Am avut niște zile bune în Azore, mi-am făcut plinul de peisaje și deși sunt departe de România, am regăsit aici culorile toamnei de acasă, combinate cu plaje cu nisip negru, palmieri și hortensii și dealuri verzi. Nu puteam cere mai mult, dar uneori nici nu trebuie să ceri, îți oferă natura din preaplinul ei. Iar în Azore natura este foarte generoasă.
Mata Jardim José do Canto
Furnas e o localitate ridicată în craterul unui vulcan și e cunoscută pentru izvoarele sale termale. Are și un lac în apropiere, așa că poți petrece acolo o zi întreagă și tot vei mai găsi lucruri de făcut. Cum vii dinspre Ponta Delgada, primul lucru pe care îl vezi este lacul Furnas. Nu multă lume oprește acolo, turiștii străini se grăbesc să ajungă în sat și nu știu ce ratează.
Pe malul lacului este o grădină splendidă – Mata Jardim José do Canto. Grădină e mult spus, e o pădure cu o cascadă și o alee care duce până acolo, trecând pe lângă un sequoia uriaș, cedri japonezi, foioase și palmieri. Când am fost eu nu mai era absolut nimeni acolo, mă simțeam ca Alice in Wonderland explorând pădurile: e un loc autentic, foarte puțin amenajat, cu frunze care cotropesc cărarea și arbori frumoși și parfumați.
Imensul sequoia este originar din California și are ace ca de brad, dar mai fine și delicat parfumate. Nu știu cum a ajuns în Azore, dar este într-adevăr impresionant.
La capătul traseului e o cascadă înaltă – Salto do Rosal, protejată din trei laturi de stânci.
La intrarea în parc e o capelă cu aer gotic – Capela de Nossa Senhora das Vitórias.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 3 euro.
Lacul Furnas
Furnas e un lac vulcanic cu un aspect mai domesticit decât Lagoa do Fogo, deși s-a format în craterul unui vulcan într-o regiune cu trei vulcani activi care formează Complexul Vulcanic de la Furnas. Sunt trasee de drumeție care înconjoară lacul, ba chiar și un vrăjitor care a sărbătorit Halloween-ul.
Miradouro do Lombo dos Milhos
De la lacul Furnas e un drum secundar care duce la Miradouro do Lombo dos Milhos, de unde poți vedea tot satul de sus: valea e de fapt un crater cu un diametru de 7 kilometri. Drumul nu pare să fie foarte popular, pentru mașini este o șosea în stare mai bună pe unde o ia și autobuzul.
Terra Nostra
În mijlocul satului e o grădină botanică cu o piscină mare cu apă termală în care te poți bălăci, cu apă bogată în minerale îți pătează costumul de baie – Terra Nostra. Din cauza pandemiei, cei de la parc au închis dușurile și camerele în care îți puteai schimba hainele, așa că toată lumea se descurca cum putea, unii veneau în parc gata înfășurați în prosoape.
Nu aveam așteptări foarte mari de la acest parc, dar m-a surprins: este foarte mare, cu alei lungi pe care te pierzi printre tufele de camelie și cărări printre palmieri și arbori seculari.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 8 euro.
Caldeiras Vulcânicas
Ultima oprire a fost la izvoarele vulcanice cu apă termală: apa clocotită ridică nori de aburi care se văd de departe. Una din specialitățile locale este gătitul la ”caldeiras”: pui carne și legume într-o oală în aceste izvoare și după șase ore mâncarea este gata. Sunt mai multe restaurante care se laudă cu specialitatea asta, ”caldeira”, dar practic e vorba de carne și legume fierte, așa că pe mine nu m-a tentat.
În schimb mi-a plăcut la gheizere, natura e impresionantă de fiecare dată. Chiar și cu mirosul ăla de sulf 😀
Lucruri utile: intrarea e liberă.
Se poate intra in piscinile termale daca nu stii sa inoti, e apa adanca ?
Apa e mică, nu contează dacă nu știi să înoți.
Super, mersi ! O sa fiu in Azore din 23 iunie pana in 4 iulie, in caz ca se mai afla cineva prin zona.