La băi și la plimbări prin Călimănești-Căciulata

La băi și la plimbări prin Călimănești-Căciulata

by Anca @ 1001 călătorii
488 views

E octombrie și Valea Oltului e unul din locurile în care te poți bucura de culorile toamnei: weekendul ăsta a fost neașteptat de cald și, deși Călimănești-Căciulata pare mai degrabă o destinație pentru pensionari (e sezonul pentru ”băi” și era plin de oameni veniți la tratament), e suficient de aproape de București cât să dai o fugă acolo în week-end.

Mănăstirea Cozia

Ctitorită de Mircea cel Bătrân, mănăstirea de pe malul Oltului e un loc cu multe mușcate, preoți prietenoși și pisici șmechere: mă odihneam pe una dintre bănci când unul dintre preoți s-a oprit să-mi povestească cum l-au vizitat hoțește trei pisici (una dintre ele îmi dădea și mie târcoale).

Caciulata01.jpgCaciulata02.jpgCaciulata16.jpgCaciulata17.jpgCaciulata18.jpgCaciulata19.jpgCaciulata20.jpgCaciulata21.jpgCaciulata22.jpg

Cu vaporașul pe Olt

Sunt mai multe vaporașe care oferă plimbări pe Olt, eu l-am luat pe cel de lângă Mânăstirea Cozia și am nimerit o doamnă foarte drăguță, care în timp ce conducea vaporașul ne mai povestea câte una-alta despre ce vedeam.

Lucruri utile:plimbarea durează 40 de minute, prețul unui bilet este 20 de lei.

Caciulata03.jpgCaciulata04.jpgCaciulata05.jpgCaciulata06.jpgCaciulata07.jpgCaciulata08.jpgCaciulata09.jpgCaciulata10.jpgCaciulata11.jpgCaciulata12.jpgCaciulata13.jpgCaciulata14.jpgCaciulata15.jpg

Castrul Arutela

Chiar lângă baraj, la 20 de minute de mers pe jos de la mănăstire, este Castrul Arutela, o veche fortificație romană care asigura circulația pe Valea Oltului spre Transilvania și forma o linie de apărare în fața populațiilor barbare.

Accesul și vizitarea: intrarea este liberă

Caciulata23.jpgCaciulata24.jpgCaciulata25.jpgCaciulata26.jpgCaciulata27.jpg

Mănăstirea Turnu

De la Castrul Arutela se ajunge în alte 20 de minute la Mănăstirea Turnu, care e mai frumoasă decât mă așteptam: în curte sunt câteva chilii săpate în stâncă, iar locul izolat e bine gospodărit și primitor.

Lucruri utile: de la baraj până la Mănăstirea Turnu e o șosea slab circulată, dar erau mulți oameni care făceau drumul până acolo pe jos.

Caciulata28.jpgCaciulata29.jpgCaciulata30.jpgCaciulata31.jpgCaciulata32.jpgCaciulata33.jpgCaciulata34.jpgCaciulata35.jpgCaciulata36.jpgCaciulata37.jpg

Complexul Balnear Cozia

Am stat la Complexul Balnear Cozia unde m-am trezit catapultată în tărâmul lui Absurdistan: dimineața am purtat această conversație, după ce m-am dumirit, cu ceva uimire, că nu se servește un mic dejun bufet, ci pe bază de comandă:

Eu: ”aș vrea o omletă și…”
Doamna-ospătar: ”A, e meniul greșit, luați-l pe ăsta, trebuie să vă alegeți o variantă”
Eu: ”…?! (erau șase variante din care îmi puteam alege) Bine, vreau varianta 3, dar cu cafea în loc de ceai”
Doamna-ospătar: ”Nu se poate, sunt în secțiuni diferite, puteți alege doar ce scrie acolo”
Eu: ”…?!?”
Doamna-ospătar: ”Pot să vă aduc ceai în loc de cafea, dar nu invers”
Eu: ”…?!?!? Puteți să-mi aduceți ceai în loc de cafea, dar nu cafea în loc de ceai, pentru că sunt în secțiuni diferite?”
Doamna-ospătar: ”Da”
Eu: ”Bine, aduceți-mi varianta 3 și văd eu după aia”
Doamna-ospătar: ”În regulă. Și meniul al doilea?”

Moment în care realizez că la sosire, când mi-au dat bonul pentru micul dejun (pentru că micul dejun e cu bon, nu oricum), mi-au dat unul pentru două mic-dejunuri.

Eu: ”Ah, păi aduceți-mi varianta 2, aia cu cafea, și iau de acolo doar cafeaua”

Și astfel am rezolvat problema secțiunilor diferite pentru ceai și cafea și am băut cafea la micul dejun (cafeaua lor chiar este bună).

Promenada pe malul Oltului

Începe după Completul Cozia și continuă până la un alt ponton pe care așteaptă câteva vaporașe.

Caciulata38.jpgCaciulata39.jpgCaciulata40.jpgCaciulata41.jpgCaciulata42.jpgCaciulata43.jpg

Traseul cură balneară

În Căciulata, lângă Hotelul Traian, începe un traseu lejer pe la marginea pădurii, traseu care merge până în Călimănești. Nu este ceva extraordinar, dar e o plimbare plăcută de 20 de minute.

Caciulata44.jpgCaciulata45.jpgCaciulata46.jpg

Schitul Ostrov

În Călimănești, în mijlocul Oltului e o insulă pe care a fost construit acest Schitul Ostrov. În capătul insulei e un parc cu băncuțe și vedere frumoasă către râu și Hotelul Central, un loc perfect pentru o pauză de odihnă, până te hotărăști să te întorci înapoi în București.

Caciulata47.jpgCaciulata48.jpgCaciulata49.jpgCaciulata50.jpgCaciulata51.jpgCaciulata52.jpgCaciulata53.jpgCaciulata54.jpgCaciulata55.jpg

Lucruri utile

Din București de la autogara Militari sunt curse directe până în Călimănești și unele mai frecvente până în Râmnicu Vâlcea (biletul costă 34 de lei). De acolo, din aceeași autogară 1 Mai, sunt curse dese spre Călimănești-Căciulata (biletul costă 7 lei).

La Complexul Balnear Cozia au un aquapark, dar nu l-am testat, mi-am uitat costumul de baie acasă, singurele băi pe care le-am făcut au fost cele de soare. Accesul la aquapark se plătește separat de cazare, iar cazarea se poate plăti și cu vouchere de vacanță.

0 comentariu
2

Leave a Comment

O să îți placă și: