Khorog, Pamir Khorog, Pamir

Pamir, ziua 6: fortărețe, temple și sosirea în Khorog

Pamir, ziua a 6-a: un templu budist, fortărețele Yamchun și Qah-Qaha, un izvor termal și granița Afganistanului. Apoi cazare în cel mai mare oraș din Pamir, Khorog.

Dune de nisip

Când mă gândeam la Pamir Highway, nu îmi puteam imagina decât munți și un drum în stare proastă. Vezi și așa ceva, dar și multe altele. De exemplu, în dimineața plecării din Zong am trecut pe lângă niște dune de nisip pe malul râului Panj.

Khorog, Pamir

Un templu budist

În Coridorul Wakhan există un mic templu budist din secolele V-VI d.Hr., singurul monument de acest fel din zonă. Aparent, ar mai fi fost un astfel de templu pe malurile râului Panj, cu o statuie din piatră a lui Buddha.

Templul este din secolele V-VI d.Hr. și arată ca o piramidă de pietre, cocoțată pe o stâncă cu vedere spre râul Panj.

Lucruri utile: intrarea e gratuită.

Citește și: Almaty: când munții cuceresc stepa

Khorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, Pamir

Muzeul Pamirului

În localitatea Yamg există un Muzeu al Pamirului, creat în memoria lui Sufi Muborakqadam, un savant, filosof și poet local.

Muzeul are o colecție de artefacte și manuscrise care reflectă tradițiile culturale și istorice ale regiunii Pamir, iar gazda îți face și o demonstrație a instrumentelor muzicale de acolo (toate funcționale). Unul dintre instrumente arăta ca un om cu capul supradimensionat și două piciorușe.

În curte există un calendar din piatră, care indică diferite momente ale anului, în funcție de umbra lăsată de soare. Calendarul arată ca o piatră găurită prin care te uiți să vezi unde este soarele.

Lucruri utile: intrarea costă 10 somoni.

Citește și: Astana futuristă

Khorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, Pamir

Izvoarele Termale Bibi Fatima Zahra

Izvoarele termale Bibi Fatima Zahra sunt la câțiva kilometri de fortăreața Yamchun și au fost numite după fiica profetului Mahomed.

Sunt două bazine acolo, în care accesul bărbaților și femeilor se face prin rotație la fiecare oră, pentru că un bazin este mai mare, iar altul mic. Nu am făcut baie acolo, iar cei care au fost s-au întors cu impresii diferite, unii spunând că nu prea merită să plătești intrarea și e mare înghesuială.

Lucruri utile: se plătește intrare pentru băile termale.

Citește și: Karakol, între munți și marele Issyk-Kul

Khorog, PamirKhorog, Pamir

Fortăreața Yamchun

Fortăreața Yamchun sau Fortăreața Zamr-i-Atish-Parast este unul dintre cele mai bine conservate situri istorice din Valea Wakhan. Datează din perioada Imperiului Kushan (sec. I î.Hr.), un imperiu influent pe Drumul Mătăsii și în Asia Centrală și de Sud, având același rol ca toate celelalte fortificații: apărarea și supravegherea rutelor comerciale care traversau regiunea.

Fortăreața se poate vizita și se lucrează la restaurarea ei.

Lucruri utile: intrarea e gratuită.

Citește și: Muntele Suleiman din Osh

Khorog, PamirKhorog, Pamir

Fortăreața Qah-Qaha

Fortăreața Qah-Qaha a fost construită pe un deal stâncos, la o altitudine de 2.800 de metri, pentru a controla și apăra rutele comerciale care treceau prin Valea Wakhan. Complexul fortificat din perioada medievală includea mai multe clădiri, dintre care unele serveau drept locuințe pentru soldați și personalul de apărare.

La baza fortăreței era un localnic care vindea tot felul de haine și suveniruri, unele tadjice, altele afgane, așa că am cumpărat un brâu afgan colorat (50 somoni), ceva ce probabil nu se mai poartă acum.

Lucruri utile: intrarea e gratuită.

Citește și: Fortărețele din Republica Karakalpakstan, Uzbekistan

Khorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, PamirKhorog, Pamir

Țărmul Afganistanului

Granița dintre Afganistan și Tadjikistan este patrulată de soldați tadjici, pe care îi vezi frecvent în grupuri de 3-4 persoane plimbându-se pe malul apei. Râul Panj este un râu de munte, involburat, dar probabil ar putea fi traversat înot. În unele locuri se zăreau construcții interesante, precum foste mici fortărețe.

Khorog, PamirKhorog, PamirKhorog, Pamir

Khorog

Khorog este principalul oraș din Gorno-Badakhshan, o regiune autonomă din Tadjikistan, și cel mai mare oraș pentru Valea Wakhan și Munții Pamir. Așteptam cu nerăbdare să ajung acolo, pentru că este singurul oraș care are bancomate și unul dintre puținele în care poți cumpăra un SIM card pentru internet.

La cazare nu am avut WiFi, spre dezamăgirea mea, dar a doua zi dimineață ne-am oprit la un Tcell și, începând din ziua aceea, am avut și internet mobil.

Citește și: Înapoi în Tașkent

Khorog, Pamir

Cum am călătorit în Pamir

Am călătorit cu Visit Alay, au multe grupuri OshDușanbe sau Dușanbe – Osh la intervale frecvente, excursia se poate face în 9 sau 7 zile, eu am avut 9 zile, cu câteva opriri suplimentare pe drum.

Toată seria Pamir Highway

Pamir Highway: 9 zile pe cel mai epic drum din lume
Două luni prin Asia Centrală. Buget și lucruri utile
Pamir, ziua 1: Vârful Lenin, Lacul Tulpar și cazare la iurtă
Pamir, ziua 2: trecerea graniței în Tadjikistan, Karakul și Murghab
Pamir, ziua 3: tadjicii prietenoși din Alichur
Pamir, ziua 4: drumeție la 4777 metri pe Panorama Ridge
Pamir, ziua 5: Valea Wakhan și satul Zong
Pamir, ziua 6: castele, temple și sosirea în Khorog
Pamir, ziua 7: drumeție în Valea Jizeu
Pamir, zilele 8 & 9: afganii de la Afghan Bazaar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *