Acasă » Leshan: cel mai mare Buddha din lume

Leshan: cel mai mare Buddha din lume

by Anca

M-am dus până în Chengdu ca să vizitez Leshan, unde e statuia celui mai mare și mai înalt Buddha din lume, dar până la urmă am ajuns la concluzia că un Buddha mai mic (i.e. un obiectiv turistic mai puțin cunoscut) ar fi fost o experiență mai plăcută.

Leshan Giant Buddha

Din Chengdu poți ajunge la Leshan cu trenul de mare viteză sau cu unul normal. Eu l-am luat pe primul, drumul durează o oră, iar prețul unui bilet este 54 yuani (11 USD). De la gară până la Leshan Giant Buddha circulă autobuzul K1, care face 30 de minute până acolo – autogara e vizavi de gară, autobuzul pleacă la fiecare jumătate de oră, iar biletul costă 2 yuani, se plătește cash șoferului.

Autobuzul te lasă lângă zona cu restaurante și magazine de pe malul râului, un mini-cartier prin care te plimbi până la intrarea sitului. Buddha a fost sculptat în munte la confluența a două râuri pentru a calma apele agitate care scufundau vasele care treceau pe acolo.

Când am ajuns în vârful muntelui, unde sunt capul statuii și mai multe temple, m-am blocat: era foarte multă lume care stătea la o coadă ce șerpuia într-un spațiu îngust și la o primă vedere nu am înțeles ce se întâmplă, coada aia nu se mișca deloc. După care m-am lămurit: există o scară care coboară pe lângă corpul statuii, până pe malul apei; scara era îngustă, vizitatorii erau mulți, iar angajații de acolo nu lăsau să coboare decât un număr mic de oameni ca să nu se producă vreun accident, așa că toți ceilalți stăteau disciplinați la coadă și așteptau. Am estimat că trebuia să stai cel puțin două ore ca să poți coborî scara aia, așa că m-am hotărât să plec. Exista și varianta în care admiram statuia de pe apă, cu vaporașul.

Accesul și vizitarea: biletul de intrare costă 80 yuani

Leshan01.JPGLeshan02.JPGLeshan03.JPGLeshan04.JPGLeshan05.JPGLeshan06.JPGLeshan07.JPGLeshan08.JPGLeshan09.JPGLeshan10.JPGLeshan11.JPG

Cu vaporașul pe râul Min

Și la vaporaș era coadă, dar se mișca mult mai repede: erau multe ambarcațiuni care transportau turiști, toată plimbarea dura 20 de minute, cât să te ducă până în dreptul statuii + pauză de poze și înapoi. Dar a fost mai plăcut decât în înghesuiala de pe munte și am putut vedea mai bine statuia lui Buddha.

Accesul și vizitarea: biletul pentru vaporaș costă 70 de yuani

Leshan12.JPGLeshan13.JPGLeshan14.JPGLeshan15.JPGLeshan16.JPGLeshan17.JPGLeshan18.JPGLeshan19.JPGLeshan20.JPG

Leshan

M-am plimbat un pic prin oraș, mai ales peste podul care traversa râul nămolos. Față de Chengdu, Leshan e mai degrabă un orășel (are aproape 1 milion de locuitori 😀 , Chengdu are 7.8 milioane), dar are o gară nouă imensă și o autogară la fel de mare alături (le-am și încurcat, seamănă foarte mult). În general, când te plimbi prin China asta te uimește cel mai mult: cât de mult au construit, ce avânt fantastic au luat, nu știu dacă poate să țină cineva pasul cu ei în privința asta.

Leshan21.JPGLeshan22.JPGLeshan23.JPGLeshan24.JPGLeshan25.JPGLeshan26.JPGLeshan27.JPGLeshan28.JPGLeshan29.JPGLeshan30.JPG

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment