Koh Samui în 10 zile de la Crăciun până după Anul Nou: Parcul Național Marin Ang Thong, Pig Island, plajele din Koh Samui ca Chaweng, Bo Phut, Lamai, vizite la elefanți și la punctul panoramic.
Parcul Național Marin Ang Thong
Cel mai spectaculos loc de vizitat dacă ajungi în Koh Samui e de departe Parcul Național Marin Ang Thong. E un arhipelag cu 42 de insule, peisaje spectaculoase, plaje albe și lagune.
Am mers acolo în primul tur cumpărat în Koh Samui. Se pleacă cu barca de pe insulă, de regulă cu o barcă mare, dar unele excursii sunt și cu bărci rapide. La vreo oră și jumătate după plecare, ajungi în arhipelag și se fac mai multe opriri.
Pe una din insulițe e un punct de belvedere, urci pe scări cam 500 de metri și îți dai sufletul până sus. Dar când ajungi în vârf e… wow! Vezi tot arhipelagul și e o priveliște așa de frumoasă încât nu-ți mai vine să pleci de acolo!
Vă mai amintiți de spectacled langurs pe care i-am văzut prima dată în Langkawi, în Malaezia? Sunt și în Ang Thong. Cum urcam eu pe scările alea, am zărit un pui drăgălaș de maimuță uitându-se curios la mine. E cea mai frumoasă specie de maimuțe, așa de drăgălașe încât le-ai crede păpuși.
După punctul de belvedere se mai fac câteva opriri. Am vizitat o lagună până la care e un urcuș mai ușor, iar la final a fost o plimbare cu caiacul, opțională.
Parcul Ang Thong mi-a amintit mult de El Nido, în Filipine, doar că acela e de patru ori mai mare și nu-l poți vizita într-o zi. Și în El Nido m-am plimbat cu caiacul, așa că am vrut să fac asta și pe apele calde din Marea Andaman.
Valurile sunt mici între insule, dar doi băieți din grup tot au reușit să se răstoarne cu caiacul. I-au ajutat ghizii să se urce din nou în ambarcațiune (e greu să faci asta în mijlocul mării, nu încercați așa ceva).
Lucruri utile: am cumpărat turul de pe Viator, a costat 38 USD. Toate excursiile din Koh Samui au inclus masa de prânz și preluare de la cazare. Indiferent unde stai pe insulă, mașina vine să te ia dimineața și te aduce la final tot acolo.
Pig Island
Recunosc, am rezervat excursia asta pentru porci 🙂 🐷 Cum să ratezi Crăciunul și să nu ai un porc la masă?! Bine, în cazul meu porcul n-a fost în farfurie, ci pe o plajă tropicală.
Cu ani în urmă, un thailandez de pe Koh Madsum s-a dus la un târg. Acolo a văzut niște porci neîngrijiți și cam înfometați, i s-a făcut milă de ei și i-a cumpărat. Era o familie cu doi porci adulți și doi pui și, după ce i-a adus acasă, și-a dat seama că porcii mănâncă mult și nu se va descurca să îi hrănească.
Cineva a avut ideea să îi transforme în atracție turistică și i-au zis insulei Pig Island.
Acum vin o grămadă de turiști ca să petreacă o zi relaxantă pe insulă și să mângâie porcii și porcușorii. Sunt mai multe familii de porci, iar când am fost eu erau mulți pui mici și jucăuși.
Ăștia mititei se urcau pe unii turiști, se lăsau mângâiați până la extaz și făceau deliciul pozelor de Crăciun, căci am fost acolo în a doua zi de sărbătoare.
Koh Madsum sau Pig Island e o insulă mai mică. În capătul opus e un hotel de lux, iar acolo unde sunt porcii nu e mare lucru de făcut. Poți sta la plajă și e un loc de belvedere din care nu se vede mare lucru, doar o plajă de pe partea opusă.
Dacă o privești ca pe o excursie de relaxare, e în regulă, dar nu vă așteptați să aveți aceleași priveliști ca în Ang Thong.
Lucruri utile: am cumpărat excursia de pe Viator, a costat 49 USD.
Bo Phut
Am stat în Bo Phut, în nordul insulei, așa că aceea a fost plaja vizitată cel mai des. Bo Phut are Fisherman Village, o zonă animată cu o piață de noapte și o puzderie de magazine și restaurante (care sunt, oricum, din plin pe insulă). Plaja e plăcută, valurile mici, priveliștea frumoasă.
Hin Ta Hin Yai
Lângă Lamai Beach este Hin Ta Hin Yai, o formațiune stâncoasă cu un pietroi falic, stâncile semănând un pic cu cele din Seychelles (deși acolo e mult mai splendid totul). Zona e destul de îngustă și cam aglomerată, dar are plajă drăguță și mică.
Lamai Beach
Lamai e una din plajele importante de pe insula Samui. E largă, turistică, mărginită de o stradă lungă cu nenumărate magazine și restaurante, la fel ca în Bo Phut, poate mai mare.
