Acasă » Locuri istorice de lângă Antalya: Side, Aspendos, Perge

Locuri istorice de lângă Antalya: Side, Aspendos, Perge

by Anca

Hello, Antalya! E plăcut să stai la plajă, dar n-am venit până aici ca să fac doar asta. Dacă vrei să vezi locuri istorice, ai de unde să alegi. Dacă vrei croaziere și snorkelling, sunt și din astea o grămadă! Mi-am luat mai multe excursii organizate pentru weekend, căci e cam greu să le vezi cu transportul public (și mai e și groaznic de cald!), dar cum aici planurile se schimbă de la o zi la alta prima excursie n-a fost unde planificasem inițial, ci pe la niște situri istorice din apropiere de Antalya: Side – Aspendos – Perge plus Cascada Kurşunlu.

Side

Orașul istoric din Side e ca un muzeu în aer liber: orașul a fost fondat de greci, cucerit de Alexandru cel Mare, apoi au venit romanii. În afară de magazine și restaurante, în rest sunt doar ruine împrăștiate peste tot: Templul lui Apollo, un afiteatru, Nymphaeum (o fântână monumentală), dar mi s-a părut prea turistic, cu turci care vindeau totul la prețuri triplate și în euro și prea multe magazine cu kitch-uri.

Side01.jpgSide02.jpgSide03.jpgSide04.jpgSide05.jpgSide06.jpgSide07.jpgSide08.jpg

Apeductul de lângă Aspendos

Din orașul antic Aspendos nu a mai rămas mare lucru, dar alături se poate vedea o parte de apeductul construit de romani.

Aspendos01.jpg

Aspendos

Aspendos e cel mai bine păstrat amfiteatru din Anatolia în care se țin și acum concerte de operă și spectacole de balet. Este imens, superb decorat și impresionant. A fost atât de cald azi încât mi-am permis câteva minute de stat la umbră ca să privesc unde eram: locul ăsta are vreo 2000 de ani și e încă în picioare. Pe pământul ăsta s-au luptat dinastii și s-au amestecat civilizații. Și în mijlocul acestui pământ incendiar romanii au construit un teatru uriaș, atât de important era să aibă așa ceva.

Aspendos02.jpgAspendos03.jpgAspendos04.jpgAspendos05.jpgAspendos06.jpgAspendos07.jpgAspendos08.jpg

Perge

Perge e un oraș antic fondat de greci, cucerit de Alexandru cel Mare (e ceva ce n-a cucerit pe aici?!), apoi de seleucizi, apoi de romani. E un oraș în toată regula, cu străzi, case, agora, băi, o fântână monumentală, un gimnaziu, un stadion și un amfiteatru. Situl este IMENS, am mers pe străzile alea mărginite de coloane până era să mă ia insolația, în timp ce grupul meu stătea cu ghidul care nu mai termina de povestit. Într-o o oră și jumătate de abia am apucat să văd ceva, să dau o fugă și la stadion și la teatrul de peste drum. Cum ziceam, un oraș în toată regula!

Perge01.jpgPerge02.jpgPerge03.jpgPerge04.jpgPerge05.jpgPerge06.jpgPerge07.jpgPerge08.jpgPerge09.jpgPerge10.jpgPerge11.jpgPerge12.jpgPerge13.jpgPerge14.jpgPerge15.jpgPerge16.jpgPerge17.jpgPerge18.jpgPerge19.jpgPerge20.jpgPerge21.jpgPerge22.jpgPerge23.jpgPerge24.jpgPerge25.jpg

Cascada Kurşunlu

Cascada Kurşunlu e lângă Perge și după canicula din timpul zilei a fost o oprire binevenită, mai ales când am descoperit că pot merge în spatele cascadei, ca la cascadele din Islanda, iar apa era răcoroasă.

Lucruri utile

Am vizitat locurile cu o excursie organizată, prețul a fost 400 lire turcești (220 lei), au fost incluse intrările (mai puțin amfiteatrul din Side) și masa de prânz.

Kursunlu01.jpgKursunlu02.jpgKursunlu03.jpgKursunlu04.jpgKursunlu05.jpgKursunlu06.jpg

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment