Islanda Islanda

Islanda, ultima frontieră europeană

Islanda nu și-a închis niciodată granițele pentru cetățenii UE în timpul pandemiei de Covid, dar trebuia să stai în carantină timp de 14 zile după sosire. După 15 iunie și-a deschis granițele pentru turism și turiștii pot opta între un test Covid făcut la sosirea în aeroport și carantina de 14 zile.

Testul costă 9000 ISK (aproximativ 240 lei) dacă îl plătești online (covid.is) sau mai mult decă faci plata la sosirea în Reykjavík.

Primești rezultatul în 12 ore prin SMS și în aplicația lor de tracking Rakning C-19, iar până la primirea acestuia trebuie să stai la adresa pe care ai declarat-o. Dacă testul este pozitiv, poți sta în carantină pe cheltuiala statului islandez. În 16 iulie erau 10 cazuri de infecție activă de Covid în Islanda, toate în izolare.

Ca destinație turistică probabil că Islanda e cea mai sigură opțiune vara asta: au testat marea majoritate a populației și pe toți turiștii, la sosire. Unii operatori de tururi cer să vadă rezultatul testului Covid și să porți mască în timpul turului.

În rest nu am văzut pe nimeni să poarte mască sau să își ia alte măsuri de protecție. Turismul a fost afectat masiv: dacă într-un an normal aveau 2.5 milioane de turiști, acum vor fi maxim câteva sute de mii. Ca turist nu mă pot plânge de asta: nu a fost aproape deloc aglomerație, ba chiar în unele locuri mai puțin faimoase era doar grupul nostru acolo.

Spre deosebire de alte călătorii, când îmi fac aproape toate rezervările de acasă, pentru vacanța în Islanda m-am rezumat să rezerv doar cazarea înainte de plecare, dar și acolo am avut dubii că am procedat bine (însă trebuia să achit în avans, iar prețul era prea bun ca să renunț la cazare). Nu aveam de unde să știu care va fi rezultatul testului Covid, așa că m-am pregătit și pentru varianta în care urma să stau în carantină 14 zile, să îmi iau alt bilet de avion pentru întoarcere și să îmi mut concediul cu două săptămâni mai încolo.

Am ajuns în Reykjavík după miezul nopții, iar a doua zi pe la 12pm tot butonam telefonul cu nerăbdare să văd dacă mi-au trimis rezultatul testului. L-am primit la 12.26 și am fost așa de fericită că pot să zburd pe la cascade cum de multă vreme nu mai fusesem 😃

Biletul de avion

Am zburat cu Lufthansa, care într-o lună mi-a anulat două segmente de zbor București-Germania (dar mi le-a schimbat rapid după ce am reușit să prind un operator la telefon după 30 de minute de așteptare).

Partea proastă e că după anulările astea am avut două escale în Germania la plecare și am stat jumătate de zi prin Frankfurt; mi-a luat 24 de ore ca să ajung din București la hotelul din Reykjavík, ajungeam mai repede în America de Sud… La întoarcere am avut o escală lungă în München, dar n-am mai ieșit din aeroport.

De când cu covidul ăsta companiile aeriene au un pretext în plus să nu îți mai ofere nimic în timpul zborului: pe cursa din București spre Germania și la întoarcere am primit o sticlă cu apă și un șervețel cu mult spirt, de te amețea mirosul când îl desfăceai.

Biletul de avion a costat 1112 lei, l-am luat la finalul lui mai, când am citit că Islanda urmează să primească turiști după 15 iunie.

Călătorii Islanda

Transfer de la aeroport

Transferul de la și către aeroport e destul de scump, cam 21 USD, cred că e și un autobuz local, dar n-am reușit să aflu când circulă. Drumul durează în jur de 40 de minute.

Cazare

Am stat la Hlemmur Square, 7 nopți de cazare într-un dormitor au costat 114 euro, ieftin față de cât ar fi costat în altă parte. Hostelul e în centrul orașului și au și micul dejun inclus.

Călătorii Islanda

Excursii

În Islanda nu poți folosi transportul în comun din afara Reykjavíkului pentru călătorii; cursele Strætó, compania locală de transport, sunt gândite pentru navetiști, nu pentru turiști. Ai de ales între excursii organizate sau închiriat mașină și plimbat pe cont propriu. Mi-am cumpărat excursiile de pe Viator, nu sunt foarte ieftine, dar am preferat să renunț la alte lucruri ca să văd cât mai multe locuri din Islanda.

Am vrut să fac și-un traseu pe munte, iar Reykjavik Excursions oferă transfer până la anumite puncte de plecare pe trasee montane: alegi până unde mergi, din ce punct te întorci și când, iar restul e treaba ta. Sunt 6 tururi Highland Bus cu ajutorul cărora poți face trasee montane pe cont propriu. Drumețiile montane organizate de agenții sunt scumpe, costă câteva sute de euro.

  • Hiking Pass from Reykjavík – Laugavegur and Fimmvörðuháls: 65 USD

Călătorii Islanda

Vreme

Erau turiști din toate țările, dar evident nu foarte mulți. Grupuri mici în excursii (5-6 oameni), vreme extrem de bună pentru Islanda, am prins aproape zilnic soare și senin și temperaturi perfecte, dar nu de stat în tricou, doar pe munte mi-a fost atât de cald la un moment dat.

Prețuri

Islanda e scumpă, probabil și faptul că prețurile au multe cifre îți creează senzația asta (1 euro e aproximativ 160 ISK). În general eram fie în vreo excursie cu pachețelul la mine, fie pe munte două zile. Oferta din supermarketuri nu m-a impresionat: sunt o insulă izolată, nu vezi o abundență de fructe și legume pe acolo. Pe insulă sunt multe ferme, în general se cultivă cartofi sau morcovi, care se împacă bine cu solul nisipos; se cresc oi și cai și rarisim mai vezi vreo vacă. Nu au alte culturi, doar o grămadă de căpițe de fân pentru caii islandezi care trebuie să treacă iarna grea.

Călătorii Islanda

Peisaje din altă lume

Islanda e ultima țară europeană pe care nu o vizitasem încă: nu sunt zboruri directe până acolo și e prea departe pentru un city-break, așa că am tot amânat să merg. Dar acum, că am văzut o parte din insulă, am rămas vrăjită, adâncită într-un fel de fascinație față de acest târâm primordial cu câmpii de lavă și mușchi delicat, cratere și gheizere, cascade și ghețari.

M-a marcat traseul de două zile prin munți – Laugavegur, care mi-e foarte viu în minte și mi-a împins limitele din multe puncte de vedere, mi-l amintesc deseori și retrăiesc anumite momente, ca atunci când am ajuns pe un platou cu nisip fin și negru și în fața mea a apărut un munte ca o piramidă verde. Totul tăcut, tânăr, imens și incredibil. Locuri din altă lume. Islanda.

Călătorii Islanda

  1. Felicitări Anca pentru reușita de a vizita toate țările din Europa! Islanda cred că este un final pe cinste. Aștept cu interes detaliile de călătorie. Pozele sunt așa cu ne-ai obișnuit de excepție. Cât timp a durat să vizitezi toate țările din Europa? 😊

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *