Langkawi, Malaezia Langkawi, Malaezia

Și în Langkawi a nins azi

Langkawi e locul acela din Malaezia pentru care ne amintim că țara asta are și plaje. Și ce plaje! Ca să fie tabloul complet, Insula Langkawi are și un munte de 500-550 de milioane de ani, în vârful căruia te poți urca cu telecabina.

Pantai Cenang

Pantai Cenang e principala zonă turistică din Langkawi Island și are o plajă cu același nume: lungă, cu nisip alb, în mare parte fin, cu ape calme. Aproape că nu sunt valuri acolo, Langkawi fiind un arhipelag din 99 de insule situate în Marea Andaman, în nord-vestul Malaeziei.

Am avut cazare în Pantai Cenang din motive practice: aeroportul e la mică distanță și din localitate se ajunge ușor la Langkawi Sky Bridge. În plus, ai mai multe hoteluri și restaurante la tot pasul.

Călătoria în Malaezia a fost neplanificată, dar am sfârșit prin a sta acolo șase zile, într-o ședere mai relaxantă, cu vizite dimineața pe plajă.

Langkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, Malaezia

Pantai Tengah

După Pantai Cenang e Pantai Tengah și m-am dus până acolo pe jos. A fost o pierdere de timp; ca să ajungi din Pantai Cenang în Pantai Tengah, trebuie să ocolești pe stradă mai multe hoteluri mari care au blocat accesul la mare.

Pantai Tengah e o plajă cam plictisitoare, mare lucru nu e de făcut acolo.

Langkawi, Malaezia

Langkawi Sky Bridge

Langkawi Sky Bridge a fost cel mai fain loc vizitat pe insulă. Nu e un singur pod, cum îmi imaginam eu, ci o serie de telescaune și poduri care urcă de la baza muntelui până sus de tot.

După primul telescaun ajungi la Sky Dome, un balcon cu podea din sticlă pe care intri cu niște șosete protectoare și cu telefonul în husă de protecție (e obligatoriu, restul lucrurilor le lași într-un vestiar).

Următorul telescaun te duce și mai sus, în vârful muntelui. Pentru Sky Bridge ai două variante: un lift înclinat și un traseu pe o scară prin pădure. Liftul nu funcționa în 2024, așa că toată lumea făcea traseul.

Priveștea pe care o ai de sus e grozavă și merită să vizitezi locul ăsta! Ai o vedere de aproape 360° deasupra insulei; dacă prinzi un cer senin (ceea ce eu n-am avut), probabil e și mai frumos.

Gunung Raya este cel mai înalt munte de pe Insula Langkawi, cu o altitudine de 881 de metri. „Gunung” înseamnă munte în limba malaeziană, iar „Raya” se traduce prin „mare” sau „important”. Muntele ăsta are vreo 550 de milioane de ani vechime, s-a format în perioada cambriană, Langkawi fiind printre cele mai vechi regiuni geologice din lume.

Langkawi Sky Bridge e un complex turistic în toată regula, așa că sus ai mici restaurante și cafenele, iar la baza muntelui, unde e și parcarea, sunt o mulțime.

Langkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, MalaeziaLangkawi, Malaezia

Nu îi ratați pe frumoșii languri când coborâți.

Am văzut o maimuță frumoasă cocoțată pe o ușă și am crezut că e o păpușă de vânzare. După care am văzut mai multe maimuțe negre pe acoperiș, uitându-se la oameni ca la spectacol.

Da, humanoizilor, eu sunt Dusky Leaf Monkey sau Spectacled Langur, pe scurt Ochelaristul sau Dusky. Mulțumesc pentru afiș, cum vi se pare? Semănăm?

Langkawi, Malaezia

Lucruri utile: La Langkawi Sky Bridge ajungi din Pantai Cenang cu Grab. Prețurile sunt mici, serviciul funcționează impecabil pe insulă.

Biletul de intrare pentru Langkawi Sky Bridge se plătește pe segmente și există mai multe variante de bilet (de exemplu gondolă cu podea de sticlă):

• SkyCab: 85 ringgit
• SkyDome: 40 ringgit
• SkyBridge: 6 ringgit

Skull Beach

Skull Beach e cu nisip fin, apă fără valuri și cu temperatura perfectă, junglă și oameni cât să nu te simți în nesiguranță. Plus maimuțe puse pe furat.

Am stat mai la margine de plajă până m-am trezit cu o maimuță cerșetoare lângă mine; s-a învârtit în căutare de mâncare, apoi a început să viziteze pe rând ceilalți turiști. Erau câțiva imprudenți care veniseră cu mâncare.

Lucruri utile: de la Langkawi Sky Bridge am luat un Grab până la Skull Beach; la plecare am procedat la fel ca să ajung în Pantai Cenang (șoferul era chiar în parcare când am făcut comanda). Pentru Skull Beach nu se plătește intrare, e o plajă liniștită pe care vin localnici și turiști, nu era deloc aglomerat.

Langkawi, MalaeziaLangkawi, Malaezia

Cum te îmbraci pe plajele dintr-o țară musulmană

Langkawi e în Malaezia, țară majoritar musulmană, dar asta nu te afectează în niciun fel. Ca turist, te îmbraci exact cum vrei tu, nu e nicio restricție pe plajă – costum două piese sau altceva.

Femeile musulmane vin și ele la plajă în costumul acela ca un trening negru, cu batic pe cap. Le vezi destul de des la plajă îmbrăcate așa.

Langkawi beach: alte plaje sunt Tanjung Rhu Beach, Pasir Tengkorak Beach, Black Sand Beach, Pantai Kok.

Mâncare în Langkawi

În Malaezia mâncarea e bună, fără a fi excesiv de picantă ca în alte țări din Asia de Sud-Est. Am găsit inclusiv mâncare turcească într-un loc, dar și indiană sau Malay – fiind o insulă mare, găsești ceva pentru toate gusturile.

Într-una din zile, a apărut o piață de noapte lângă hotelul meu; cred că se organiza doar în anumite zile.

Langkawi, Malaezia

Cazare Langkawi

Am stat în Pantai Cenang la Villa Thai, e un hotel fără pretenții, dar cu aer condiționat și baie privată, la parter au și apă filtrată. De acolo, ajungeam în câteva minute pe plajă, pe o cărare printre case și hoteluri.

Langkawi, Malaezia

Cum ajungi în Langkawi

Am ajuns pe insulă pe ruta Penang to Langkawi cu avionul, biletul AirAsia cumpărat pentru a doua zi a fost 121 ringgit (129 lei). La plecare am zburat Langkawi Airport-Kuala Lumpur, tot cu AirAsia (Langkawi Airport Code: LGK)

Langkawi are un aeroport internațional, poți ajunge acolo și din afara Malaeziei. Langkawi Visa: insula e în Malaezia, țară în care românii pot sta 90 de zile fără viză. La aeroport nu există autobuz, dar funcționează Grab, găsești ușor curse, iar prețurile sunt mici.

Vreme în Langkawi

Langkawi are un climat tropical, cald și umed pe tot parcursul anului, cu temperaturi între 25°C și 35°C. Sezonalitatea ploilor variază între coasta de vest și cea de est datorită influenței musonilor tropicali:

Coasta de vest (inclusiv Langkawi, Penang)

  • Sezon ploios: Aprilie – Octombrie, influențat de musonul sud-vestic.

Coasta de est (inclusiv insule ca Perhentian, Tioman, Redang)

  • Sezon ploios: Noiembrie – Februarie, influențat de musonul nord-estic.

Langkawi în august, când e perioadă de vacanțe, e în sezonul ploios, influențat de musonul sud-vestic. Insula e mai puțin aglomerată, iar ploile pe coasta vestică a Malaeziei sunt în general scurte.

Ce am vizitat în Malaezia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *