).
Dacă tot sunteți în București alegeți o cazare în care să vă simțiți ca acasă, în locul unui hotel impersonal: garsoniere și apartamente în regim hotelier, cu toate dotările de care aveți nevoie, fie că e vorba de centrul capitalei sau alte cartiere.
* * *
Ce ați mai vizitat interesant prin București în ultima vreme? A mai apărut vreun loc nou în perioada asta?
Foarte interesanta si legata oarecum de zona “Armeneasca – Mantuleasa” este si Casa Melik – muzeul Theodor Pallady
Da, e un loc foarte frumos și acesta, ar trebui o listă mai lungă care să le includă pe toate 🙂
Noutatea pentru acest an este că nu mă așteptam la o asemenea surpriză. Este fantastic
și merită cu prisosință să fiți sprijiniți pentru auto finanțare și dezvoltare. Sunteți #foarte buni!
Deși acced repede spre apus( am 93 ani), voi încerca să implic toată suflarea pe care o cunosc!