Cadoul meu de Crăciun a fost un Kindle, cumpărat din motive considerate de mine a fi foarte practice (n-a fost un moft, da? 😁).
De ce mi-am cumpărat Kindle
- Nu mai pot împrumuta cărți de la Biblioteca Metropolitană din București pentru că
nu mai am buletin de Bucureștiși, în plus, am cam citit majoritatea cărților de acolo. - Deși frumoase, cărțile din librării sunt cam scumpe și nici nu mai am loc pe etajere să le pun.
- La cărțile cumpărate de pe Elefant trebuie să plătești transportul; au avut la un moment dat varianta de a le ridica personal de la o librărie de pe Magheru, dar văd că au scos-o (later edit: se pot ridica personal din câteva puncte din București). Nu prea rentează să cumperi doar o carte, ci mai multe o dată.
- Cărțile tipărite sunt grele, unele chiar foarte grele, dacă vrei să le iei în geantă să mai citești câteva pagini cât mergi cu metroul.
- Pe un e-reader poți pune și alte documente personale pe care mi-e mai ușor să le frunzăresc pe Kindle decât pe calculator.
- În fine, mai salvăm și un copac, doi, cel puțin asta e teoria.
Pdf-uri parolate și alte probleme
Nu mă înțelegeți greșit, îmi plac mult cărțile tipărite, cum foșnesc și miros foile proaspete și felul în care poți lăsa un semn de carte între ele – dar cred că tipăritul se justifică în ziua de azi mai mult pentru cărțile deosebite: albume cu fotografii, cărți care au ilustrații din loc în loc, cum erau cărțile „pe vremuri”, atlase, dicționare, genul ăsta de lucruri, nu o simplă carte cu text pe care o citești o dată și gata, o lași să mucegăiască în bibliotecă.
Prin urmare mi-am luat un e-reader ca să am pe ce citi cărți și în aceeași seară mi-am comandat primul ebook de pe Elefant, că nu sunt multe locuri de unde poți cumpăra cărți în format electronic în limba română, din păcate. Aveam două posibilități: pdf sau epub. Am zis pdf, că pe ăsta îl pot deschide și pe computer (what was I thinking?!)
Era vineri seara. După un minut mi-a sosit emailul cu linkul de download, fericire mare, am făcut click și s-a deschis un fișier ciudat cu o extensie necunoscută. M-am uitat la el (nu citisem instrucțiunile înainte) și după ce am butonat mai mult pe site m-am prins că trebuie să-mi instalez un program anume – Adobe Digital Edition – ca să pot descărca pdf-ul respectiv.
Am descărcat programul cu pricina cu chiu cu vai pe wifi-ul de acasă și am dat să-l instalez. Eroare! Lipsește Microsoft Netframe kakamaka nu știu care, vă rugăm să-l instalați!
Bun, m-am apucat să descarc Microsoft Netframe, și descarc, și descarc, și descarc. Două ore mai târziu îmi luasem gândul de la cartea aia, am început să mă uit să văd ce mai am prin calculator. În sfârșit, ora 10 seara, victorie! S-a descărcat Microsoft Netframe kakamaka, l-am instalat, apoi repede dau să instalez și Adobe Digital Edition, îl instalez și pe ăsta, dau să-l pornesc șiiii…failure! „Adobe Digital Editions 4.0 has encountered a problem and needs to close. We are sorry for the inconvenience.”
WE ARE SORRY?! WE ARE SORRY?! Și cu cartea mea cum rămâne?!? De 10 ori am încercat să deschid adobele ăsta, să descarc pdf-ul lui Rinocer și tot degeaba. La un moment dat am renunțat, am trimis un email către elefanta mamă și i-am rugat să-mi trimită un epub în locul pdf-ului, pentru că încă nu realizam că aș fi avut exact aceeași problemă și cu epub.
Asta era vineri. În weekend am mai citit una-alta și m-am lămurit că nu e chiar așa simplu cu cărțile astea electronice:
- Elefant vinde ebooks în format epub sau pdf care nu sunt compatibile cu Kindle (sunt câteva cărți în format mobi, dar prea puține).
- Fișierele epub și pdf sunt protejate cu Adobe DRM, deci nu le poți deschide cu un simplu Adobe Reader, în cazul pdf-urilor.
- Kindle (cel puțin al meu) nu citește decât fișierele mobi și azw, deci niet epub și niet pdf.
Ce ne facem?!
Cum se convertește un pdf pentru Kindle
După câteva săptămâni de încercat diverse chestii, convertit fișiere, cumpărat cărți din mai multe locuri, am ajuns la următoarele concluzii și metode de lucru:
#1. În caz că veți avea vreodată o problemă cu instalarea programului Adobe Digital Edition încercați cu o variantă mai veche. La mine a mers și numai în felul ăsta am reușit să descarc de pe Elefant cartea cumpărată.
#2. La naiba cu Adobe DRM! Degeaba am cumpărat o carte în format pdf DRM dacă nu o pot citi pe Kindle, doar n-o s-o citesc pe calculator?! Am instalat un program de „remove DRM” – sunt o droaie, eu am ales unul simplu, freeware: ePUBee DRM Removal.
#3. Odată scoasă protecția în DRM am obținut un pdf simplu, pe care nici așa nu îl puteam citi pe Kindle. Viața cititorului de ebooks e complicată, vă zic eu…
#4. Programele de convertire a unui document în format mobi sau azw, inclusiv unele online care folosesc Calibre pentru sarcina asta delicată, sunt toate varză. Am obținut tot felul de ciudățenii, fișiere cu caractere românești lipsă, cu spații puse aiurea etc. Asta până când am citit undeva că cea mai bună convertire pentru Kindle o face de fapt mămica lui, Amazonică.
Pe scurt: orice utilizator de Kindle care își face un cont pe Amazon și își conectează divaisul cu contul personal primește și o adresă de email personală, ceva de genul Gheorghita_1904@kindle.com.
Pentru a converti un document în format Kindle nu trebuie decât să îți trimiți un email la adresa ta de Kindle cu fișierul de convertit atașat și scriind „Convert” la subiectul mesajului.
Fișierul e convertit imediat în format azw și se transferă automat pe Kindle în momentul în care acesta e conectat la o rețea wifi. E o diferență uriașă între cum arată un document convertit astfel și toate celelalte variante. Pentru mai multe detalii citiți pe Amazon.
Later edit: se pot trimite documente către Kindle nu doar prin email, ci și: from your browser, from your desktop sau from your Android device. Citiți aici mai multe.
#5. Multă lume recomandă Calibre pentru organizarea bibliotecii electronice. Eu nu mi l-am instalat, atâta vreme cât nu-l folosesc pentru a converti fișiere nu-i văd rostul.
#6. Iubesc aparatul ăsta! Se citește ușor și repede, nu te dor ochii, poți sublinia pasaje și să le trimiți pe contul de Goodreads, știe singur unde ai rămas, poți să-ți ții toată biblioteca acolo, etc. Să-i dea Domnu sănătate ăluia de l-a inventat (se pare că a fost o echipă, dar în principal Jeff Bezos și Gregg Zehr merită laudele).
#7. Despre ce cărți citim și unde le găsim o să scriu am scris aici. Până atunci, enjoy your ebooks! 😊
Eu am si Kindle si ipad. Kindle-ul e mult mai usor si in ultima vreme m-am apucat si sa navighez pe net cu el si sa salvez diverse articole ca sa le citesc mai tarziu. E drept ca la inceput mi-am prins urechile cu el si imi venea sa ii spurc pe aia de la Elefant dar acum convertesc cartile de n-am aer :)). Se citesc mai repede pe Kindle. Si eu sunt fan carti fizice dar cand plec undeva prefer sa am 20-30 de carti cu mine ca poate ma sucesc dupa ce trec de primele 10-20 de pagini dintr-o carte :D. Pe ipad ma cam dor ochii dupa o vreme, cu kindle-ul pot citi o noapte intreaga sau chiar si in mersul masinii, eu fiind pasagerul din dreapta :D. Si pe kindle poti trimite de pe mail carti, sau prin wifi/cablu de date.
Buna seara!
Vreau sa achizitionez un e-book reader si dintre toate brandurile spre Kindle m-as indrepta. Am vazut cateva rewiuri despre Kindle dar as vrea mai multe informatii despre aplicatia de translate pe care o are/nu o are incorporata. Toate aceste lucruri ma intereseaza pentru ca as vrea sa imi perfectionez limbile straine .
Mie mi se pare complicat oricum. Cumpar un device de citit carti, mi se pare normal sa pot vedea pdf-uri cu el. Cumpar o carte de pe net, mi se pare normal sa o primesc pdf si sa o pun instantaneu pe device-ul de citit, fie el Kindle, tableta, smartphone, laptop, calculator, tiparit la imprimanta sau mai stiu eu ce. Ma doare undeva de politicile voastre DRM, de modul in care va criptati fisierele, aveti o armata de IT-isti si de programatori pe care ii platiti sa-si faca treaba, eu sunt CLIENTUL VOSTRU, eu sunt STAPANUL VOSTRU. Nu ma intereseaza cum faceti sa va protejati fisierele impotriva pirateriei, eu sunt cofetar (ma rog, nu sunt, dar ca exemplu) si am nevoie sa pot utiliza cat mai simplu produsele pe care imi cereti bani. Daca nu sunteti in stare sa faceti asta, atunci va urez faliment placut. Idem le urez si celor de la Apple.
Daca inainte ma gandeam si eu sa-mi iau un device de citit carti in calatorii si oscilam intre tableta si Kindle, acum stiu ca voi opta pentru tableta, pe care pun fisierele direct via wi-fi, mail, cablu de date, etc.
Multumesc pentru pont.
După ce le trimiți pe email@kindle.com și se sincronizează cu kindle-ul, nu-ți strică titlurile cărților? Mie mi le-a denumit pe toate la fel, gen aanbxabfusdbf 🙂
A trebuit să deschid deci Calibre ca să le pot redenumi.
Nu, convertite prin Amazon nu am patit asta, in schimb convertite cu alte programe da.
Ce pacat ca nu mai poti ridica cartile de pe elefant din libraria de pe Magheru. Tocmai imi facusem planul sa mi le ridice maica-mea si sa mi le trimita prin posta :)). In decembrie a mers, sa inteleg ca au schimbat asta curand?
In rest, eu citesc de multa vreme e-bookuri, la inceput a fost pt ca nu stiam franceza si aici nu gaseam carti in romana, dar m-am obisnuit cu lectura digitala si mai ales sa am toata biblioteca cu mine oricand si oriunde.
Nu stiam ca e asa complicat cu kindle-lul, bine ca nu mi-am luat ca intentionam si eu sa-mi cumpar unul la inceput. In schimb mi-am cumparat un reader ieftin, cel mai ieftin, marca Carrefour, care citeste si epub. N-a avut viata lunga, dar macar si-a facut treaba. Acum citesc de pe Ipad.
Spor!
Am vrut sa comand niste carti tiparite in decembrie si nu am mai gasit pe site-ul Elefant varianta asta cu ridicare personala – pacat, mie imi convenea asa.
Daca poti citi pe iPad e ok, eu prefer ecranul de tip eInk pe care il are Kindle. Spor la citit si biciclit in 2015 🙂 Eu nici pana acum n-am invatat sa merg cu bicicleta.
Mie nu mi se pare prea complicat. Am un kindle de 2 ani. E adevărat ca pdf -urile sunt problematice, eu le ocolesc si descarc numai fisiere mobi si rich format text sau worduri simple.
Am folosit Calibre pentru convertirea fisierelor si am un programel care-mi trimite cartile de pe Pc pe kindle via wifi.
Problema nr.1 pentru mine e de unde sa iei cartile. Si raspunsul e ca le descarc de unde apuc
Da, nu sunt multe optiuni pentru carti – iar mie imi place mai mult sa citesc in romana decat in engleza, asa ca Amazonul nu ma ajuta foarte mult.
Carti gratuite gasesti pe Amazon, multe din romanele "clasice", si in engleza dar si in franceza. Se mai gasesc si diverse oferte, de exemplu prima carte dintr-o suita poate sa apara gratuita.
Sau pe gutenberg.org, aparent au acum carti in 5 limbi diferite, dar evident nu in romana. Formatele depind de la carte la carte, dar acum gasesti si EPUB si Kindle pe langa PDF.
Dar eu totusi folosesc la greu Audiobooks :). E o mare diferenta intre a citi o carte si a o asculta citita de cineva cu talent. Pot sa le ascult si cand sunt la volan. Recomand cartile scrise de Terry Pratchett.
mersi de pont, s-au convertit excelent !
Ma bucur 🙂
Eu deja am aproape 5 ani de relatie cu kindle, ba chiar l-am si schimbat cand a aparut paperwhite pentru ca citesc mult seara. Ai sa vezi ca te obisnuiesti cu timpul si ca e mult mai usor dupa ce-ti formezi biblioteca mobi si azw. Eu mi-am luat mare parte din cartile care ma intereseaza si acum doar mai adaug uneori cateva. E o inventie minunata, n-am renuntat la cartile fizice si nu cred ca am sa reusesc vreodata insa pana la urma important e sa citesc, mi se pare putin superficial sa te blochezi in forma de prezentare, si nu pe fond, chiar daca si eu pretuiesc ritualul unei carti noi cumparate, o editie frumoasa sau o coperta originala. Echilibrul e usor de gasit pentru fiecare. Spor la citit 🙂
Sunt carti pe care prefer sa le am tiparite, mai ales daca sunt frumos legate si au imagini. Dar altfel m-am obisnuit atat de bine cu Kindle-ul meu incat uneori, cand citesc o carte tiparita, imi vine sa apas cu degetul ca sa dau foaia 🙂
Ca sa concluzionam, ai cumparat un device care habar nu aveai ce si cum face, o carte care iarasi habar nu aveai cum se citeste si ti-ai distrus creierii vreo cateva saptamani sa vezi cum se face sa poti citi. De obicei se face invers, mai ales ca ai acces la atata amar de informatie pe gratis(internet). Citesti, vezi ce te coafeaza mai bine si dupa aia dai banii.
Wow. Primesc mai rar mesaje răutacioase, chiar nu mai vazusem unul demult, păcat că n-ai folosit cuvântul "creieraşii", tonul de superioritate ar fi fost la un alt nivel.
Dar să-ţi răspund, totuşi: având în vedere că e vorba de banii mei, creierii mei, timpul meu şi…ăăă… blogul meu, what the fuck do you care cum le folosesc eu?! Din câte ştiu oamenii încă mai au libertatea de a nu fi perfecţi şi de a face haz de sine. Care-i scopul comentariului tău? E cam tardiv să ţii lecţii despre "cum se face", la un an după ce mi-am luat Kindle, însă îţi mulţumesc că m-ai atenţionat, de acum înainte o să folosesc resursele gratis ("internet"), înainte de a mă coafa.
Anca, de mult n-am mai văzut un mod mai fain de a pune la punct un prost. Mulţumesc. „You make my day”, parcă aşa spun englezii, nu? Oricum, o să caut (gratis) pe internet mai târziu, să văd dacă amscris bine.
🙂 Articolul rămâne, comentariile răutăcioase se uită 😀
Hei, mulțumesc pentru articolul ăsta. Îmi este de un ajutor enorm!
Am totuși căteva întrebări: tu cum procedezi cu cartile pe care le cumperi online in format ePub? Le convertești cu calibre și apoi le pui pe kindle? Asta pentru că am văzut că nu merg trimise așa pe kindle. Dacă vreau să dau click dreapta nu am opțiunea să trimit epub pe kindle.
O altă întrebare privește PDF DRM: eu știu că acel DRM practic te împiedică să convertești acel fișier sau să-l citești altfel decât printr-un cont Adobe. Din nefericire nu-mi merg tranzacțiile online acum ca să fac un test și să mă conving singură, acesta fiind și motivul pentru care am lansat întrebarea.
Încă o dată – mulțumesc pentru articolul ăsta!
Cristina
In general nu prea cumpar carti in format epub, daca totusi am, le convertesc online aici. Sa stii ca si epub-urile sunt protejate cu Adobe DRM, e aceeasi poveste ca la pdf: daca e-readerul tau nu poate citi un epub, trebuie sa il convertesti, iar inainte de asta sa ii scoti protectia, daca are asa ceva.
Sper sa te ajute 🙂
Buna seara !
Cateva informatii despre proprietatea de translate , se poate ? Daca are asa ceva ? trebuie instalata aplicatie de trasnlate(in romana).
Modelul meu de Kindle nu are asa ceva (traducere in limba romana). Are, in schimb, dictionar pentru limba engleza.
Chiar foarte mult m-a ajutat.
Mulțumesc frumos și spor la citit! 😉
sendspace.com/folder/o4wbun
http://ro.giveawayoftheday.com/epubor-ebook-converter-3-0-6/ valabil gratis de acum in 11 ore
Andrei Pahomi · Academia Forţelor Aeriene "Henri Coandă" din Braşov – pagina oficială
Daca aveti cont pe filelist.ro, puteti descarca urmatoarele colectii de carti in limba romana (le recomand cu caldura):
My.E.Books.Pack.DOCS
Romanian.Books.Colection
Toate cartile sunt in limba romana, sub diverse formate (doc, pdf etc.).
Pentru cartile care necesita conversie, eu folosesc Mobipocket Reader. E foarte usor de folosit.
– Conectezi Kindle-ul la pc/laptop prin cablul de date
– Deschizi programul Mobipocket Reader
– „Dai drumul” cartii in program (conversia are loc in cateva secunde)
– Apoi in meniul de sus dai click pe Send to… (și selectezi propriul dispozitiv)
– Programul Mobipocket va trimite cartea pe Kindle intr-un folder numit „E-books”
– Trebuie sa muti apoi cartea din acest folder in folderul „documents” pentru ca altfel nu va fi afisata atunci cand deschizi Kindle-ul.
Daca nu aveti probleme in a citi carti in limba engleza, va recomand urmatoarea colectie de pe thepiratebay.se :
Kindle Books Collection
http://ro.giveawayoftheday.com/ultimate-ebook-converter-3-0-6-rerun/ mai sunt 3 ore de valabilitate
Convertiți și înlăturați protecția DRM de pe cărțile electronice. Acest program poate decripta și converti cărți electronice achiziționate de pe Amazon Kindle, Kobo, Sony, Google Play, Barnes, Noble Nook, Smashwords și chiar din biblioteci publice.
Ce aduce nou și unic:
Motorul de conversie cărți electronice nou dezvoltat de Epubor, de 5 ori mai rapid decât altele;
Setări personalizabile pentru fișierele PDF rezultate, inclusiv dimensiunile paginii, marginea paginii, dimensiunea fontului;
Format input .docx.
Buna Anca
Ce program de „remove DRM” folosesti ? Nu am gasit nimic freeware
Folosesc ePUBee PDF DRM Removal (redenumit anul asta ePUBee Magic – epubee.com), este freeware.
Super utila informatia!
fix de aceeasi problema m-am lovit si eu cu elefantelul 😀 am cumparat kindle si, in entuziasmul meu, am dat repede fuga pe elefant sa cumpar ebook :)) ei bine, dupa ce am cumparat-o am constatat ca nu e compatibila. asta e.
m-am invatat minte.
de faza cu convertitul pe amazon nu am stiut. o sa incerc sa vedem ce se intampla! 🙂
multam din nou pentru articol! 🙂
Ma bucur ca te-a ajutat articolul 🙂 Spor la citit si sa te bucuri de noul Kindle!
Stie cineva cum pot adauga/ scoate poze in kindle?
Ma refer la acelea care apar pe ecran daca intra in stand-by.
Cu multumiri!
buna tuturor, am achizitionat de curand un kindle paperwhite, sunt in etapa butonarii pe el.Am luat nota , chiar notite de diversi colegi de aici privitor la modul de utilizare… oricum sunt cititor inrait dar …mai si lucrez asa ca nu stiu cat de repede as putea efectiv sa-mi descarc lista(liste)de carti dorite.Ma cam deranjeaza ca Amazon doreste tot felul de date din partea mea desi device-ul e cumparat prin e-mag. Le multumesc tuturor celor care au postat aici din experienta lor. Nicu
Nicu, nu mi-e foarte clar cu ce te pot ajuta :)Emag nu are legatura cu contul tau de pe Amazon, e doar un reseller. Te poti descurca si fara cont pe Amazon, daca iti cumperi cartile din alta parte si le convertesti pe alte platforme online sau cu alte softuri disponibile (cum e Calibre).
Trimiti epub-ul cumparat protejat cu DRM si Amazon il converteste in mobi?
Nu, trebuie scoasă protecția, am zis mai sus cum, există programe pentru asta.
Salut, și eu am Kindle de aproximativ 2 ani și pot să citesc pe el și documente pdf și documente care au extensie doc dacă le transfer de pe calculator pe Kindle.Documentele tip azw si mobi se citesc automat.Cât despre alte tipuri de documente cu extensii gen epub sau lit, etc. folosesc calibre pentru a le transforma în general în azw sau mobi.
Hm, o să încerc și eu – cum transferi pdf-urile de pe calculator pe Kindle?
Cu ajutorul cablului cu care se conectează Kindle-ul la calculator, prin care se încarcă bateria Kindle-ului.De fapt pentru încărcarea bateriei eu folosesc uneori și încărcatorul de android.
Uite un articol minunat care in sfarsit a reusit sa ma scoata din ceata. Mulțumesc Anca. Acum sincer daca ai putea intoarce timpul ai mai cumpara Kyndle si sa te chinui cu conversiile sau ai lua alta marca care stie deschide toate formatele
Da, aș cumpăra tot Kindle.
Bună ziua. Am cumpărat un kindle paperwhite 5 de aproape o lună. Dar se descarcă bateria repede. După 5 zile si o oră de citit in fiecare din aceste zile cu wi fi oprit, bateria era deja la jumătate . Mai citesc încă vreo 5-6 zile si bateria va fi de tot descărcată. Am dar revenire la setările din fabrică , dar nu s-au sters toate cărțile de pe dispozitiv desi citisem că se vor șterge toate documentele. E vreun defect oare cu kindle-ul? Ati mai avut astfel de experiente Nu știu dacă să returneze produsul sau nu. Sunt super mulțumită de celelalte funcții dar chestia cu bateria mă deranjează .
Încearcă să schimbi / returnezi produsul, dacă ai posibilitatea asta. Eu am alt model de Kindle, dar bateria ține mai mult de 5 zile. La resetarea setărilor nu se șterg cărțile.
Multumesc mult pentru sfaturi! Am reusit repede sa convertesc pdf urile!
A mers, tot ce trebuie sa faci e sa-ti trimiti un e-mail la adresa ta kindle. Super simplu dupa ce stii :))
Daca nu stii adresa de email kindle, contactati customer support si v-o dau ei.
Bafta!!!
ps: carti gratis pt download https://www.bestseller.md/
Bună ziua,am o problema,poate mă puteți ajuta,am un kindle de fapt al doilea,unul simplu,nu scump,dar îl iubesc,și am pierdut toate cărțile.Au dispărut din kindle.Știe cineva unde sa le găsesc??sau de ce se întâmplă așa ceva
Poți conecta Kindle-ul cu cablul USB la laptop și să te uiți direct în foldere, pe calculator.