M-am dus acolo fără un plan anume, m-am prăbușit pe un șezlong și asta a fost! Doar o furtună mă mai putea desprinde de acolo, iar furtuna nu s-a lăsat așteptată.
A venit un nor mare care a măturat totul. M-am mutat de pe șezlong într-un restaurant, am comandat o caracatiță și am așteptat să se oprească urgia. A fost o zi frumoasă.
Cascada Na Muang
Insula Samui are mai multe cascade, cea mai cunoscută fiind Na Muang Waterfall. Poți merge și singur(a) acolo, pentru mine cascada a fost una dintre opririle dintr-o excursie.
E o cascadă drăguță, dar nimic extraordinar. După cinci minute de făcut poze, m-am dus la țarcul elefanților să îi privesc cum cerșesc mâncare cu trompa.
Lucruri utile: cascada a fost una dintre opririle unei excursii cumpărate pe Viator, 6 Hours Elephant Care and Jungle Tour, 59 USD.
I Love Elephant Samui
Am luat excursia asta pentru a vedea elefanții, ceva ce mai făcusem cu doi ani în urmă lângă Chiang Mai, dar acolo a fost o experiență mai autentică: aveau mulți elefanți, turiștii au fost puțini, iar după ce am hrănit animalele, am fost cu ei la o baltă și ne-am îmbăiat cu toții.
În Koh Samui a fost o experiență mai pe fugă. La I Love Elephant Samui aveau doar patru elefanți salvați și puși să distreze turiștii: doi elefanți maturi de peste 70 de ani și doi pui, cred că aveau între 5 și 7 ani.
Au fost o grămadă de turiști în ziua aia, practic am făcut totul pe rând, pentru că nu era loc pentru toți. Le-am pregătit niște „chiftele” din fructe, orez, tamarind și altele, apoi ne-am dus la elefanți și i-am hrănit.
Îmi imaginam că vom sta mai mult acolo, dar totul a durat puțin peste o oră.
Lucruri utile: I Love Elephant Samui a fost una dintre opririle unei excursii cumpărate pe Viator, 6 Hours Elephant Care and Jungle Tour, 59 USD.
Ta Nim Magic Garden
După elefanți, am luat-o spre interiorul insulei și ne-a oprit întâi la Ta Nim Magic Garden, un loc răcoros cu multe sculpturi și o mini cascadă. Am stat cam 20 de minute acolo, foarte multe nu sunt de văzut.
Lucruri utile: Ta Nim Magic Garden a fost una dintre opririle unei excursii cumpărate pe Viator, 6 Hours Elephant Care and Jungle Tour, 59 USD.
Wat Teepangkorn
Excursia la elefanți s-a făcut cu niște mașini 4×4, cu remorcă și băncuțe cu centură de siguranță. Dacă până atunci fusese relativ neaventuros, odată ce am început să urcăm în interiorul insulei, drumul a devenit mai dificil. Spre final drumul a fost neasfaltat, cu șanțuri de noroi și multe hurducăieli.
Am urcat până la Wat Teepangkorn, unde e un loc de belvedere de pe care poți vedea aproape toată insula. E locul cu cea mai mare altitudine în Koh Samui, dar templul e destul de urât și prost construit, te duci acolo pentru priveliște și atât.
Ultima oprire a fost pentru masa de prânz, undeva sus pe munte. Priveliștea a fost drăguță, mâncarea mediocră.
Lucruri utile: Wat Teepangkorn a fost una dintre opririle unei unei Koh Samui trips cumpărate pe Viator, 6 Hours Elephant Care and Jungle Tour, 59 USD.
Plaja Chaweng, Koh Samui, Thailand
Chaweng mi s-a părut a fi zona cea mai de fițe, asta într-o insulă care e definiția pentru așa ceva. Krabi e mai degrabă pentru backpackeri, Samui e pentru cupluri cu venituri mai mari, iar Phuket pentru familii – asta ca să încerc o generalizare.
În una din ultimele zile pe insulă m-am dus în Chaweng, am găsit un șezlong cu picioarele înfipte în mare și acolo am rămas. Plaja e foarte aproape de aeroport, așa că poți vedea avioanele aterizând unul după altul.
Surat Thani Airport to Koh Samui
Koh Samui are un aeroport internațional, care, am auzit, e unul din cele mai frumoase aeroporturi mici din lume, arată ca un resort. Zborurile directe sunt mai scumpe, așa că multă lume zboară pe aeroportul Surat Thani.
Traseul meu, folosit și de alții, a fost: Bangkok – Surat Thani cu avionul, apoi autobuz plus feribot până pe Koh Samui. Pe aeroportul Surat Thani sunt câțiva operatori care vând pachetul combinat bus+ferry, tot drumul durează aproape cinci ore.
Poți rezerva biletul pe 12go.asia, dar dacă avionul are întârziere ai plătit biletul degeaba. Așa că mi-am luat bilet la sosire (510 Baht – 72 de lei) și am plecat în vreo 20 de minute. Totul merge șnur și nu trebuie să îți faci griji pentru ceva, sunt foarte mulți turiști care aleg varianta asta.
La plecare a fost la fel: m-am dus la ponton și mi-am luat bilet bus+ferry pe loc (480 Baht). Autobuzul m-a lăsat direct la aeroport, după ce am mai făcut niște opriri în oraș și la gară.
Spre deosebire de majoritatea aeroporturilor din lume, cel din Surat Thani se închide noaptea de pe la 9 seara până la 5 dimineața.
Transport pe insulă
La pontonul de feribot așteaptă taxiuri și songthaew, un drum de acolo până în Bo Phut a fost 150 Baht la dus cu songthaew și 100 la întors. Songthaew sunt camioane mici adaptate, cu două bănci de-a lungul părților în spatele mașinii.
Am folosit doar songthaew pe insulă, prețurile diferă și se poate negocia, mulți cer de 2-3 ori mai mult, mai rar ți se spune prețul pentru localnici, dar se întâmplă și asta.
Cash sau card
Pe aeroportul din Surat Thani ai nevoie de cash, n-am putut plăti cu cardul nicăieri. În Koh Samui poți plăti cu cardul la restaurantele mai mari sau la 7-Eleven și alte supermarketuri, dar ai nevoie de cash pentru songthaew, așa-zisul autobuz de pe insulă, cumpărături în piețe și magazine mici.
În Thailanda, la orice retragere de numerar, am plătit un comision de 220 Baht (31 de lei). I-am urât pentru comisioanele astea, n-am reușit să estimez corect câți bani cash îmi vor trebui și a trebuit să retrag bani de mai multe ori.
Vremea Koh Samui
Am fost în Koh Samui la final de decembrie, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou. Teoretic, asta e o perioadă ideală și în majoritatea zilelor a fost frumos, soare și senin, dar am avut și două zile cu ploaie.
Când să mergi în Koh Samui: sezonul secetos (decembrie – februarie) e cel mai bun pentru vizitat Thailanda; sezonul cald (martie – septembrie) are temperaturi mai mari, dar ploi scurte; sezonul musonic (octombrie – noiembrie) e de evitat.
Koh Samui în august pică în sezonul cald, dacă nu te deranjează căldura și umiditatea, ai prețuri mai mici și turiști mai puțini.
Fine dining Koh Samui
În Koh Samui sunt o mulțime de restaurante bune, am încercat unele din Bo Phut: My Cafe & Restaurant era lângă cazarea mea. Mâncare bună, servire la fel, priveliște frumoasă.
Cele mai multe restaurante sunt pe plajă, Happy Elephant a fost cu mâncare bună, dar și prețuri mari.
În Samui găsești și mâncare ieftină, se vând pești prăjiți la grătar pe stradă, sunt mici piețe cu fructe și legume, iar dacă vrei durian, îl găsești în unele piețe sau vândut din remorcă, la marginea drumului.
Cazare Koh Samui
Am stat într-un Airbnb, într-o vilă închiriată într-un complex cu mai multe locuințe. Cazarea asta a fost cea mai ieftină pe care am găsit-o de la o săptămână la alta, ținând cont că m-am dus în Samui de sărbători, în cea mai aglomerată perioadă a anului.
Airbnb-ul meu a fost în Bo Phut, la mică distanță de strada principală, în vreo zece minute ajungeam pe plajă. E un loc liniștit, noaptea auzeam doar păsări și broaște orăcăind (în curte era o mică baltă cu nuferi).
Dacă rezervați din timp, găsiți și cazare la preț mai mic, dar și cazări de lux. Dacă sunteți în căutare de top hotel Koh Samui, există Four Seasons, family resorts, Pavana Villas și alte lanțuri hoteliere.
Viză Thailanda
Începând din iulie 2024, românii pot intra fără viză în Thailanda, pentru o ședere de maxim 60 de zile. Răsfăț, ce mai! La sosirea în Bangkok, nu m-a întrebat nimeni nimic, nici măcar nu i-a interesat dacă am bilet de ieșire din țară.
Ce am vizitat în Thailanda
- Cum vizitezi Thailanda în 2022
- Phuket, o săptămână în „sandbox-ul” thailandez
- Insulele miniaturale Khai
- Mi-am prelungit visa on arrival pentru Thailanda!
- O zi de splendoare: insulele Similan
- Bangkok: pregătește-te să fii uimit
- Kanchanaburi: cascadele de la Erawan și podul de pe râul Kwai
- Temple și Buddha în Ayutthaya
- Drumul spre nord trece prin Sukhothai
- Lampang, capitala templelor și a câinilor agresivi
- Chiang Mai: nordul meu cu temple și khao soi
- Prin munții Thailandei: Parcul Național Doi Inthanon
- Bonbon! În vizită la giganții blânzi din Thailanda
- Maya Bay și priveliști panoramice în Koh Phi Phi
- Zile lenevoase în Krabi
- Buget pentru o lună și jumătate de workation în Thailanda
- Patru luni prin Asia