Într-o noapte de iarnă… rusească

Într-o noapte de iarnă… rusească

by Anca @ 1001 călătorii
1284 views

Dacă vă plac romanele cu intrigi rusești, personaje adolescentine, povești de dragoste și protipendadă bolșevică, atunci probabil că o să vă placă și cartea lui Montefiore. Nu mă întrebați de ce se numește Într-o noapte de iarnă când principalul eveniment în jurul căruia autorul își construiește povestea se petrece într-o zi de vară. E unul din misterele care dau culoare cărții, probabil.

Cartea are toate atuurile unui bestseller și probabil de asta n-a reușit să mă convingă: acțiunea se petrece la și pe lângă Kremlin, personajele sunt ilustre (Stalin, Vasili, Beria), există o poveste misterioasă de dragoste, dar și copii de bani gata care se împrietenesc cu un copil sărăcuț și oropsit care speră la un viitor mai bun etc. Dar dincolo de toată poleiala asta și promisiunile unei intrigi palpitante nu am reușit să găsesc suficientă substanță – dialogurile mi s-au părut neconvingătoare, personajele slab conturate, fundalul istoric prea puțin explicat.

Pe de altă parte romanul nu se dorește a fi o capodoperă (sper…), ci o lectură ușoară cu un pic de suspans, dragoste și niște vodcă rusească. Povestea se bazează pe fapte reale, însă intriga e în mare parte ficțiune pură. Totuși, pentru că Montefiore e de fapt istoric și autor de romane istorice mă așteptam să descrie mai bine fundalul pe care se petrece acțiunea. Mie Rusia acelor ani îmi este cunoscută din cărțile lui Soljenițîn și personal mi se pare că acesta face o treabă mult mai bună decât Montefiore, în toate privințele.

Deoarece nu-mi place să sechestrez cărți în biblioteca personală, m-am hotărât să o dau mai departe, să-și găsească și cartea asta un cititor pe sufletul ei. Deci, dacă vă interesează, lăsați un comentariu și vă trimit cartea prin curier. Înscrieri până duminică seara (22 februarie), tragere la sorți luni dimineața, câștigătorul nu trebuie să plătească transportul sau altceva.

Later edit: câștigătoarea este Vertange 😊

10 comentarii
0

10 comentarii

Loredana Nistor 18 februarie 2015 - 11:23 am

Pare interesanta cartea, ca si toate lucrurile si locurile despre care scrii.

Răspunde
Luana 18 februarie 2015 - 3:23 pm

Nu am citit nicio carte a carei actiune sa se petreaca in Rusia. De fapt despre Rusia am citit doar pe tlog.ro 😀

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 februarie 2015 - 9:46 am

Ah, sunt multe carti a caror actiune se petrece in Rusia, despre cateva am scris si eu.

Răspunde
Levin 18 februarie 2015 - 9:49 pm

Montefiore scrie bine istorie, iti recomand "Ierusalim. Biografia unui oras", o carte care am citit-o inainte de excursia in Israel. Free of charge la bcub. Pentru ca cine stie… 🙂

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 19 februarie 2015 - 9:47 am

He he, ce fain era cand mergeam la BCU ca o studenta silitoare 🙂

Răspunde
Vertange 20 februarie 2015 - 3:21 pm

Hai ca ma simt norocoasa azi 🙂 N-Am citit nimic de Montefiore. In schimb imi place foarte mult ideea cu organizarea lecturilor pe tari. M-am uitat pe lista ta si vreau sa iti recomand un autor pentru Spania: Carlos Ruiz Zafon. Preferata mea e Umbra vântului, dar toate cărțile lui sunt călătorii virtuale intr-o Spanie magica. Nu am mai avut timp sa comentez, dar iti urmăresc in continuare blogul cu mare drag. Spor la citit si călătorit!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 20 februarie 2015 - 3:29 pm

Carlos Ruiz Zafon isi asteapta si el randul – o sa incep cu Umbra vântului, daca e preferata ta 🙂

Răspunde
Vertange 22 februarie 2015 - 10:04 am

Astept un articol despre ea in curând in cazul acesta 🙂

Răspunde
diana borca 22 februarie 2015 - 10:27 am

Pana acum am citit numai de bine despre cartea aceasta. E prima oara cand gasesc un articol cu ezitari. Ia sa imi incerc si eu norocul. 🙂

Răspunde
Vertange 23 februarie 2015 - 2:12 pm

Multumesc mult!

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: