„So you came to Jamaica to sleep?” m-a întrebat gazda de la Airbnb, după ce am stat prima zi în cameră ca să dorm, după o noapte nedormită. Așa mi-am început călătoria în Jamaica, încercând să le stric brandul de țară.
Sosirea în Kingston, Jamaica
Până în 2025, n-am avut niciun interes să vizitez vreodată Jamaica. Drept să spun, uitasem că e acolo pe hartă, în Caraibe. Dar, dacă am ajuns din nou în partea asta a lumii, am devenit brusc curioasă.
Din Punta Cana sunt zboruri directe până în Kingston și așa am ajuns pe tărâmul jamaican. Încă de la sosire m-am trezit aruncată în niște conversații stranii, pe care n-am știut cum să le interpretez.
În autobuzul de la aeroport spre centrul orașului.
Șoferul: The trip is 3 hours, more or less depending on the weather, traffic, etc.
Doi pasageri din Mexic, șocați: How long?
Șoferul: 3 hours!
Ei: Oh, we didn’t realize it’s so far…
Eu: How many kilometers?
Șoferul: 10!
Eu: 🙄
Șoferul: Those are the Blue Mountains, the highest mountains in Jamaica! Very beautiful, they remind me of the mountains in Netherlands, I love their scenery.
Eu: 🙄 🙄
Trecem pe lângă o stradă super banală, cu niște magazine la fel de banale, ceva la care nu m-aș uita nici 0.00001 secunde vreodată.
Șoferul: Asta e principala stradă din cartierul X, în copilărie veneam aici doar ca să mă plimb, you can find anything here!
Eu: 🙄 🙄 🙄
A continuat cu explicații despre o fabrică de ciment și cât de grozavă era, despre o moară de făină care făcea cea mai bună făină din stratosferă, despre niște vapoare care am uitat ce făceau și cum, în Jamaica, găsești absolut orice, inclusiv cele mai scumpe și rare mașini.
Era foarte serios, nu părea băut, l-am bănuit că se amuza la greu pe seama unor turiști proaspăt aterizați.
De la aeroport am luat un autobuz Knutsford Connect până în centrul orașului. Aeroportul e pe o limbă de pământ, în golful din Kingston; când aterizezi, vezi doar apă în stânga și în dreapta și te întrebi, cu un pic de panică, unde e pista de aterizare.
Kingston are un aeroport mic și banal, nu e nici măcar o cafenea înăuntru. Afară am găsit un chioșc și acolo mi-am dat seama că în Jamaica se fură: chioșcul avea gratii și o plasă de protecție peste tot, ceva ce nu vezi în alte țări.
Am cumpărat o patty, un fel de pateu cu diverse, și am așteptat să vină autobuzul. Drumul n-a durat 3 ore, ci 45 de minute, și mașina ne-a lăsat într-o autogară cu o parcare mare și un spațiu pentru pasageri minuscul.
Jamaica e o țară săracă, în care sărăcia se vede peste tot, dar în același timp totul costă mai mult decât te-ai aștepta, în special transportul. Am preferat să plec pe jos spre Airbnb, iar pe drum am găsit un șofer care nu mi-a cerut un preț piperat pentru 1-2 kilometri.
Am stat într-un Airbnb cu recenzii bune, dar într-o cameră foarte simplă – am avut strictul necesar, dar nu lumină naturală sau prea mult spațiu. După check-in, n-am mai avut energie să ies în oraș să cumpăr mâncare sau orice altceva, eram frântă.
M-am dus la fata care era gospodina casei.
– May I have some toilet paper, please?
Ea, pe un ton categoric: Finished!
Eu: 😲 😲 😲
Eu: Tomorrow?
Ea: For sure!
Până la urmă, după masă, cineva din familie mi-a adus ce cerusem, iar fata de mai devreme a venit cu o pungă cu fructe – cadou – doar pentru că vrusesem să cumpăr așa ceva și nu avea atunci.
Capitala Jamaica e o experiență. Poate nu neapărat cea la care te-ai aștepta.
Devon House
Am ajuns în Jamaica, ce e de vizitat? Trei locuri contează dacă ajungi acolo: Fort Charles, Bob Marley Museum și Devon House. Fortul l-am tăiat repede de pe listă – este lângă aeroport și nu aveam deloc chef să fac iar drumul de 45 de minute până acolo.
După ce am rezolvat cu cardul SIM, ca să am internet (am cumpărat de la Flow), am luat-o pe jos până la Devon House, care era destul de aproape.
Devon House e o vilă istorică construită în secolul al XIX-lea de George Stiebel, primul milionar de culoare din Jamaica. Casa combină stiluri arhitecturale georgiene și caraibiene și reflectă eleganța epocii coloniale.
Făceam poze la casa asta și un paznic a venit să-mi spună că trebuie să plătesc pentru poze. Bine. M-am dus la information desk, dar fata de acolo nu știa despre ce vorbesc, până la urmă mi-a zis tariful pentru ședințe foto – ceva uriaș.
Ah, nu…, i-am zis, fac poze de vacanță, nu ședințe foto! A trebuit să ceară lămuriri unui manager despre asta, am aflat că pot face poze, a fost lămurit și paznicul. Totuși, să nu exagerez cu pozele astea, s-ar putea să-mi ceară ghizii să cumpăr turul ghidat pentru casă, dacă mă văd prea interesată de loc.
Lângă Devon House e Devon House Bakery, de unde mi-am cumpărat o plăcintă-budincă și un suc. Nu aveau deloc cafea, cafeaua fiind ceva dificil de găsit în Jamaica, o țară cunoscută pentru cea mai bună cafea din lume – Blue Mountain Coffee.
Cafeaua Jamaica Blue Mountain e unul dintre cele mai bune și scumpe sortimente de cafea. Se cultivă în Blue Mountain, lângă Kingston, la altitudini de peste 900 de metri. Clima răcoroasă, solul vulcanic bogat și ploaia abundentă oferă condiții ideale pentru o cafea cu aciditate mică, corp echilibrat și note fine de ciocolată și fructe.
Cafeaua are o certificare strictă – doar boabele cultivate într-o anumită zonă pot purta denumirea de Jamaica Blue Mountain Coffee. O mare parte din producție merge către Japonia. În Jamaica, bănuiesc că se găsește în unele resorturi. Dar jamaicanilor nu le place cafeaua, așa că nu prea găsești așa ceva pe insulă, iar când găsești, este ceva de duzină.
Lucruri utile: intrarea în parc este gratuită, pentru vizitarea casei se plătește tur ghidat.
Kingston, pe lângă King’s House
Jamaica e o monarhie constituțională, cu Regele Charles al III-lea drept șef de stat. Rolul lui e mai mult simbolic, țara fiind condusă de un prim-ministru și un guvern ales. Se discută despre tranziția spre o republică și renunțarea la monarhie.
Bob Marley Museum
Dacă ajungi în Kingston, merită să vizitezi Bob Marley Museum. E casa în care a trăit cântărețul în ultimii ani ai vieții și unde s-a scris o parte din istoria reggae-ului. În muzeu vezi chitara lui, premiile câștigate, pereții plini de fotografii și chiar urmele gloanțelor dintr-un atac armat din 1976.
Casa lui Bob Marley e modestă. Soția lui, Rita, încă trăiește în Florida. Bob Marley a fost căsătorit o singură dată, niciodată divorțat. Asta nu l-a împiedicat să aibă 12 copii cu 7 femei diferite, cinci dintre ei fiind făcuți cu soția lui.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 25 USD, se poate plăti cu cardul.
Vacanță în Jamaica
Welcome to Jamaica, țara 111 pentru mine! Nu ai dovada de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului? No worries. Plătești viza de 100 USD și nu mai e nevoie de așa ceva.
În 2025, condițiile pentru o vacanță în Jamaica au fost:
- Dacă ai viză de SUA, poți intra în Jamaica cu ea, dar trebuie să ai o dovadă de vaccinare împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, preferabil în engleză și tipărită.
- Dacă nu ai o viză valabilă de SUA sau Canada, va trebui să obții o viză jamaicană. Jamaica nu are o misiune diplomatică sau consulară în România, poți încerca să iei viza în avans prin Centrul de Vize.
- Viza se poate lua și la sosire, conform MAE și IATA Travel Centre, costă 100 USD.
- Completați în avans formularul C5 pentru vamă, ca să nu pierdeți vremea la sosire.
Ce s-a întâmplat pe aeroportul din Kingston
Am zburat Punta Cana – Kingston cu Arajet. La îmbarcare m-au întrebat de viză, le-am spus că voi intra cu viza de SUA, au verificat asta și nu m-au întrebat nimic de dovada vaccinării.
Pe aeroportul din Kingston, m-au întrebat de dovada vaccinării. Nu o aveam (știam că trebuie, dar nu am putut-o obține pe drum) și m-au condus într-o cameră de așteptare, unde au strâns și alți pasageri cu probleme de genul ăsta.
O doamnă de la Immigration mi-a spus că pot lua viza de Jamaica, care nu venea cu cerința acelei dovezi de vaccinare. Am plătit cu cardul 100 USD, am primit viza și… Welcome to Jamaica!
Transfer aeroport
De la aeroportul din Kingston există un autobuz Knutsford Connect care merge până la autogară. Nu circulă foarte des, dar biletul e doar 1.300 JMD (dolari jamaicani) de persoană.
Transport
Uber funcționează în Jamaica și ai prețuri mai corecte în app decât la taxiurile luate de pe stradă.
Cazare Kingston
Am stat într-un Airbnb, o cazare decentă la un preț ok, dar nimic spectaculos. Pentru un sejur mai relaxant în Jamaica, sunt resorturi all-inclusive cu condiții mult mai bune.
Unde se află Jamaica
Jamaica e în Marea Caraibilor, la sud de Cuba și la vest de Hispaniola (insula pe care se află Republica Dominicană și Haiti).