Insulele din Ålesund

Insulele din Ålesund

by Anca @ 1001 călătorii
1209 views

Acum câțiva ani, când am văzut prima dată o fotografie cu Ålesund, am crezut că n-o să ajung niciodată acolo. Sunt locuri care par imposibil de atins – prea îndepărtate, prea exotice, prea dificile – dar când pui mâna pe hartă și îți faci un plan efectiv pentru ele constați că nu e chiar așa mare scofală. Asta nu micșorează din calitățile locului respectiv, doar îl pune într-o altă perspectivă, una în care lucrurile sunt realizabile și îndeplinirea lor ține de noi.

Art Nouveau norvegian

Ålesund (se citește olesund) este un orășel împrăștiat pe mai multe insule. Localitatea e oarecum mai izolată decât altele pentru că nu există cale ferată până acolo, se poate ajunge pe apă (cum am făcut eu, călătorind cu Hurtigruten) sau cu mașina. Trenul are capăt de linie în Åndalsnes, la 120 km de Ålesund, unde începe calea ferată Rauma pe care am străbătut-o și eu, la întoarcerea spre Oslo.

Ålesund e cunoscut pentru clădirile Art Nouveau din centru și pentru priveliștea panoramică de pe dealul Aksla, pe care ajungi urcând 418 trepte. Totul se poate vizita în mare viteză, dar ar fi păcat să faceți asta, e un loc cu adevărat frumos, în care te poți plimba pe îndelete. Eu am urcat pe Aksla de vreo două ori, a doua oară m-am plimbat ceva mai mult pe deal și nu-mi venea să mă dau dusă de acolo. Am fost norocoasă și am prins o zi cu soare – un localnic mi-a spus la un moment dat: ”You are lucky with the weather, this is the sunniest day I saw all summer”. La fel ca alte orașe de pe coasta vestică a Norvegiei, plouă foarte mult și nu sunt ploi scurte de vară, ci din acelea care țin toată ziua și acoperă tot soarele.

Așa că da, am avut noroc de vreme bună în Norvegia, mai puțin în Stavanger, dar nu mai contează – am văzut tot ce mi-am propus, iar data viitoare poate voi vedea și aurora boreală. Nu am ajuns în nord (Ålesund e undeva pe la mijlocul distanței între nord și sud), așa că ar mai fi loc pentru încă o vizită Norvegiană. Poate chiar două, de ce nu? 😊

Alesund01.JPGAlesund02.JPGAlesund03.JPGAlesund04.JPGAlesund05.JPGAlesund06.JPGAlesund07.JPGAlesund08.JPGAlesund09.JPGAlesund10.JPGAlesund11.JPGAlesund12.JPGAlesund13.JPGAlesund14.JPGAlesund15.JPG

2 comentarii
0

2 comentarii

Andreea B 7 martie 2016 - 9:35 am

Pana acum cateva minute nu stiam de existenta acestui Alesund. Acum visez la el :).

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 7 martie 2016 - 3:16 pm

Stii ce inseamna asta, da? Peste ceva timp vei ajunge si tu acolo 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: