…este Parcul Petřín, la poalele Mănăstirii Strahov și la mică distanță de mers pe jos de Castelul din Praga. Din Petřín ai o vedere panoramică asupra orașului care se întinde la picioarele tale, ai un petic de verdeață în care te poți odihni și nici nu e așa de aglomerat ca alte locuri din Praga.
Al doilea loc preferat este Podul Carol – dacă ajungi la apus când se filtrează lumina și ai norocul să dai peste niște instrumentiști care cântă pe pod și ai avut și prevederea de a-ți cumpăra niște înghețată, atunci este bine – nu mai contează că e aglomerat, că toată lumea admiră aceleași lucruri ca și tine sau că e plin de tarabe cu kitchuri pe acolo.
Câteva impresii despre orașul ăsta pe care l-am bătut la pas timp de patru zile: e unul din cele mai frumoase orașe din Europa Centrală, la concurență cu Viena și poate mai puțin cu Budapesta, pe care cred că o întrece. Viena, desigur, le întrece pe toate, she’s the mother of all mothers, capitala unui imperiu.
În Praga totul este concentrat într-o zonă pe care o poți străbate la pas, până îți rupi sandalele în piatra lor cubică. Dincolo de ”obiectivele turistice” este normalitatea unui oraș care știe să trăiască bine: peste tot bistrouri cu mâncare bună, case frumoase și foarte frumoase, oameni relaxați, străzi care te invită să hoinărești și un aer de fost imperiu Austro-Ungar care se simte la tot pasul.
Lucruri utile
Am stat la Jurys Inn lângă stația de metrou Florenc, era plin de pensionari britanici, veseli și matinali, altfel hotelul e o opțiune bună dacă vizitezi Praga, poți ajunge în Piața Centrală cam în 10-15 minute de mers pe jos.
În Cehia se folosește coroana cehească care în general e la paritate de 25 kr la 1 euro. Era plin de schimburi valutare peste tot, dar atenție mare la cursul practicat. Eu mi-am luat o țeapă chiar din prima zi când, neatentă și grăbită fiind, am schimbat 50 euro la un curs de 16 kr în loc de 26 kr, cât credeam eu că văzusem pe tabel. Practic am pierdut 20 de euro doar din schimbul ăsta valutar.
A doua zi m-am dus la casa de schimb valutar să văd ce curs au afișat și angajatul de acolo mi-a răspuns, la remarca mea că ce practică ei seamănă a escrocherie, că dacă nu-mi convine să mă duc în altă parte. O altă măgărie a făcut-o șoferul care ne-a dus la aeroport: la hotel ne-a spus că ne va costa 600 kr, la sosire șoferul a cerut 680 kr motivând că am înțeles noi greșit.
De la aeroport se poate ajunge foarte ușor în oraș cu autobuzul (100 ar fi unul dintre ele și mai sunt câteva) și apoi metroul. Există bilete de o zi sau bilete valabile 90 de minute și care pot fi folosite pe diverse mijloace de transport.
Prețurile sunt comparabile cu cele de la noi, uneori mai mici, alteori mai mari. În general cam tot ce e prin zona centrală / turistică e la suprapreț, dacă o sticlă de apă la 1,5 l costă 19 kr în supermarket, în centru o găsești la 70-90 kr. O înghețată costă 30 kr cupa, dar am cumpărat și la 70 kr cupa, un fel de mâncare într-un loc nu foarte pretențios e undeva pe la 200-300 kr (8-12 euro).
Tot în Praga am văzut kurtos kalacs transformat în con de înghețată, mașini de epocă transformate în vehicule de plimbat turiștii și cerșetori care cerșeau cu toții închinați până la pământ și cu o șapcă în mână, de zici că se vorbiseră cu toții la o convenție a cerșetorilor. Majoritatea erau bărbați în putere, tineri.
Cam atât despre Praga. Vizitați-o, e-un oraș fain și acum are și TAROM zbor direct dimineața.
Fain, fain, data viitoare sa nu-ti scape Karlovy Vary, un fel de Baile Herculane. 🙂 Anca, ai baut becherovka?:))
Karlovy Vary și Český Krumlov sunt pe lista mea 🙂 Becherovka n-am încercat.