Vârful Lenin, Pamir, Kârgâzstan Vârful Lenin, Pamir, Kârgâzstan

Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă

Cu priveliștea din imagine am început ziua. Vârful Lenin, 7134 metri, unul dintre cele mai înalte vârfuri din Asia Centrală, situat la granița dintre Kârgâzstan și Tadjikistan, în munții Pamir. A fost prima zi pe Pamir Highway de la Osh, în Kârgâzstan, la lacul Tulpar, aproape de tabăra de bază pentru Vârful Lenin, cu o cazare la iurtă, în Kârgâzstan.

Munții Alay

Ca să ajungi lângă vârful Lenin treci Munții Alay, parte a lanțului montan Pamir-Alay, pe o șosea cu multe curbe spectaculoase. Ne-am oprit într-un punct de belvedere, deasupra unui sat înconjurat de munți și acolo ne-am întâlnit cu primii motocicliști care fac traseul ăsta pe două roți.

Masa de prânz a fost în alt sat, cu Alay undeva în spatele nostru și promisiunea munților Pamir cu vârfuri înzăpezite în depărtare.

Citește și: Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume

Lenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, Kârgâzstan

Lacul Tulpar

Ca să ajungi la lacul Tulpar, treci printr-un sat și apoi o iei off-road cale de vreo oră, până te apropii de munți și de iurte. Sunt mai multe cazări la iurte acolo, de la familii diferite, ca un fel de mini-complex pentru turiști.

Sunt câteva lacuri în vale, cel mai mare are imaginea vârfului Lenin în spate și multe iurte, o priveliște de ținut minte, mai ales dacă prinzi cer senin și poți zări zăpada din vârf.

Citește și: Prin Kyrgyzstan: de la Bișkek la Osh, printre munți

Lenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, Kârgâzstan

Spre Lenin Peak Base Camp

Am ajuns la iurte după amiaza și am plecat cu ceilalți trei din grup într-o drumeție spre Lenin Peak Base Camp. Dacă faci tot traseul până la Traveler’s Pass (4130 metri), ai nevoie de 4-6 ore.

Pentru că am fost cu trei bărbați în grup, mai rapizi decât mine (eu aveam și un deget mic dislocat la piciorul stâng și asta a fost prima drumeție pe care am făcut-o după incidentul de la Issyk-Kul), ei au luat-o înaintea mea și destul de repede i-am pierdut din vedere. În turul meu prin Pamir, drumețiile au fost self-guided, deci fără ghid, așa că fiecare grup s-a organizat pe cont propriu.

Am preferat să fac opriri pentru poze și să o iau încet, decât să mă grăbesc. În plus, am simțit efectul altitudinii. Din Osh (960 metri) am ajuns la lacul Tulpar (3500 metri), trecerea a fost bruscă și în seara aia a început să mă doară capul. N-am mai ajuns la Lenin Peak Base Camp, de la care ar mai fi fost ceva de mers până la Traveler’s Pass, m-am întors la iurte.

Traseul e popular și te întâlnești cu mulți drumeți pe drum, Pamir e un loc în care se leagă multe amiciții și oamenii sunt bucuroși să stea la povești.

Lucruri utile: traseul lacul Tulpar – Lenin Peak Base Camp – Traveler’s Pass durează în jur de 4 până la 6 ore, în funcție de condiția fizică și ritmul fiecăruia.

Lacul Tulpar – Lenin Peak Base Camp: distanța este de aproximativ 7-8 km și durează în jur de 2-3 ore de mers pe jos. Traseul este relativ ușor, dar creșterea în altitudine e bruscă.

Lenin Peak Base Camp – Traveler’s Pass: e un segment mai dificil care implică o urcare abruptă până la altitudinea de 4100 metri. Traseul durează între 2-3 ore.

Citește și: Karakol, între munți și marele Issyk-Kul

Lenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, Kârgâzstan

Cazare la iurtă

Petrecusem în Asia Centrală peste două luni călătorind prin Kazahstan și Kârgâzstan, dar nu mai dormisem niciodată la iurtă. La lacul Tulpar sunt multe cazări de genul ăsta la mai multe familii care din asta trăiesc.

Iurtele sunt mobilate cu paturi (patru în cazul nostru) și tot grupul e cazat împreună în aceeași iurtă. Am stat cu băieții din grup în două locuri diferite pe traseul din Pamir și am avut noroc, nici măcar n-au sforăit 😀

Ce m-a suprins a fost cât de confortabile și calde (la propriu) sunt aceste iurte! Au o sobiță care funcționează cu balegă uscată, bătrâna familiei trecea frecvent să verifice soba și să mai pună ceva pe foc. La un moment dat se făcuse așa de cald încât era ca o saună, a trebuit să stăm vreo jumătate de oră cu ușa deschisă ca să nu ne topim de cald.

O altă iurtă era sală de mese, acolo s-au servit cina și micul dejun; eu am sărit cina (despre care am auzit că a fost foarte bună), migrenele de altitudine s-au intensificat și seara aia am zăcut în pat.

Nu există semnal GSM sau WiFi în camping, dar prinzi după ce ajungi în satul din apropiere, de la câțiva kilometri. Cazarea la iurtă a costat 250-280 somoni tajici (2.5-2.8 USD, nu mai știu cât am plătit exact); deși eram tot în Kârgâzstan, au acceptat și bani tajici – urma trecerea graniței în Tadjikistan și nu aveam som kârgâzi, îi schimbasem pe toți. Acceptă și dolari, dacă e cazul. Evident, nu se poate plăti nimic cu cardul.

Citește și: Cvas și relaxare în prietenosul Bișkek

Lenin, Pamir, KârgâzstanLenin, Pamir, Kârgâzstan

Cum am călătorit în Pamir

Am călătorit cu Visit Alay, au multe grupuri OshDușanbe sau Dușanbe – Osh la intervale frecvente, excursia se poate face în 9 sau 7 zile, eu am avut 9 zile, cu câteva opriri suplimentare pe drum.

Citește și: Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume

Turul a costat 490 USD pentru 9 zile, la care s-au adăugat 35 USD pentru permisul GBAO și aproximativ 250 USD pentru cazare și mâncare pentru 9 zile (ca să fiți siguri, puneți 300 USD pentru asta, mai cumperi și prostioare pe drum).

Toată seria Pamir Highway

Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume
Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă
Pamir, ziua 2: trecerea graniței în Tadjikistan, Karakul și Murghab
Pamir, ziua 3: tadjicii prietenoși din Alichur
Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge
Pamir, ziua 5: Valea Wakhan și satul Zong
Pamir, ziua 6: castele, temple și sosirea în Khorog
Pamir, ziua 7: drumeție în Valea Jizeu
Pamir, zilele 8 & 9: afganii de la Afghan Bazaar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *