La coadă la Muzeul Ermitaj

La coadă la Muzeul Ermitaj

by Anca @ 1001 călătorii
2226 views

Ultima zi în Sankt Petersburg o rezervasem pentru o vizită la Muzeul Ermitaj. Nu sunt o foarte mare amatoarea de muzee, mai ales de muzee mari, prin care te învârți preț de câteva ceasuri până amețești de oboseală, dar dintotdeauna mi-am imaginat că dacă o să ajung vreodată la Sankt Petersburg o să merg și la Ermitaj. Aveam o imagine idealizată a acestei instituții cu care m-am pricopsit prin copilărie, când mă uitam fascinată la albume cu Rusia.

Așadar mi-am cumpărat bilet, dar nu oricum, ci online. Ideea era să scap de statul la coadă, așa că am plătit 17,95 $, mi-am printat chitanța respectivă și dis de dimineață m-am prezentat la muzeu, din păcate fără să mă informez la ce oră începe programul de vizitare, așa că m-am așezat întâi de toate la o coadă care, cu fiecare minut care trecea, lua proporții din ce în ce mai mari.

Nenea de la poartă nu știa absolut nimic de biletele online, așa că previziunea era destul de sumbră. Pe la ora 10 s-au deschis larg porțile, lumea s-a bulucit către casele de bilete, eu am alergat spre stânga unde se duceau mai puțini oameni și am aterizat în fruntea altei cozi uriașe. Un gardian ne-a anunțat că ora de deschidere a caselor de bilete este 10.30 și era de abia 10, așa că toți am început să ne uităm cu maxim interes la un motan alb-negru care se alinta de fiecare zid care-i ieșea în cale.

În cele din urmă pe la 10.15 și-a făcut apariția o tanti de la muzeu care s-a îndreptat spre câteva persoane care stăteau la o coadă separată pentru tururi organizate, eu am aruncat un ochi spre hârtiile lor și am zărit ceea ce părea să fie un bilet cumpărat online, așa că m-am trezit întrebând ”Online tickets?”. ”Da”, a zis doamna, și m-am strecurat în muzeu împreună cu acel grup, mi s-a verificat identitatea (chitanța pe care o primești online este nominală), o altă doamnă m-a așezat fix lângă casa de bilete cu numărul 1, prima la rând, și după alte câteva minute eram fericita posesoare a unui bilet pentru Ermitaj. La 10.30 s-au deschis larg ușile muzeului și s-au format alte cozi infernale.

Cum e la Ermitaj? Impresionant – clădirea în sine e minunată, colecțiile foarte bogate și sunt foarte, foarte multe lucruri de văzut. Mie mi-a captat interesul o expoziție de fotografie a Annei Leibovitz: am stat și m-am uitat la fiecare cadru și, cu toate că erau fotografii din toate perioadele ei de creație, le-am simțit actuale, ca pe ceva la care mă puteam raporta.

Pe lângă mine treceau grupuri-grupuri de turiști mânați de ghidul lor din galerie în galerie: ”Uitați aici portretul Caterinei cea Mare, dincolo nu mai știu ce, nu vă opriți unde v-ar plăcea să zăboviți, la 11.45 am un alt grup programat…” Un ghid personal ar fi de preferat, ca să nu îți facă altcineva programul pe acolo. După vreo 2 ore, amețită de câte lucruri văzusem, am încheiat vizita și am mai dat o raită prin oraș.

Vizitare: biletul cumpărat online costă 17,95 $ (echivalentul a 411 ruble) – intrare pentru o zi în care este inclusă și taxa foto, cel cumpărat de la casele de bilete costă 400 de ruble pentru străini, iar taxa foto costă alte 200 de ruble. Oricum, de verificat nu se deranjează nimeni să verifice dacă ai plătit taxa foto sau nu, dar măcar cu biletul online nu mai stai la coadă. Atenție, pentru asta trebuie să aștepți pe culoarul marcat cu un semn care zice ”Entrance for visitors with tickets and organized groups”.

MuzeulErmitaj02.JPGMuzeulErmitaj03.JPGMuzeulErmitaj04.JPGMuzeulErmitaj05.JPGMuzeulErmitaj06.JPGMuzeulErmitaj07.JPGMuzeulErmitaj08.JPG

11 comentarii
1

11 comentarii

M. 2 septembrie 2011 - 10:28 am

Nici eu nu sunt mare fan muzee – intotdeauna am considerat, de exemplu, ca Monalisa se uita cu ironie pura la toti pamantenii care se calca in picioare poate-poate ii fac o poza prin geamul de protectie al tabloului – dar, Hermitage este pe lista "must see"

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 2 septembrie 2011 - 10:37 am

Cred ca trebuie sa mergi la muzeele astea un pic mai informat – ce sa vezi si ce nu si unde se gasesc lucrurile de interes pt tine, ca sa nu ametesti pe acolo…

Răspunde
M. 2 septembrie 2011 - 11:50 am

Dap, subscriu, asa am facut si eu prima data la Luvru, am mers doar in aripa cu exponate egiptene. Insa a doua oara am fost cu niste prieteni care vroiau sa vada tot :)) Am murit de cald, de picioare si la un moment dat era un talmes balmes in capul meu 😀

Răspunde
Dana 2 septembrie 2011 - 8:10 pm

Ma bucur sa descopar prin ochii tai o bucatica de Rusie la care visez de mult timp…

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 3 septembrie 2011 - 10:21 am

Dana, iti doresc sa ajungi acolo cat mai curand 🙂

Răspunde
Zazuza's Gulaschsuppe 3 septembrie 2011 - 12:28 pm

si eu am o fascinatie pentru muzeul asta tot din copilarie, tot de la pozele cu Rusia aduse prin filiera moldoveneasca (naiba stie cum ajungeau la noi, sub forma mai ales a unor colectii de carti postale). de aceea mi-ar fi un pic teama sa il vizitez, nu cumva sa fiu dezamagita. insa din fotografiile tale se arata impresionant!

Răspunde
Anda si Ionut 6 septembrie 2011 - 6:54 pm

Noua ni se pare cam scumpa taxa de intrare, chiar daca include si taxa foto (aproximativ 70 ron/pers). Dar chiar daca arta pictata/sculptata nu te-a atras, pentru decorurile, tavanurile si scara aia impresionata – zicem ca a fost o vizita pe cinste.

Te asteptam si pe la noi, pe blogul celor mai frumoase povesti despre Romania: http://hai-la-bord.blogspot.com

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 septembrie 2011 - 8:11 am

Multumesc de invitatie 🙂

Răspunde
Mihaela M 7 septembrie 2011 - 11:46 am

Impresionant..

Răspunde
Sorin 7 august 2019 - 1:30 pm

Ce merita, dupa parerea ta, vazut in muzeul asta? Ceva de interes, ceva de care sa fi auzit multa lume 🙂
Tu ce ai vizitat?
Intreb ca idee, ma gandesc daca sa il vizitez sau nu.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 august 2019 - 3:22 pm

E un muzeu imens, cam greu să îmi amintesc o piesă anume și nici nu știu ce te interesează…

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: