Kamnik, la poalele Alpilor sloveni

Kamnik, la poalele Alpilor sloveni

by Anca @ 1001 călătorii
803 views

În scurta mea vizită prin Slovenia nu am ales, pentru o excursie de o zi, nici Bled, nici Castelul Predjama și nici Piran, ci un orășel mai puțin cunoscut de lângă Ljubljana: Kamnik.

Și nu am regretat nicio clipă. Kamnik e la vreo 25 de km de capitala slovenă, dar pentru că autobuzul ia la rând toate localitățile mici din zonă faci vreo 40 de minute sau mai mult până ajungi acolo. E capăt de linie și imediat după ce cobori observi o bisericuță cocoțată pe un fel de dâmb ce răsare dintre străzi. De sus ai o vedere perfectă asupra orașului, care seamănă cu unele de pe la noi de prin Banat sau Transilvania: atmosferă tihnită și multă verdeață în jur, iar foarte aproape niște munți nu prea înalți. Se zice că e unul din cele mai vechi orașe din Slovenia, menționat pentru prima dată prin sec. 11.

Întâmplător nimerisem în ziua unui concurs de ciclism, motiv de mare sărbătoare și agitație pe străzile din centrul orașului. Kamnik are și-un castel (tot pe un deal, e plin de dealuri pe acolo) unde se organiza o nuntă, iar pe un alt deal m-am plimbat printr-un cimitir care era chiar fain, se vedea tot orașul în vale. Sus de tot era o bisericuță abandonată unde m-am odihnit la umbră, cu tot orașul întinzându-mi-se la picioare. Nu știu cine a câștigat concursul de ciclism, dar nici nu cred că mai contează, m-am simțit așa de bine în Kamnik că aș mai fi stat să mă plimb.

Cum se ajunge acolo: cu autobuzul din Ljubljana, din autogara aflată chiar lângă gară. Biletul costă 6.20 Euro și se poate cumpăra fie de la șofer, fie de la automatele de bilete din autogară. Se poate ajunge și cu trenul, dar acestea nu circulă în weekend.

Kamnik01.JPGKamnik02.JPGKamnik03.JPGKamnik04.JPGKamnik05.JPGKamnik06.JPGKamnik07.JPGKamnik08.JPGKamnik09.JPGKamnik10.JPGKamnik11.JPGKamnik12.JPGKamnik13.JPGKamnik14.JPGKamnik15.JPG

2 comentarii
0

2 comentarii

Liliana Oprisan 7 septembrie 2015 - 12:45 pm

Uite ca articolul asta imi scapase cumva! Habar n-aveam ca ai fost in Kamnic :). Cum ti s-a parut Slovenia in general? Mie prea perfecta, inspida, sterila cumva. Nu stiu de ce.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 septembrie 2015 - 1:13 pm

Mie mi-a placut, inclusiv Ljubljana. As mai reveni pe acolo, in toate tarile din Balcani, de fapt.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: