Comore, una din cele mai puțin vizitate țări din lume, e pe locul 9 mondial în clasamentul celor mai puțin vizitate țări din lume, după ultimele date pentru 2023. Arhipelagul are 4 insule, 3 dintre ele formează micul stat independent Uniunea Comorelor: Grande Comore, Anjouan și Moheli, A patra insulă – Mayotte – este administrată de Franța și revendicată de Comore.
De ce o revendică, nu știu, căci Insulele Comore sunt unul din cele mai puțin dezvoltate state din lume, cu undeva spre zero facilități pentru turiști. Pe insula Grande Comore există un singur hotel de patru stele – Golden Tulip, în Moroni, în rest cazări foarte puține și la prețuri mai mari decât în alte țări.
Sumar
Zanzibar – Dar es Salaam – Comore
Cum să planifici o călătorie Zanzibar – Cascada Victoria – Africa de Sud și să ajungi până la urmă în Insulele Comore (via Dar es Salaam) cu continuare spre Madagascar (via Nairobi) și Africa de Sud (via Réunion și Johannesburg). Compliqué?
Când am ajuns în Comore trebuia, de fapt, să fiu la Cascada Victoria în Zimbabwe și de acolo să zbor în Johannesburg. În schimb am ajuns în insulele Comore și de acolo am zburat în Madagascar.
Am dat vina pe viza pentru Africa de Sud, primită după 40 de zile de așteptare, dar de fapt și eu am uitat că îmi trebuia cu două zile mai devreme, pentru o escală pentru Victoria Falls. Avionul pentru Zimbabwe a venit, viza nu a venit decât 12 ore mai târziu, așa că noaptea în Stone Town am stat cu mouse-ul clickăind prin Skyscanner: unde să mă duc?
Puteam să mai stau în Tanzania, dar eram pe picior de plecare și nu mai aveam chef de Zanzibar. Puteam să iau bilet spre Harare și să văd dacă primesc viza de South Africa între timp, dar, de fapt, trebuie să recunosc că începuse să îmi placă gândul de a fi aruncată într-o destinație neplanificată, ca cele pe care le descoperisem zilele alea.
Nu am avut niciodată vreun plan pentru insulele Comore, dar iată-mă luând bilet de avion pentru Moroni, că tot exista zbor direct din Dar es Salaam.
Am mers în insulele Comore ca o prințesă, fără să mă pregătesc deloc, așa că ajunsă în Moroni, în terminalul lor ca o debara ponosită, m-am dus la ofițerul de la graniță și i-am zis că plătesc viza cu cardul, fluturând Revolutul de parcă impresionam pe cineva. Ea: „no POS, no ATM, no exchange. Cash?” Nu aveam cash. Nici euro, nici dolari, nici tanzanian shillings, nimic.
Începeam să mă îngrijorez nițel, dar de fapt habar nu aveam ce se întâmplă în cazuri din astea. Te pun înapoi pe avion sau ce anume?
În Comore m-au băgat într-un birou 2 metri pe 2, a venit un civil cu tricou roșu și s-a băgat în discuție, au sunat la gazda mea din Moroni, ăsta o fi zis că da, stă o Anca Șerban la mine, polițiștii au fost mulțumiți, pașaportul meu era pe masă cu viza tipărită, gata de lipit dacă apărea și cash-ul.
Civilul în tricou mi-a zis să nu-mi fac griji (deja nu mai îmi făceam), că plătește el viza. Vreau și taxi? Vreau. A plătit viza, am primit pașaportul, m-am urcat cu el într-un taxi și am plecat pe o ploaie cu găleata spre capitala Moroni.
Oamenii au înființat un business acolo, mai sunt turiști ca mine (nu sunt prima!) care vin în Comore fluturând cardul cu naivitate, cineva trebuie să îi scoată din impas pe ăștia și să facă un comision cinstit, până la urmă câți turiști vin în Comore?! Puțini!
Ne-am dus la unul din bancomatele din Moroni, am băgat Revolutul, bancomatul mi l-a scuipat înapoi, am băgat cardul românesc, am scos bani, i-am plătit pe oameni, rezolvat problema. Întreprinzătorul local mi-a ținut și umbrela, mi-a plăcut asta.☔
În insulele Comore e sărăcie mare, clădirile arătau de parcă n-au avut un strat de tencuială de prin 1940 sau de la plecarea francezilor. Țară musulmană, dar limba officielle este franceza, mai greu cu engleza acolo. În capitală nu e mare lucru de văzut, mi-a plăcut piața cu toni mari cărați cu teleguța și toate legumele proaspete de acolo.
Într-o altă zi trebuia să ajung în Mitsamiouli, în nordul insulei, aranjasem cu gazda din Moroni un taxi pentru 10.30. Apoi gazda din Mitsamiouli mi-a zis că vine el în Moroni, să îl sun la 11.30. Am anulat taxiul.
A doua zi la ora menționată sun gazda 2 crezând că vine să mă ia și când colo el mi-a explicat la telefon cum să ajung la Gare du Nord! M-am enervat, l-am boscorodit, bașca i-am închis și telefonul. Gazda 1 nu a mai găsit taxi pentru mine.
Gazda 2 îmi zice „I come, wait!” Dar nu mai voiam să aștept încă o oră, deja pierdusem timp așteptând aiurea, mi-am luat bagajul și am plecat să găsesc acest Gare du Nord!
După câțiva metri, pe stradă a oprit un jeep, un bărbat de pe bancheta din spate m-a strigat „Anca!” 😳 Era gazda 2, era deja în Moroni. Amuzant a fost să aflu că era om politic, a doua zi avea alegeri pentru poziția de guvernator al insulei! M-am simțit prost că l-am luat tare la telefon.
Unul din aghiotanții lui era din Avignon, am vorbit despre podul rupt, calanques și festivalul din iulie. Avea și prieteni români. După ce ne-am dus la sediul partidului, m-au pus în altă mașină și m-au dus ca pe o prințesă la Airbnb, cum îmi place mie.
Trebuia să fiu la Cascada Victoria zilele alea, dar am ajuns în Comore, so what, „adventures first, explanations take such a dreadful time!”
Semnat,
The risky lucky traveler
Moroni
Moroni e una din cele mai mici capitale din lume, dar spre deosebire de alte capitale africane, a păstrat un aer chic, cam passé, cu o moschee mare în centru, un port cu bărci trase pe uscat la reflux și o piață animată în care poți să tragi cu ochiul la peștii proaspeți.
Am ajuns acolo pe o ploaie torențială și după ce m-am cazat la Airbnb, am ieșit să rezolv problema cu SIM cardul Telma, ca să am internet.
Nu m-am descurcat din prima, dar tot întrebând am găsit ghișeul, apoi am descoperit chiar și un restaurant ținut de indieni în care am mâncat ceva. În insulele Comore mai vin francezi, chinezi sau arabi pentru afaceri, dar turiști extrem de puțini: într-o săptămână acolo am zărit un alb în centru și un alt cuplu alb în nord, plus câțiva la aeroport.
A doua zi am ieșit să mă plimb prin capitală, profitând de un cer senin. Nu există autobuze în Comore, toată lumea circulă cu shared taxi pe care le iei de pe stradă pe modelul faci semn, ei opresc, tu spui unde mergi, dacă merg și alții în direcția aia hop on și tu. Dacă nu, mai încerci.
Mitsamiouli
Bienvenue en Mitsamiouli, în nordul insulei Grande Comore. Plaje, ploaie și franceză, ăsta a fost meniul.
Cele mai interesante obiective din Grande Comore sunt în nord, așa că am stat vreo cinci zile acolo. Mitsamiouli e un oraș, dar arată ca un sat mai dezvoltat, în sensul că există o bancă acolo și un bancomat, ceva neprețuit într-o țară în care plătești cam peste tot cu bani de hârtie.
Plaja din oraș e drăguță, deși n-am văzut pe nimeni să facă baie acolo, iar la mică distanță, în capătul orașului, este restaurantul Chez Nini, la care am mâncat de două ori și de fiecare dată m-a prins furtuna acolo, a doua oară un mic ciclon care i-a suprins și pe localnici.
Plaja Galawa
La cinci minute de mers pe jos de Airbnb-ul meu era cea mai frumoasă plajă din Grande Comore – Plaja Galawa. Nu o spun doar eu, o zic și alți străini care au ajuns acolo.
Am fost de două ori pe plaja asta, prima dată seara când era flux și în altă zi la reflux și nu se compară priveliștile. La prima vizită am fost așa de impresionată că mi-au scăpat câteva „Wow!” la vederea ei: o plajă cu nisip fin auriu, valuri mari, palmieri pe margine, dar aranjați frumos, cu un coș din nuiele pentru gunoaie, ceva ieșit din comun pentru o insulă plină de gunoaie ca Grande Comore.
Plaja Galawa e superbă! Am ajuns acolo la apus și m-am oprit pentru câteva minute pe plajă când a venit întreprinzătorul local și mi-a vândut ulei esențial de ylang-ylang chiar acolo. Uleiul mirosea a salcâm și alte flori bune, vânzătorul avea și cu aloe vera, regret un pic că nu am întregit stocul și cu sticluța verde.
Lucruri utile: se plătește intrare 500 KMF (1 USD). Nu există restaurante acolo, sunt câteva cabane, multe nelocuite. Plaja e lângă Mitsamiouli, poți ajunge pe jos.
Trou Du Prophète
Se spune că Profetul Mahomed a debarcat în Trou Du Prophète, un golf cu stânci printre care fluxul și refluxul se joacă de-a culorile.
