[Țări și Cărți] Cipru. Ioannides: Gregory și alte povestiri

[Țări și Cărți] Cipru. Ioannides: Gregory și alte povestiri

by Anca @ 1001 călătorii
743 views

A fost un pic mai dificil să găsesc o carte pentru proiectul meu Țări și Cărți, și anume să găsesc o carte scrisă de un scriitor din Cipru. Ori sunt prea puțini scriitori ciprioți pe lume, ori prea puține traduceri în limba română, ori am avut eu ghinion în a găsi așa ceva. În cele din urmă m-am întors către principala sursă de cărți în limba engleză: Amazon.

L-am ales pe Panos Ioannides, un cunoscut scriitor cipriot, și cartea sa Gregory: and Other Stories. La început nu m-a impresionat cine știe ce – mi s-a părut, dintr-un motiv oarecare, prețios. Dar treptat povestirile din Cipru m-au prins – e acolo o poveste despre un rege cipriot din perioada antică (Cinyras) care nu se încheie așa cum te-ai aștepta, ci, mai degrabă, modern, însă cel mai mult mi-au plăcut povestirile despre tragedia trăită de ciprioți, fie ei greci sau turci, când insula s-a împărțit în două: jumătate de insulă pentru ciprioții-greci, jumătate pentru ciprioții-turci. Destine distruse, drame de familie, mici sau mari, întâlniri și despărțiri. Viața în fața trenului istoriei, ne descurcăm sau nu, bine.

Puteți citi pe blog despre călătoriile mele în Cipru.

* * *

Țări și Cărți este un joc literar inspirat de www.ayearofreadingtheworld.com, la care am adăugat un strop de hazard. Jocul constă în tragerea la sorți a unei țări pentru fiecare lună a anului, lună în care trebuie să citesc o carte scrisă de un autor din țara respectivă.

Pentru luna martie am tras la sorți Cipru și am ales cartea Gregory: and Other Stories, de Panos Ioannides. Alte cărți scrise de scriitori ciprioți, care nu au trecut selecția: The Cypriot Paperback – Andreas Koumi, Din Famagusta la Viena – Niki Marangou, The Spice Box Letters – Eve Makis, A Watermelon, a Fish and a Bible – Christy Lefteri.

După luna martie și Cipru, proiectul continuă cu celelalte țări trase la sorți:

 1. Ianuarie: Irlanda
 2. Februarie: Moldova
 3. Martie: Cipru
 4. Aprilie: Belarus
 5. Mai: Turcia
 6. Iunie: Ucraina
 7. Iulie: Slovacia
 8. August: Marea Britanie
 9. Septembrie: Albania
 10. Octombrie: Estonia
 11. Noiembrie: Franța
 12. Decembrie: Serbia

Va urma! 😊

0 comentariu
0

Leave a Comment

O să îți placă și: