Lacul Moraine, cel mai frumos lac glaciar din Canada

Lacul Moraine, cel mai frumos lac glaciar din Canada

by Anca @ 1001 călătorii
795 views

Din Banff se pot vizita două lacuri glaciare celebre pentru frumusețea lor: lacul Moraine și lacul Louise. Voiam în mod special să văd lacul Moraine, ”picture-perfect” cu azuriul său în care se oglindesc vârfurile zimțate și înzăpezite ale munților, dar părea că a ajunge acolo e misiune imposibilă: nu exista un shuttle regulat, iar de la singurul shuttle privat despre care aflasem online am primi un răspuns negativ pe email, cum că nu mai organizează curse până la lacul Moraine.

Mai exista o companie care avea un hop-on-hop-off cu plecare din Banff și oprire la Lake Moraine și Lake Louise, dar aveau bilete limitate și nu am mai găsit bilet cu o zi înainte. Mă consolasem cu gândul că nu voi putea vizita și lacul Moraine și am plecat de dimineață spre gara din Banff pentru a lua un shuttle către lacul Louise, dar, ghinion, acesta tocmai plecase și mai trebuia să aștept o oră! Un autobuz Greyhound care venea dinspre Calgary tocmai oprise acolo și șoferul ridica corespondența și mi-a răspuns la întrebări, mergea spre lacul Louise și, încercând să aflu dacă mă poate lua, a fost foarte amabil și m-a dus până acolo gratis, că bilet oricum nu putea să îmi vândă în autocar. Între timp s-au mai adunat vreo patru turiști care erau în aceeași situație ca mine și șoferul, ce să facă, i-a luat și pe aceștia până la lacul Louise. Tot gratis, firește!

Ne-a lăsat pe toți la Samson Mall, care e una din principalele opriri de lângă lacul Louise, de acolo ar fi trebuit să iau un shuttle gratuit până pe malul lacului, după cum m-a lămurit un ranger care lucra la National Parks of Canada (aveau un stand în aer liber acolo și ofereau informații vizitatorilor), dar uitându-mă în parcare să nu-mi vină să cred: am văzut un shuttle pentru lacul Moraine și nu numai că aveau locuri, dar plecau în 5-10 minute! Mi-am luat bilet și am stabilit și ora de retur, aveau plecări fixe și fiind un microbuz de vreo 10 locuri nu te puteau lua fără programare. Aveam o oră și 45 de minute la dispoziție ca să vizitez lacul Moraine, timp suficient ca să mă bucur de priveliștea de acolo.

Lacul Moraine e un lac glaciar mai mic decât lacul Louise, care e la 14 kilometri distanță de acesta, dar e mai spectaculos și extrem de fotogenic, pur și simplu nu poți să dai greș cu fotografiile făcute acolo, totul arată perfect. Pe marginea lacului e o ridicătură de bolovani uriași – ” the rockpile”, bănuiesc că o construcție artificială pentru a putea admira mai bine lacul. Te poți cățăra direct pe stânci sau poți urca treptele amenajate până în vârful acestui munte de bolovani. În afară de a admira lacul, prea multe nu sunt de făcut acolo – se poate închiria o canoe pentru o plimbare pe lac, iar dacă ai totuși mai mult timp la dispoziție mai sunt câteva trasee în zonă: un traseu până la Consolation Lakes și un alt traseu care începe lângă Moraine Lake Lodge și care se bifurcă în mai multe trasee (Moraine Lake Lakeshore Trail, Eiffel Lake, Wenkchemna Pass, Larch Valley și Sentinel Pass).

În orice caz, dacă ai doar o oră la dispoziție ai timp suficient să te minunezi de cât de perfect arată lacul Moraine cu munții înzăpeziți în spate, aproape prea perfect pentru a fi real și cu toate acestea chiar așa arată și în realitate! Neapărat de vizitat acest lac dacă ajungeți în Canada, e plin de turiști acolo, dar ăsta nu e un motiv ca să îl ocoliți 😊

Lucruri utile: din Banff se poate ajunge la lacul Moraine cu HopOnBanff sau indirect cu un shuttle până la lacul Louise (Samson Mall), iar de acolo cu un alt shuttle până la lacul Moraine. Am plătit 25 CAD pentru un bilet dus-întors Samson Mall – Lake Moraine.

Moraine01.JPGMoraine02.JPGMoraine03.JPGMoraine04.JPGMoraine05.JPGMoraine06.JPGMoraine07.JPGMoraine08.JPGMoraine09.JPGMoraine10.JPGMoraine11.JPGMoraine12.JPGMoraine13.JPGMoraine14.JPG

2 comentarii
3

2 comentarii

Andrada 18 decembrie 2018 - 4:11 am

Mi-a placut articolul tau iar fotografiile tale sunt superbe! 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 decembrie 2018 - 8:45 am

Mulțumesc, călătorii inspirate și ție! 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: