Lacul Mutanda, Uganda Lacul Mutanda, Uganda

Lacul Mutanda oglindind vulcanii și norii

Prin sudul Ugandei: lacul Mutanda, vulcanii Muhabura, Sabyinyo și Gahinga, orășelul Kisoro și frumoasele sale peisaje rurale, întinse până la granița cu Rwanda și Congo.

Kampala-Kisoro

Am ajuns în Uganda din Kenya, cu un zbor MombasaNairobiEntebbe. De la Entebbe, taxiul m-a dus în Kampala, unde am stat o noapte și n-am vizitat nimic, în afară de un ghișeu Airtel, ca să rezolv cu SIM cardul ugandez. Kampala e agitată și urâtă, în centru erau atâtea boda boda (motociclete) încât cu greu aruncai un ac.

Gazda din Kisoro mi-a cumpărat biletul de autobuz Kampala-Kisoro din banii lui, deși nu ne cunoșteam, apoi a avut grijă să îmi reamintească de ora plecării, ca să nu ratez autobuzul. Chiar și așa, am ajuns la autogară extrem de târziu: traficul e groaznic în Kampala, iar șoferul meu era neinformat și ne-am plimbat pe la patru autogări, până a găsit-o pe cea corectă.

Drumul Kampala-Kisoro durează 10 ore, dar cu 35 de kilometri înainte de destinație ne-am oprit: drumul era blocat de zeci de camioane din cauza unui TIR care se împotmolise în noroi. A durat două ore toată tărășenia, până mai multe camioane au fost mutate și s-a eliberat drumul. Am ajuns pe la 9 dimineața în Kisoro, un orășel înconjurat de peisaje verzi, deluroase.

Lacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, Uganda

Kisoro

„Mzungu!” „How are you?” „Fine, how are you?” „Fine” „Mzungu, where are you going?” „I’m walking around” „OK” „Mzungu, HOW ARE YOU?” Într-o plimbare de două ore prin Kisoro am auzit 50 de mzungu și am purtat vreo 30 de conversații „how are you?”.

Kisoro e cunoscut pentru peisajele sale frumoase, vulcanii Muhabura, Sabyinyo și Gahinga, lacul Mutanda și ca bază de plecare pentru Parcul Național Mgahinga Gorilla, pentru gorilele de munte. Granițele cu Rwanda și Republica Democrată Congo sunt foarte aproape, localnicii din Uganda și Rwanda vorbind aceeași limbă și având aceleași tradiții.

Uganda e o țară în care călătorești fără probleme, m-am plimbat singură prin Kisoro și doar atenția localnicilor am simțit-o un pic cam exagerată uneori. E o zonă rurală, în care nu ajung mulți turiști, așa că orice față albă stârnește o mare agitație în rândul localnicilor.

La o plimbare pe dealurile din jur, niște copii s-au ținut după mine până s-au plictisit să mă însoțească, alții m-au strigat „Mzungu!” în neștire, mi-au făcut cu mâna, mi-au spus „Hello!”, ba unul chiar a aruncat cu o pietricică foarte mică după mine, până l-am certat.

Când am coborât o cărare pe care o folosesc doar localnicii, un bărbat dintr-o grădină de alături a rămas efectiv cu gura căscată când m-a zărit – dacă eram un extraterestru din galaxia Nebula 13, s-ar fi mirat mai puțin.

În Kisoro poți face plimbări pe dealuri, un punct de belvedere mai cunoscut este Karunga, de pe care poți vedea lacul Mutanda.

Lacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, Uganda

Lacul Mutanda

Lacul Mutanda e unul din cele mai frumoase lacuri din Uganda, al doilea cel mai adânc din țară (56 de metri adâncime maximă) și e un lac fără hipopotami sau parazitul bilharzia, așa că poți înota în siguranță. Pentru că lacul e atât de adânc, nu sunt pești aproape deloc, au încercat să introducă unele specii, dar nu au reușit.

Bilharzia sau schistosomiază este o boală parazitară cauzată de infestarea cu viermi de sânge din genul Schistosoma. Viermii paraziți trăiesc în venele sistemului circulator uman și pot provoca daune serioase la nivelul organelor interne, cum ar fi ficatul, intestinele și vezica urinară. Lacul Mutanda nu are Bilharzia, lacul Victoria da.

Se face turism ecologic în zonă și sunt mai multe locuri de cazare chiar pe malul lacului, astfel încât poți sări din pat direct în apă. De pe apele sale liniștite, poți vedea trei vulcani de lângă granița cu Rwanda: vulcanii Muhabura, Sabyinyo și Gahinga.

M-am dus în Kisoro pentru lacul Mutanda, așa că l-am întrebat pe Ivan, gazda mea, de un tur cu barca acolo și a aranjat el totul. A fost mai bine așa, căci nu prea îl poți vizita pe cont propriu: sunt puțini turiști străini, așa că barca trebuie rezervată în avans, iar un boda boda trebuie să te aștepte acolo, altceva nu poți lua de pe malul lacului.

Plimbarea cu barca pe lacul Mutanda e de neratat! Am avut o zi cu soare, așa că se vedeau bine cei trei vulcani (toți inactivi), și am fost singura turistă de pe barcă, plus Ivan, gazda de la hotel, și barcagiul.

Turul durează două ore, spre final ne-am oprit pe o insulă mică unde e o peșteră în care sunt câteva mumii regale. Localnicii caută finanțare ca să le poată păstra mai bine, dar deocamdată ele stau în aer liber și poți vedea chiar un picior mumificat, păstrat destul de bine. Rămășițele aparțin Abahinza, familie conducătoare din Rwanda, și au vreun secol vechime.

Peștera e un pic deasupra apei, mă întrebam cum urmează să ajungem acolo, dar barca oprește foarte aproape de mal și poți sări pe o cărare care urcă vreun metru.

Ultimul loc pe lângă care am trecut a fost Punishment Island, unde, pe vremuri, fetele însărcinate și nemăritate erau abandonate, până venea prietenul să le salveze…dacă venea. E o insulă mică, acum privată, pe care s-a construit un Airbnb, dacă vrei să te cazezi în mijlocul lacului.

Cum vizitezi lacul Mutanda

Excursia cu barca costă 30 USD, dar pentru că am fost singura turistă, am plătit 40 USD. Două boda boda dus-întors pentru mine și gazda de la hotel au costat 40.000 UGX (11 USD).

La lacul Mutanda ajungi din Kisoro, pentru o plimbare cu barca cel mai bine e să vorbiți cu gazda voastră și să aranjeze pentru voi. Drumul până la lac e de pământ și denivelat, iar zona e izolată, o dată ce ajungi acolo trebuie să ai și transport înapoi.

Lacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, Uganda

Intrarea în peștera cu mumii regale:

Lacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, UgandaLacul Mutanda, Uganda

Cum ajungi în Kisoro

Din Kampala am ajuns în Kisoro cu un autocar Volcano Express, biletul a costat 60.000 UGX (16 USD). Drumul a durat 12 ore în loc de 10, cum era normal.

Autocarul arăta decent, dar fiind în Africa, s-a călătorit în stil african: cala autocarului a fost plină ochi, așa că ultimii pasageri luați de pe drum și-au depozitat bagajele (saci și un troler uriaș) pe culoarul din mijloc, pe care a călcat toată lumea în repetate rțnduri. La un moment dat, s-a mai urcat cineva cu două manechine de plastic în mărime naturală și le-a depozitat și pe alea pe culoarul din autocar!

Am stat la Motel Santaviva, două nopți de cazare au costat 37 USD. E o cazare simplă, dar internetul a funcționat decent, iar gazda – Ivan, s-a dat peste cap să mă ajute. Hotelul are și restaurant, așa că mesele le-am luat acolo, prin oraș am mai făcut mici cumpărături, ca porumb fiert (popular în Uganda). Kisoro are și bancomate și după ceva căutări am găsit și o farmacie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *