Irlanda: note de încheiere

Irlanda: note de încheiere

by Anca @ 1001 călătorii
888 views

Trei zile în Irlanda au costat 130 de Euro. Am vizitat Dalkey, Dublin, Dún Laoghaire, Howth, Killiney, Malahide.

Bilet de avion

L-am cumpărat prin septembrie la Blue Air și a costat sub 50 Euro.

Cazarea

Cazare pentru 3 nopți în Abraham House Hostel a costat 40 de Euro. Avantaje: e central, fix lângă O’Connel Street, ieftin, camerele sunt renovate recent și au baie, mic dejun generos inclus în preț. Dezavantaje: copiii de la recepție sunt fie tot timpul cu capul în nori, fie nu foarte inteligenți. Am avut plăcerea ca în a doua seară să găsesc camera goală și bagajul dispărut (era la recepție) și am intrat în fibrilații pentru că m-au pus să scotocesc în luggage room (repet, bagajul era la recepție), să pun o mie de întrebări până ne-am lămurit că da, bagajul era la recepție.

Motivul acestor mutări de lucruri: fusese o mică inundație în baie și se udase mocheta, locatarii au fost evacuați. Ulterior am găsit în bagaj o grămadă de chestii care nu îmi aparțineau, cum ar fi o sticlă neîncepută de vodcă, cumpărată, probabil, de franțuzoaicele care îmi fuseseră colege de cameră o noapte. Sticla am lăsat-o moștenire altor amatori de tării irlandeze. A, și mi-au dat o cheie greșită; le-am explicat de vreo 10 ori că nu funcționează, i-am rugat să o schimbe; când m-am întors mi-au dat exact aceeași cheie, între timp venise altcineva la fel de inteligent la recepție și, evident, habar n-avea de nimic. Așa că recomand acest hostel doar celor cu nervii tari.

Transfer aeroport-oraș

Biletul costă10 Euro dus-întors. Au un singur aeroport, n-ai cum să te rătăcești.

Bilete tren DART prin regiune

Au costat 16 Euro toate. Sunt mai multe stații de tren în Dublin, eu am plecat tot timpul din Connoly, care era foarte aproape de hostel.

Ce-a mai rămas s-a dus pe apă și mâncare (un sandvici 3-5 euro). N-am făcut shopping, n-am intrat în muzee, n-am luat autobuzul prin Dublin. Îmi fixasem mai demult să nu depășesc o anumită sumă și m-am ținut de ea, deși tare mi-ar fi plăcut să îmi fac de cap pe acolo și să-mi iau toate fleacurile posibile. Mi-am permis un singur lux, un ceai în Howth când se pornise o ploaie urâcioasă și începusem să îngheț de frig.

Români

Pe o singură stradă din Dublin am ochit două alimentare românești (una ardelenească și una Transilvania, parcă). Erau români și-n Howth, și-n Malahide, probabil nu numai acolo.

Limba

Se vorbește engleza, dar plăcuțele și anunțurile sunt bilingve. Nu știu dacă se vorbește irlandeza în familie, ar fi interesant de știut, până la urmă, cine le vorbește limba.

Pe scurt, dacă vă place combinația de peisaj verde, mare și castele, dar Marea Britanie vi se pare prea scumpă (e mult mai scumpă), mergeți în Irlanda. Sunt prețuri mici, locuri frumoase, oameni mișto. Numai vremea e cam capricioasă, dar n-o ține foarte mult, iar când strălucește soarele te simți ca-n rai 😊

Și planificați, planificați, planificați. Cu șase luni înainte, cu un an, nu contează.

7 comentarii
0

7 comentarii

VertAnge 29 martie 2011 - 6:05 pm

Multumesc pentru informatii! Vreau sa merg si eu sa merg in Irlanda intr-o primavara.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 29 martie 2011 - 7:53 pm

Asa sa faci. Poate tu vei reusi sa ajungi si la Belfast 🙂

Răspunde
Florin 1 mai 2011 - 1:41 am

Multumesc Anca, descrierea ta este de o acuratete si frumusete fantastica.
De vizitat sunt multe, eu am petrecut aproape 12 ani in Irlanda si nu ma satur… Pe coasta de vest a Irlandei sunt nenumarate locuri de neuitat, dupa parerea mea mult mai frumoase decat Dublinul si imprejurimile: Kerry / Dingle, Donegal (nord-vestul insulei), Conemara. Apoi, ca orase, Cork si Cobh in sud, Galway – pentru petrecareti 🙂 – si Kilarney in vest (face parte din traseul de urmat in Kerry) si o multime de alte locuri minunate.
Oameni sunt calzi si obiceiurile fantastice… daca ai norocul sa nimeresti sambata intr-un pub de tara o sa intelegi ce inseamna o comunitate.
Intr-adevar, Irlanda este o tara care poate fi vizitata si cu bani putini, insa ai si unde cheltui fara sa-ti para rau, daca ai ce :).

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 1 mai 2011 - 10:11 am

Un pub de tara suna foarte tentant, poate ajung intr-unul data viitoare cand vizitez Irlanda 🙂 O sa caut mai multe informatii despre locurile mentionate de tine. In Belfast ai fost?

Răspunde
Florin 1 mai 2011 - 12:18 pm

Am fost in Belfast de cateva ori, este un oras frumos, insa dupa gustul meu l-as pune mai spre coada listei de locuri de vizitat in Irlanda :)… nu cred ca are ceva cu adevarat special.
Vezi http://www.gotobelfast.com/ pentru cateva informatii, dar tine cont ca este un website de promovare.
Cu bine!

Răspunde
Florin 1 mai 2011 - 4:21 pm

Anca, in legatura cu intrebarea ta referitoare la folosirea limbii irlandeze in familie…
Engleza este limba folosita predominant, insa statul face eforturi mari pentru a mentine in viata limba irlandeza, cum ar fi:
– irlandeza se invata in scoala de la clasele mici;
– exista o multime de tabere de studii a limbii irlandeze, sponsorizate de care stat;
– irlandeza este necesara ca obiect de examen pentru cei care vor sa studieze pentru profesii ce presupun intrarea in contact cu oamenii (medici, avocati, etc.);
– exista un canal de televiziune in limba irlandeza;
– exista zone care primesc subsidii pentru ca oamenii de acolo vorbesc majoritar irlandeza (http://en.wikipedia.org/wiki/Gaeltacht are informatii pertinente in legatura cu aceste zone);
Pe scurt, mai toti irlandezii inteleg limba irlandeza, de folosit ca prima limba sunt undeva intre 40000 si 80000, mai ales in vestul tarii. Dupa parerea mea, este o limba dificil de invatat, eu unul nu reusesc sa pronunt decat cateva cuvinte. Cu toate acestea, una dintre fetele mele a fost considerata ca fiind cea mai buna din scoala la limba irlandeza – poate faptul ca a invatat de mica intr-o limba straina a ajutat-o.
Mai multe informatii poti afla de la http://en.wikipedia.org/wiki/Irish_language.
Cu bine!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 1 mai 2011 - 4:39 pm

Multumesc pentru lamuriri! Pentru un vizitator pare ciudat sa se vorbeasca predominant alta limba, dar probabil e acelasi lucru ca in Regatul Unit – in Wales se vorbeste tot engleza, desi au si ei limba lor…

Felicitari fetei tale 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: