Lemuri, Madagascar Lemuri, Madagascar

În vizită la lemurii din centrul Madagascar

Excursie în centrul Madagascar pentru a vizita lemurii și cameleonii dintr-o rezervație naturală: Anja Community Reserve și peisajele ireal de frumoase dintre Fianarantsoa, Ambalavao și rezervație.

Fianarantsoa – Ambalavao

Genul meu de opulență: să fiu în Madagascar și să mă uit la Madagascar (filmul animat). Apoi să merg să văd cu ochii mei adevărații lemuri din Madagascar!

Am stat în Fianarantsoa și mi-am luat câteva zile de concediu ca să vizitez unele locuri din jur, șederea mea în Madagascar fiind destul de scurtă (10 zile). Am închiriat un taxi pentru o zi și pe 24 ianuarie am plecat spre Anja Community Reserve.

Nici n-am plecat bine și a trebuit să oprim de mai multe ori la cererea mea, ca să fac poze. Dar ce de locuri superbe sunt în Madagascar! Plin de orezării, dealuri cu stânci rotunjite, sate răsfirate cu case de culoarea pământului, ca niște turnulețe. Regiunea asta din centrul Madagascarului e superbă și merită efortul de a bate drumul până acolo, drum lung, de altfel.

Centrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul Madagascar

Anja Community Reserve

Anja Community Reserve nu e un parc național, ci o rezervație a comunității de acolo, sunt câteva sate în jur care au grijă de rezervație și trăiesc din asta. Unii săteni sunt ghizi (cei care știu mai bine franceza sau chiar engleza), unii sunt ghizi de tracking (merg înainte și caută lemurii și cameleonii), alții întrețin rezervația, de exemplu se plantează copaci pentru lemuri sau au grijă să nu ajungă incendiile în parc.

La Anja sunt câteva trasee ghidate, am ales traseul D despre care mi s-a spus că are cele mai frumoase priveliști și împreună cu ghidul de acolo am plecat după lemuri.

Prima dată ne-au ieșit în cale cameleonii. Sunt două specii la Anja, un cameleon mai mare și colorat și o specie minusculă, cât un degete mic, de culoare gri.

Pentru că în pădure m-au ciuruit imediat țânțarii, ghidul s-a oprit și a rupt niște frunze medicinale cu care m-am frecat pe brațe, un fel de repelent natural împotriva țânțarilor. Mi-a mai arătat o plantă cu un suc alb care, la rupere, se transformă în gumă. Mi-a zis că nu e dulce, nu mi-a fost clar dacă e ceva ce poți gusta sau nu.

Apoi am început să urcăm pe bolovani, niște stânci uriașe adunate laolaltă, de pe care, când ajungi sus, ai o priveliște panoramică asupra văii. Fantastic de frumos!

La coborâre am trecut prin niște peșteri. Ghidul ne-a arătat un mormânt uman decorat cu coarne de Zebu (o rasă de vacă domesticită). Populația locală mai folosește uneori aceste morminte la care se pune capul unui Zebu lângă rămășițele omenești. Unele morminte erau undeva sus pe munte, unde e foarte greu de ajuns.

În peșteri se retrag și lemurii seara, ca să se protejeze de șerpii boa, care sunt inamicul lor natural. Nu am văzut șerpi pe acolo, probabil ziua stau la răcoare pe undeva.

Centrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul MadagascarCentrul Madagascar

Lemurii

În pelerinaj la King Julien, maiestatea sa m-a lăsat să îi țin coada în timp ce mânca fructe regale 😃 Mi-a transmis că ”After much deep and profound brain things inside my head, I have decided to thank you for coming to my home.” 😸

Dacă nu știți cine e King Julien, e un personaj-lemur din filmul Madagascar. Lemurii sunt un grup de primate endemice din insula Madagascar și alte insule apropiate. Lemurii nu sunt maimuțe, sunt primate, o grupă care include și maimuțele, dar și oamenii.

Principala diferență între maimuțe și lemuri este că maimuțele (infraordinul simiiform) au creierul mai mare și o gamă mai largă de comportamente și adaptări, în timp ce lemurii (infraordinului Strepsirrhini) au caracteristici unice adaptate la mediul lor specific, ei evoluând separat de maimuțe pe insula Madagascar.

Există peste 100 de specii cunoscute de lemuri, la Anja am văzut ring-tailed lemur (lemur cu coadă inelată), o specie de lemur care e una dintre cele mai cunoscute, datorită aspectului său distinctiv, cu o coadă lungă cu 14 inele negre și 14 inele albe.

Am găsit o familie de lemuri imediat ce am intrat în pădure, dar stăteau pe crengile de sus și nu i-am văzut foarte bine. La finalul traseului, când ne-am întors la taxiul meu, ghidul mi-a arătat niște lemuri pe crengile de jos ale unui copac.

Erau așa de aproape de ei încât, la un moment dat, am mângâiat coada unui lemur pui și, culmea, nu a fost deloc deranjat! ☺️ Lemurii mănâncă fructe și frunze, uneori și insecte. Trăiesc în grupuri, au câte un pui (uneori gemeni!) care stau cu mama până la trei luni, apoi încep să fie independenți.

Lemuri, MadagascarLemuri, MadagascarLemuri, MadagascarLemuri, Madagascar

Cum poți vedea lemuri în Madagascar

Sunt multe parcuri în care poți vedea lemuri în Madagascar. Lângă Antananarivo este Lemur Park, lângă Fianarantsoa sunt Parcul Național Ranomafana și Anja Community Reserve.

Cum ajungi la Anja Community Reserve

În Madagascar nu există excursii de o zi pe care să le cumperi online, ca în alte țări, sunt cel mult tururi de 1-2 săptămâni la costuri mari, de câteva mii de euro.

Așa că ai două variante, când călătorești pe cont propriu:

  1. mașină închiriată pe care o conduci tu
  2. mașină privată + șofer

Eu nu conduc, așa că am închiriat un taxi pentru o zi – 250.000 Ariary (55 USD).

Intrarea la Anja Community Reserve a costat 7.000 Ariary (1.55 USD). Separat, am plătit ghidajul obligatoriu, ai de ales între patru variante, eu am ales circuitul D.

Anja Community Reserve

Am avut un șofer cu o mașină mai bună decât taxiurile din oraș (de regulă extrem de paradite), dar un pic cam șmecheraș. E bine să aranjați transportul cu cei de la hotel, să nu vă treziți cu o mașină care tremură din încheieturi și se oprește motorul în mijlocul drumului, cum am pățit în Antananarivo pe o ploaie torențială.

Drumurile din Madagascar sunt foarte proaste, cu o bandă pe sens și sute de gropi mici sau mari, care uneori se țin lanț și se merge cu viteză foarte mică. Drumul de la Fianarantsoa la Anja este de o oră și jumătate sau mai mult.

Lângă Ambalavao, un sat important în zonă, este masivul Tsaranoro, la care voiam să ajung inițial, dar trebuie să ai cazare în apropiere dacă vrei să faci traseele de acolo. În Ambalavao găsiți și o piață mare și restaurante la care să vă opriți pentru masa de prânz.

Am fost în Madagascar la final de ianuarie, considerat sezon prost pentru că e sezon ploios, dar a plouat doar seara, ziua a fost cu soare sau doar cu nori. Comparativ cu sezonul ploios din Comore, în Madagascar mi s-a părut lejer și deloc de speriat.

  1. Buna Anca,

    Mereu e o placere sa citesc povestile tale, astept cu nerabdare aparitia unui nou articol in fiecare saptamana.
    De cele mai multe ori, cand planuiesc o noua destinatie de calatorie, verific si articolele tale pentru a-mi face o idee. Esti o inspiratie pentru mine. As avea o intrebare- cine te inspira pe tine, la randul tau? Care sunt blogurile sau persoanele pe care le citesti cu drag?
    De asemenea, care este ‘rutina’ pentru a planuii o noua destinatie? Incepi cu zborurile, cazarea iar apoi vezi la fata locului sau ai deja cateva siteuri pe care te bazezi?

    Multumesc si mult spor si sanatate in continuare!
    Mihaela

    1. Hey, mă bucur mult că mi-ai scris, nu întotdeauna primesc feedback de la cititori, apreciez că ți-ai făcut timp pentru asta 🙂

      De cele mai multe ori inspirația e în propria mea minte și imaginație, eu fiind o introvertă, de fapt. Ocazional mai văd postări la alții și devin curioasă sau urc mai sus în topul priorităților o destinație la care mă gândeam deja. Am văzut niște români care au fost acum câteva luni în Venezuela (Ileana Petrache, Gino Pop), ieri am citit un articol al Ramonei / În sandale despre Somaliland (n-am avut niciodată țara asta în lista mea de dorințe, dar cine știe…), în alta o postare pe Instagram la footloosefemme despre Ciad și tot așa.

      Dar locurile care ajung pe traseul meu de călătorii au un istoric mai lung și mai complicat: vise, cărți, filme, curiozități personale sau, uneori, e pur și simplu soarta care mă aruncă acolo, cum a fost cu Insulele Comore și Madagascar. Când intervine hazardul e interesant, căci, de fapt, noi nu avem așa mult control asupra vieților noastre și viața ține să ne mai demonstreze asta uneori 🙂

      Zile frumoase să ai.

  2. Multumesc de raspuns, Anca. Admir cum esti prompta, pana si cu acest aspect. 🙂

    Nu stiam de persoanele pe care le-ai mentionat, chiar am deschis linkurile lor in aceste zile. DAR tot la blogul tau ma intorc.
    Personal, imi sunt foarte de ajutor postarile tale pentru ca incluzi detalii clare, mereu pui linkuri de airbnb si cifre exacte, plus procesul prin care tu ajungi intr-un loc. Realizez ca nu e neaparat usor sa fii atat de calculat, dar cu atat mai mult este de admirat cum asta ii ajuta si pe ceilalti, asa ca iti multumesc din nou. 🙂

    I embrace the chaos care vine la pachet cu orice noua destinatie, dar my internal struggle e cat de mult sa planuiesc, si cat de mult sa las in voia sortii. Iar cu tine simt ca am un safety net, o referinta pe gustul meu.

    Multumesc ca ne tii la curent cu povestile tale, mult succes in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *