În ultima seară pe Koh Phi Phi, după ce m-am plimbat pe malul mării și mi-am făcut datoria de a mângâia toate pisicile care mi-au ieșit în cale (multe, frumoase și teribil de prietenoase), m-am oprit pe șezlongul de pe malul mării și m-am uitat la cer. Nu se văd multe stele pe cerul Thailandei, nu ca în Patagonia în Paine Grande unde cerul înstelat m-a lovit brusc în plex cu o forță de care încă îmi amintesc, dar aerul e răcoros și molatec în Asia, iar la vreo sută de metri se înălța o stâncă cât un zid, aproape invizibilă în întuneric.
Chiang Mai-Krabi
După mai multe săptămâni prin centrul și nordul Thailandei, tânjeam după plaje și soare și senzația aceea de perpetuă uimire în fața frumuseții naturii. Am luat un zbor direct spre Krabi, iar de la aeroport un shuttle (îmi făcusem griji degeaba, e totul organizat acolo ca să poți ajunge unde vrei). În port angajatul care mi-a ieșit în cale mi-a arătat 3 degete: următorul feribot era la ora 3, tocmai îl ratasem pe cel de dimineață și era de abia ora 11.
Prea multe nu sunt de văzut în partea aceea a orașului, așa că mi-am lăsat rucsacul pe o bancă și m-am dus în căldura aia toropitoare să caut ceva de mâncare. Am găsit niște cantine peste drum și am mâncat ceva ce putea fi numit brunch într-un loc mai de fițe: ouă ochi, orez, curry cam picant. Alături o altă familie vindea banane prăjite și am luat o pungă de 20 baht – erau delicioase!
Krabi-Koh Phi Phi
Feribotul din Krabi face o oră și jumătate până în Koh Phi Phi și costă 450 baht (59 lei). Vaporul avea aer condiționat și după ce îți trecea foamea de priveliști nu-ți mai rămânea decât să dormi. Ceea ce am făcut și eu.
Tonsai (oraș)
A doua zi am plecat să explorez insula. Orașul din Phi Phi e micuț și în două minute ajungi pe partea cealaltă a istmului, unde e plaja Loh Dalum. Înțeleg că aceasta a fost refăcută, după ce a fost distrusă de alge și gunoaie, iar acum arăta impecabil, cu nisip alb și ape curate. Iar priveliștea e cam așa cum îți imaginezi Thailanda de acasă, într-o zi urâtă de iarnă.
Viewpoints…1, 2 și 3
Sunt mai multe puncte de belvedere de pe care poți vedea insula Phi Phi de sus. Fiecare viewpoint e pe o proprietate privată, așa că plătești 30 baht (4 lei) taxă unică de intrare. Urcușul nu e greu, dar pe căldura aia toate treptele par mai multe decât sunt.
Viewpoint 1 e ok, dar cel mai bun punct panoramic este Viewpoint 2. De acolo mai mergi 5 minute pe o cărare prin junglă până la Viewpoint 3, care nu e spectaculos, e doar dintr-un unghi mai îndepărtat. Dacă nu ai chef să mai mergi până la punctul 3, nu e mare pagubă dacă îl sari.
Excursie pe insula Phi Phi Lee
Am luat o excursie de câteva ore fără să știu măcar că Maya Beach este ”The Beach”, singurul meu criteriu fiind să nu pierd o zi întreagă acolo, căci mai aveam și altele de făcut. Am plecat cu o barcă de lemn (long tail boat) spre insula asta stâncoasă din nordul insulei Phi Phi, și după am trecut pe lângă niște peșteri (OK, am mai văzut așa ceva…), am intrat într-un golf cu apă azurie, înconjurat din toate părțile de pereți stâncoși. A trebuit să recunosc că așa ceva nu mai văzusem!
Maya Beach
Maya Beach e plaja pe care s-a filmat The Beach cu Leo di Caprio în 2000. După lansarea filmului, plaja a fost cotropită de turiști, aproape 5.000 de oameni vizitând-o zilnic. Pe vremea aceea bărcile intrau în golf și ancorau lângă plajă, iar turiștii tropăiau prin apă, așa că în curând asta a afectat ecosistemul fragil al insulei.
Acum 4 ani autoritățile au decis să închidă plaja, întâi temporar, apoi și-au dat seama că efectele turismului în masă au afectat prea tare zona și au ținut plaja închisă timp de 4 ani. În ianuarie 2022 a fost deschisă din nou, de data asta accesul făcându-se prin spatele stâncilor, pe o pasarelă de metal, limita fiind de 3.000 de vizitatori / zi, iar înotatul e interzis. Sunt paznici care fluieră dacă intri prea mult în apă, așa că tot ce faci e să te plimbi și să admiri frumusețea incredibilă a locului. Și e foarte, foarte frumos!
După 4 ani fără oameni, coralii și-au revenit, iar rechinii s-au întors în apele mici din golf. Erau vreo 2-3 rechini care dădeau târcoale pe acolo – e vorba de rechini mici, de vreun metru, nu de rechinii uriași din filmele de groază. Dar chiar și așa, am stat și m-am întrebat cum de puteam înota în locurile de snorkeling de pe insulă, atâta vreme cât în apă se plimbau și rechini?! 🤔
Snorkeling
Sunt mai multe locuri de snorkeling în peisajele astea carstice, cu mici plaje ascunse cu nisip alb și pereți verticali erodați de ape. E frumos tare în Phi Phi, sper să aibă grijă de locurile astea, e un privilegiu că le putem vizita.
Lucruri utile: excursia a costat 450 baht (59 lei) și separat se plătește la fața locului taxa de intrare în Parcul Natural Maya Bay – 400 baht (52 lei).
Cazare în Phi Phi
Am stat la Phi Phi Sand Sea View Resort, o cameră cu baie privată a costat 1620 baht (211 lei) pentru 3 nopți. Cazarea e chiar lângă plajă și la 5 minute de centrul orașului, dar am dormit destul de prost, au paturi cu saltea cam tare și perne așijderea.
Erau turiști prin Phi Phi, mulți veniți cu o excursie de o zi din Phuket sau Krabi, dar tot nu mi s-a părut foarte aglomerat încât să devină neplăcut. La punctele de belvedere erau doar 4-5 persoane în același timp (în lipsa vreunui grup organizat), iar pe plaja Loh Dalum era destul de liber.
Pe plaja Maya era mai aglomerat, dar față de pozele din alți ani, cu bărci ancorate pe malul apei și oameni înotând, era mult mai bine. Perioada asta, când restricțiile țin departe mare parte dintre turiști, e mai bună pentru călătorii pe cont propriu prin Thailanda, dacă nu ești fan înghesuială pe cele mai celebre plaje de aici.
Ce am vizitat în Thailanda
- Cum vizitezi Thailanda în 2022
- Phuket, o săptămână în „sandbox-ul” thailandez
- Insulele miniaturale Khai
- Mi-am prelungit visa on arrival pentru Thailanda!
- O zi de splendoare: insulele Similan
- Bangkok: pregătește-te să fii uimit
- Kanchanaburi: cascadele de la Erawan și podul de pe râul Kwai
- Temple și Buddha în Ayutthaya
- Drumul spre nord trece prin Sukhothai
- Lampang, capitala templelor și a câinilor agresivi
- Chiang Mai: nordul meu cu temple și khao soi
- Prin munții Thailandei: Parcul Național Doi Inthanon
- Bonbon! În vizită la giganții blânzi din Thailanda
- Zile lenevoase în Krabi
- Buget pentru o lună și jumătate de workation în Thailanda
- Patru luni prin Asia
Multuesc din suflet ca te-ai gandit sa ne faci ac. cadou minunat,ptr cei care nu mai pot calatori si …..cei care stiu povestea lui Leonard Cohen, de care sint fermecata,in sensul ca a avut curajul sa faca ce a dorit in viata de la calugar budist …la povestea oculta din romanta lui,…. So long , Marianne! Caut sa aflu mai multe dar deocamdata…El atrait in Quebec,statul vecincu Ontario,unde traiesc si eu…dar nici macar un concert, nu am prins. l-am mai prins in viata….dar mai tarziu inaintea plecarii lui…il descoperisem!