E un loc mai frumos decât mă așteptam, mai ales dacă ajungi acolo la reflux, când fundul mării capătă nuanțe de cafeniu și albastru și îi vezi pe localnici întinzând plasele în apele mici pentru o captură ușoară.
Am ajuns acolo pe ploaie și deși nu credeam că am șanse să găsesc un restaurant în acel loc, era unul chiar pe malul oceanului și era deschis, deși era pustiu.
Lucruri utile: locul se vizitează gratuit, e la distanță mică de Mitsamiouli, poți ajunge acolo și pe jos.
Nordul insulei Grande Comore
Africa. M-am dus cu gazda la piața din Mitsamiouli să găsesc un taxi ca să vizitez două obiective turistice din nordul insulei Grade Comore. Un șofer mi-a explicat foarte categoric:
„You won’t find here a taxi to take you there and back! You won’t find it! You need to hire a car!”
Eu: „OK, where do I hire a car?”
El: „Here, choose any car you want!” 😄
A dat jos semnul de taxi – private car! Să mai zic că avea niște pasageri în mașina aia și i-a dat jos, cu tot cu bagaje? Dar am avut noroc cu un șofer-ghid bun. Vorbea bine limba engleză și ne-am oprit și în alte locuri ca să-mi arate câte ceva.
Trecând printr-un sat din Comore, șoferul mi-a zis „I had a wife here a long time ago, we got divorced. I have only one child in this village” Nu l-am întrebat câți copii are în alte sate.
Mi-a povestit și alte tradiții locale. Dacă într-o familie sunt mai multe fete, prima trebuie să facă „un grand mariage”, i se construiește casă, băiatul vine cu plocoane. Celelalte surori pot face „un petit mariage”, dar la prima trebuie musai să fie importantă.
Apropo de femei și de bărbați, mi-am dat seama că de patru luni prin Africa, cu mici excepții, toate interacțiunile mele au fost cu bărbații de acolo: cu ei rezolvi lucruri, ei se mișcă, ei te salută pe stradă „Comment ça va” sau „Jambo”. În insulele Comore femeile nici măcar nu mi-au zâmbit, de salutat nici vorbă.
Mai jos florile de ylang-ylang și de iasomie (flori masculine și flori feminine). Cealaltă e o plantă verde cu care se face ceai, dacă o mărunțești are un miros puternic și plăcut.
Lac Salé (Lacul Niamawi)
În nordul insulei Grande Comore este Lac Salé, un lac sărat aflat chiar pe malul oceanului. Se spune că apele au efect tămăduitor, așa că unii localnici mai coboară în crater, deși e foarte dificil.
Lucruri utile: Lac Salé e la câțiva kilometri de Mitsamiouli, ai nevoie de mașină ca să ajungi acolo. Am închiriat o mașină din piața din Mitsamiouli pentru dus-întors cu opriri în toate locurile de interes, prețul a fost 25.000 KMF (55 USD).
Dos du Dragon
La mică distanță de Lac Salé este Dos du Dragon, niște stânci care arată precum coloana vertebrală a unui dragon.
E un loc izolat, în afară de mine, șofer și niște vaci cu viței mici, nu era nimeni. În altă parte într-un astfel de loc ai fi văzut grupuri de turiști cu ghid. Poate e mai bine așa.
Ne-am urcat pe deal, printre stânci, de sus ai o priveliște panoramică asupra regiunii, cu munți în zare și peisaje ireal de verzi. Dacă n-ar fi fost palmierii, m-aș fi putut crede în insulele Feroe.
Foarte frumos loc, m-a făcut să realizez ce locuri deosebite sunt în lume, despre care multă lume nu are habar.
Lucruri utile: Dos du Dragon e la 12 kilometri de Mitsamiouli, ai nevoie de mașină ca să ajungi acolo. Am închiriat o mașină din piața din Mitsamiouli pentru dus-întors cu opriri în toate locurile de interes, prețul a fost 25.000 KMF (55 USD).
Marele baobab
La întoarcere în Mitsamiouli ne-am oprit la un mare baobab, în care puteau intra 12 oameni în trunchiul său gol. Pe vremuri baobabul a fost folosit și ca închisoare.
Politica din Insulele Comore
„Another day, another coup”
Sau „Coup the coup”, sloganul insulelor Comore. Țara a văzut peste 20 de lovituri de stat din 1975, când și-a câștigat independența față de Franța.
Am ajuns în Comore cu două zile înainte de alegerile prezidențiale despre care gazda din Mitsamiouli mi-a spus că sunt „very hot”.
Deși populația nu îl susține pe președintele Assoumani, pentru că nu a făcut nimic pentru insule în 12 ani de conducere, a câștigat alegerile pentru un al patrulea mandat. Assoumani e un fost colonel care a ajuns la conducere după o lovitură de stat când a promis „stabilitate”.
E o stabilitate a delăsării în Comore, nu am văzut niciodată o țară cu drumuri atât de distruse, în care gropile se țin lanț și mașinile merg cu 20km/oră prin ele. În sate, copiii încercau să repare drumurile punând pământ în gropile mai mari.
Când am plecat din insulele Comore începuseră manifestațiile în Moroni. 21 ianuarie 2024: populația protesta în stradă, un om a fost ucis, reședința unui fost ministru a fost incendiată și președintele a scos armata în stradă, instituind stare de urgență și blocând internetul, pentru a nu se vorbi despre asta în social media.
Buget pentru Insulele Comore
Insulele Comore nu au o infrastructură decentă sau facilități pentru turiști, așa că necesită o planificare mai bună.
Cheltuială | USD |
---|---|
Bilet de avion Zanzibar-Dar es Salaam-Moroni | 278 |
Viză Comore & taxi Moroni | 56 |
Cazare Moroni, 2 nopți | 77 |
SIM card Telma | 15 |
Cazare Mitsamiouli, 4 nopți | 154 |
Intrare Plaja Galawa | 2 |
Mașină Lac Salé & Dos du Dragon | 55 |
Total | 637 USD |
Pentru români, este necesară viză care se ia la sosirea pe insulele Comore. Plata doar cash în USD sau EUR – în aeroport nu există bancomate, birouri de schimb valutar sau un POS. Dacă mergeți acolo fără cash, există afaceriști locali care au bani de hârtie și plătesc pentru tine, după care te duc la un bancomat în Moroni.
Aeroportul e la mijlocul distanței între Moroni și Mitsamiouli, nu există transport public acolo, dar e lângă șoseaua principală și trec frecvent shared taxi.
Cazările sunt puține, am stat prin Airbnb la niște localnici: în Moroni într-un apartament drăguț, dar aflat într-un bloc neterminat lângă o discotecă – gazda a devenit isterică când i-am dat doar 4 stele din 5 și mi-a trimis mesaje agresive pe toate canalele, până l-am blocat. Așa că nu recomand locul ăsta.
În Mitsamiouli am stat în casa unui om politic, avea o clădire separată cu camere de închiriat. M-a ajutat cu transferul din Moroni și să găsesc un șofer pentru nordul insulei. Ambele gazde au răspuns greu la mesaje, pare ceva normal acolo să ai o comunicare proastă.
Drum în Comore
În insulele Comore se vorbește franceza, cu engleza e foarte greu spre imposibil. Bancomate sunt în Moroni în centru, în Mitsamiouli e unul singur și a fost un mare noroc că l-am găsit! Revolut nu a funcționat, doar cardul BT.
Sunt câteva restaurante în ambele orașe, magazinele sunt mici și au produse de bază, ca diverse gustări sau fructe, apă și…spray pentru țânțari.
Pentru internet, la sosirea în insulele Comore m-am dus la Telma, un furnizor local, și am luat un card SIM pentru 5000 KMF (11 USD), pe care l-am încărcat încă o dată. Pe WiFi la cazare nu te poți baza, în Moroni nu exista deloc, în Mitsamiouli gazda avea router în casă, care nu bătea până în camera mea. Internetul mobil a fost decent.
Insulele Comore sunt o țară musulmană, dar mai relaxată decât altele. La plecare am fost puțin șocată să văd într-un restaurant bere cu alcool și localnici cumpărând-o. Femeile nu poartă toate hijab, în Mitsamiouli localnicii se adunau la o tarabă la margine de oraș, puneau muzică și dansau, inclusiv femeile.
Există și biserici pentru francezii care lucrează acolo, șoferul din nord s-a referit la ele ca fiind „moschei”, mi-a explicat după ce s-a corectat că pentru ei orice locaș de cult este „moschee”.
Insulele Comore, în Oceanul Indian, au un climat tropical, cu două sezoane principale: un sezon ploios (noiembrie – aprilie) și un sezon uscat (mai – octombrie). Am fost acolo în sezonul ploios când a plouat zilnic, dar am văzut peisajele într-un verde intens. Dezavantajul a fost umiditatea de 77% – toate lucrurile care erau ude seara, erau ude și a doua zi, absolut nimic nu s-a uscat cât am stat acolo.
Grande Comore e o insulă plină de gunoaie, localnicii le aruncă din mașină pe stradă, oriunde s-ar afla, toate drumurile sunt cu gunoaie de plastic pe margine, ceva ce e specific în Africa, dar nu la nivelul ăsta!
În insulele Comore am vizitat doar insula Grande Comore, nu și Anjouan, Moheli sau francezul Mayotte, dar mi-ar plăcea să revin și să văd și celelalte locuri în anotimpul uscat.
1 comentariu
Foarte impresionat!