Dacă vrei să vezi ce are mai frumos de oferit Kârgâzstanul, nu poți să ocolești Karakol, un orășel care e bază de pornire pentru multe drumeții prin munții Tian Shan, dar care are și câteva atracții pe care le poți vizita în oraș sau la mică distanță: Catedrala Sfânta Treime, Moscheea Dungan, Ak-Suu și Stațiunea de schi Karakol.
Bișkek – Karakol
Am ajuns în Karakol din Bișkek, cu marshrutka. Drumul a fost foarte bun până în Cholpon Ata, am trecut prin munți prin niște văi frumoase, pe o șosea perfectă pe care s-a circulat bine, dar lucrurile s-au schimbat complet când am ajuns la Issyk-Kul, drumul a fost mult mai aglomerat, iar după Cholpon Ata a devenit un amestec de drum spart, drum decopertat pe care plănuiau să-l asfalteze cândva și drum de țară.
Karakol are o mulțime de cazări pentru toate bugetele, vezi foarte mulți turiști străini pe acolo, majoritatea cu rucsacul în spate. Rezervasem ceva greșit și a trebuit să schimb pe loc cu altă cazare, credeam că am o cameră privată, dar era o iurtă ca un dormitor de hostel și nu puteam sta acolo, urma să lucrez zilele acelea.
Am găsit pe ultima sută de metri un hotel cam decrepit, dar super ieftin, în care am stat o săptămână într-o cameră cu baie privată, mai departe de centrul Karakol.
Catedrala Sfânta Treime
Karakol a fost la granița Imperiului Țarist și regiunea a fost un important punct de frontieră și un loc de tranzit în secolul 19, lucru care se reflectă în arhitectura căsuțelor de lemn cu obloane colorate din oraș.
Catedrala Sfânta Treime sau Catedrala Ortodoxă Rusă e un exemplu de arhitectură religioasă rusă, construită din lemn, cu cupole frumoase. E un loc drăguț de vizitat dacă treci prin Karakol, mai ales într-o țară în care religia principală e alta.
Lucruri utile: vizitarea e gratuită.
Moscheea Dungan
Populația Dungan din Karakol este o comunitate etnică de origine chineză musulmană, care s-a stabilit în Kârgâzstan în secolul al 19-lea, ca să scape de persecuțiile din China.
În Karakol au construit o moschee care arată mai mult ca un templu chinezesc: Moscheea Dungan e construită în întregime din lemn, fără cuie, și e mai micuță decât te-ai aștepta.
M-am dus acolo în rochie și domnul de la intrare mi-a cerut să îmi pun un fel de halat, apoi a insistat să-mi pun și „capișonul”. Așa costumată m-am plimbat prin curte, un loc colorat numai bun pentru făcut fotografii. Am avut noroc că atunci când am ajuns nu era lume, după vreo cinci minute au venit niște grupuri mari și s-a umplut curtea.
Lucruri utile: vizitarea e gratuită, dar dacă trebuie să închiriezi un halat, plătești 50 som.
Ak-Suu
Îmi făcusem mai multe planuri pentru weekend și ambele au căzut, pe rând: Jyrgalan pentru că marshrutka circula doar la anumite ore și am pierdut-o, Altyn Arashan pentru că s-a dovedit a fi prea departe, de la intersecția în care m-a lăsat marshrutka mai erau 15 kilometri.
Dacă planul 1 și 2 nu au ieșit, am lăsat să fie haos! Ce am primit în schimb: caise gratis dintr-un pom răzleț, o bancă cioplită dintr-un copac și priveliști cu munți. Locurile nu sunt pe niciun ghid turistic pentru Ak-Suu – de la drumul spre izvoarele termale am urcat un deal, am mers un kilometru pe un drum de țară și am dat peste un loc de picnic cu vedere frumoasă.
Izvoarele termale din Ak-Suu
Sunt multe izvoare termale în Ak-Suu și piscine în care poți petrece o zi relaxantă. La cea vizitată, bazinele aveau temperaturi diferite – în unul era apă așa de fierbinte, încât nu puteai sta, în altul era apă mai călâie, iar dacă voiai, puteai intra și în râu, erau scări amenajate, dar apa era rece ca gheața.
Lucruri utile:
La Ak-Suu am ajuns cu marshrutka 350 din Karakol, drumul a costat 30 som. La întoarcere am plătit 100 som, era o cursă privată care a luat câțiva turiști de pe traseu.
Biletul pentru băile termale a costat 300 som, plus 100 som închiriere prosop și 100 som închiriere costum de baie. Au săli în care te poți schimba, plus un restaurant. Marshrutka din Karakol oprește în dreptul izvoarelor termale, dar verificați să fie marshrutka care merge până la Ak-Suu Resort, unele merg doar până în localitatea Ak-Suu.
Stațiunea de schi Karakol
M-am dus la Stațiunea de Schi din Karakol fără să știu ce găsesc acolo. Ce am găsit: câteva linii de telescaun, urcat până la 3040 metri altitudine, localnici nomazi pe cai cu un pui de lup super prietenos și priveliști WOW! Se zărea zăpadă (sau un ghețar?), iar la coborâre se vedea Issyk-Kul în zare, al doilea cel mai mare lac alpin din lume, după Titicaca.
Din Karakol se văd crestele munților, dar voiam să îi fotografiez mai bine, fără o drumeție de mai multe zile, așa că m-am dus până la Stațiunea de schi cu un taxi. Am tot urcat pe drumuri neasfaltate și începusem să mă întreb dacă făcusem bine să merg așa, nici nu știam dacă găsesc ceva acolo.
Dar am găsit, stațiunea are mulți vizitatori. Linia de telescaun nu se mișca, am întrebat dacă funcționează și mi s-a zis că da, va porni în 30 de minute. Aparent nu e ca în Zermatt, să se miște non-stop, mai făceau și pauze, dar liniile funcționează la anumite intervale, când se strâng mai mulți turiști.
Vara funcționează două linii de telescaun, a doua te duce până în vârf de munte la 3040 metri altitudine. În vârf cobori din telescaun și poți face o pauză de 30 de minute sau mai mult, de jur împrejur sunt munți și priveliștea e superbă! Nu mă așteptam să găsesc niște locuri așa de frumoase acolo.
După coborâre am luat-o pe jos, Yandex îmi arăta un preț de 4 ori mai mare pentru un taxi și oricum aveam chef de o plimbare. Am cumpărat un borcănel cu miere și nuci de la niște localnici de pe marginea drumului, în zonă sunt mulți apicultori. Am întrebat-o pe femeie ce fel de miere era și mi-a zis „mountain” 🙂
Am făcut autostopul, m-au dus în oraș niște localnici, m-au întrebat de unde sunt și n-au vrut să primească bani pentru cursă.
Lucruri utile:
Din Karakol poți să ajungi la Stațiunea de schi cu taxiul, cursa a costat 500 som (26 lei). La întoarcere prețul afișat era mult mai mare, dar dacă mai aștepți sau mai mergi un pic pe jos, prețul în Yandex revine la normal.
Plimbarea cu telescaunul dus-întors a costat 600 som (32 lei) și a durat o oră și jumătate. Îmi făceam griji dacă instalația lor este sigură, dar de fapt era produsă în Franța, rămăsese și un anunț în franceză pentru schiori, iar în vale descărcau dintr-un camion niște piese noi pentru linia de telescaun.
Unde mănânci în Karakol
Karakol e un orășel chic, cu supermarketuri mari Globus în care găsești de toate, inclusiv mâncare gătită (câteva zile am fost dependentă de salata lor de morcovi și peștele prăjit), cafenele și restaurante.
Karakol Lighthouse
Locul meu preferat a fost Karakol Lighthouse: mâncare bună, cafea așijderea, spațiu primitor, servicii prompte. Am fost acolo de mai multe ori, prima dată m-am filmat lucrând pentru un proiect al colegilor mei. La Lighthouse recomand clătitele cu căpșuni și shakshuka.
Pentru mâncare tradițională mergeți la Dastorkon (Дасторкон). Au și mâncare internațională, dar eu am ales supă Solyanka, vită cu cartofi Kuurdak, înghețată, limonadă mojito. Nota: 68 lei.
Cazare
Am stat la Otel Issyk-Kul Karakol, un hotel foarte ieftin mai departe de centru.
Hotelul a trăit o viață mai bună acum 60 de ani, probabil, dar e decent, ai camere cu baie privată, WiFi, iar la recepție au bidon cu apă potabilă. Par să fie confuzi cum funcționează Booking, dar totul a fost ok. În Karakol sunt și hoteluri mai bune, dar la un preț mai mare, eu am stat o săptămână acolo.
Transport
De la Bișkek la Karakol ajungi cu marshrutka, drumul durează vreo șase ore și nu e nevoie de rezervare, sunt curse frecvente care pleacă din principala Avtovokzal din Bișkek. Biletul costă 500 som și se cumpără de la casă, nu de la șofer, îi plătești șoferului doar dacă te urci pe traseu, dar atunci nu prea mai găsești loc de stat jos.
Prin oraș am folosit Yandex pentru taxi, prețurile sunt mici. În Karakol sunt mai multe autogări, în funcție de unde vrei să mergi, iar avtovokzal principală e pentru Bișkek sau Cholpon Ata.
Resurse online: Destination Karakol, au sediu în oraș în clădirea din imagine, puteți rezerva tururi acolo, ca drumeția pentru Ala-Kul care se face în 3-4 zile, varianta scurtă, în care te duce un cal până la Pasul Ala-Kul, costă peste 200 USD cu tot cu transport cu mașina.
Destination Karakol
Jyrgalan, cu care puteți aranja tururi cu calul de câteva zile.
Cazări la localnici și alte experiențe.
Sunt foarte multe văzut pe lângă Karakol, e una din zonele în care vreau să revin și să petrec mai mult timp explorând.