Ljubljana, în căutarea podului cu dragoni

Ljubljana, în căutarea podului cu dragoni

by Anca @ 1001 călătorii
1753 views

Ljubljana, cocheta capitală a Sloveniei, este mică, cu un centru care gravitează în jurul râului Ljubljanica și a castelului din vârful dealului. În jur e plin de cafenele cu măsuțe chiar lângă râu și străduțe pe care să te plimbi.

Ljubljana are drept simbol nici mai mult nici mai puțin decât dragonul: îl găsești pe unul dintre podurile orașului sau sus, la castel. Originea acestui dragon nu e foarte clară: s-ar putea să aibă legătură cu argonauții care, zice-se, ar fi omorât un astfel de monstru la întoarcerea acasă. Ori poate că simbolizează păgânismul învins de creștinism, având legătură cu Sfântul Gheorghe. În orice caz îi vezi peste tot prin oraș și sunt, cum altfel, foarte simpatici.

Cum râul cotește tot timpul și e plin de poduri care de care mai drăguțe e o plăcere să te plimbi prin oraș. Chiar și în afara zonei centrale ai surpriza să descoperi câte un canal cu arbori pe margine și multe terase în jur – în plus pe malul râului sunt amenajate alei pe care să te plimbi, dacă nu vrei să te sui într-una din bărcile care plimbă turiști.

Sus la castel, după oboseala urcușului, nu trebuie decât să îți cauți un hamac și să-ți alegi o carte – slovenii au o inițiativă care se numește Library under the trees: niște cutii cu cărți și reviste (chiar și în engleză), niște hamace, un loc verde și 1-2 voluntari. Am regăsit librăria asta și în ultima zi în Ljubljana, pe malul râului, lângă niște sălcii – nu știu un mod mai plăcut de a încheia o zi de vacanță decât într-un astfel de loc, când soarele apune și bărcile alunecă încet pe apa râului.

Cum se ajunge acolo: cu avionul, însă biletul este destul de scump, sau cu autobuzul sau trenul din unul din orașele din apropiere. Din Mestre / Veneția drumul durează 3 ore, iar biletul se poate cumpăra și online de la compania DRD, un bilet costă 25 de Euro. Din Zagreb se poate ajunge în 2 ore cu trenul, biletul costă 15 Euro.

Ljubljana01.JPGLjubljana02.JPGLjubljana03.JPGLjubljana04.JPGLjubljana05.JPGLjubljana06.JPGLjubljana07.JPGLjubljana08.JPGLjubljana09.JPGLjubljana10.JPGLjubljana11.JPGLjubljana12.JPGLjubljana13.JPGLjubljana14.JPGLjubljana15.JPGLjubljana16.JPGLjubljana17.JPGLjubljana18.JPGLjubljana19.JPGLjubljana20.JPGLjubljana21.JPGLjubljana22.JPGLjubljana23.JPGLjubljana24.JPGLjubljana25.JPG

5 comentarii
0

5 comentarii

Cristina 9 decembrie 2012 - 9:33 pm

Foarte faina ideea cu "Library under the trees"!

E incredibil cum majoritatea oraselor strabatute de rauri sunt foarte frumoase.
Parca numai Bucurestiul nu a stiut sa profite cum se cuvine de Dambovita! Pacat 🙁

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 9 decembrie 2012 - 10:16 pm

Am mai vazut niste orase care nu isi pun in valoare raul – de exemplu Skopje, care are si mult spatiu pe mal, poti lejer sa amenajezi niste alei acolo, insa nu au facut nimic si raul ala e tare urat.

Răspunde
Mirel 9 decembrie 2012 - 11:55 pm

Frumos oras. Si mie mi-a placut Podul cu Dragoni dar mai ales podul triplu.

Răspunde
Alexandra Roșu 23 octombrie 2014 - 10:12 am

In romana mai e cum mai e Slovenia/Slovacia, ei dar ce zici de denumirile lor in limbile oficiale?? Slovenija / Slovensko – now THAT is fucking confusing! :))) Ambele incep cu ”Sloven”, care la noi te duce direct cu gandul la Slovenia.

Cand am fost anul trecut pe munte in Slovacia, unul dintre parcurile nationale in care am fost se numeste Slovensky Raj. Mi-a luat ceva ca sa ma obisnuiesc cu asta… era super ciudat la inceput 😛

Răspunde
Mihaela Caragea 23 octombrie 2014 - 2:49 pm

vazuta si indragita:)

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: