Știți că mie îmi plac mult orașele mici care se pot vizita pe îndelete, iar când găsesc unul în care chiar ai ce vedea, sunt peste cale de încântată! Târgoviște este un astfel de loc – deși un oraș relativ mic, este cochet și are o istorie ilustră, multe obiective turistice interesante și, în plus, e la doi pași de București, deci se poate vizita foarte ușor într-o singură zi (deși eu n-am reușit să vizitez absolut tot – am mai lăsat ceva și pentru data viitoare).
Casele din Târgoviște
Cum vii dinspre gară treci pe lângă multe case frumoase cu o arhitectură specifică zonei. Nu toate sunt în stare bună, dar chiar și așa e o plăcere să te plimbi pe străduțele în care s-a mai păstrat ceva din specificul zonei. Obligatoriu ajungi și în centrul urbei, unde e catedrala și parcul central.
Mânăstirea Stelea
Următoare oprire este Mănăstirea Stelea, monument istoric care include, pe lângă biserică, ziduri și chilii și un Muzeu Eparhial (Casa egumenească sau Casa Nifon) pe care l-am găsit închis la vizita mea. Totul e foarte îngrijit, se vede că este un loc iubit de enoriași. Ce e interesant la Mănăstirea Stelea e că a fost ctitorită de un domnitor moldovean – Vasile Lupu, ca semn al păcii încheiate cu Matei Basarab care, la rândul lui, a ctitorit o altă mănăstire în Moldova.
Curtea Domnească
După Mânăstirea Stelea ajungi rapid la principalul obiectiv turistic din Târgoviște: Curtea Domnească. Ansamblul a servit ca centru al administrației Țării Românești, dar și ca locuință pentru domnitor, familia sa și curteni, și include biserici, Casele Domnești și Băile Curții Domnești, Casa Doamnei Bălaşa și Casa Dionisie Lupu, precum și Turnul Chindiei. Complexul a fost renovat, iar acum se restaurează Biserica Mare Domnească.
Lucruri utile: biletul de intrare costă 12 lei; taxa foto pentru aparate foto este 15 lei, se pot face poze gratis cu telefonul.
Parcul Chindiei
Lângă Curtea Domnească este Parcul Chindiei, destul de mare și aerisit, cu un mic lac pe care vara te poți plimba cu barca. Alături este Grădina Zoologică pe care eu n-am mai vizitat-o. Ce mi-a plăcut mult e că unii arbori aveau căsuțe pentru păsărele, frumos decorate, probabil realizate de copiii de la vreo grădiniță / școală din Târgoviște.
Lucruri utile: dacă vi se face foame după atâta plimbare (mie mi s-a făcut), puteți lua masa la unul dintre restaurantele de lângă parc; unele erau pustii, dar la Tower’s Garden era plin, mâncarea bună, iar chelnerii se mișcau repede. Recomand.
Muzeul de Artă și Muzeul Poliției Române
Tot lângă Curtea Domnească mai sunt câteva muzee: Muzeul de Artă și Muzeul Național al Poliției Române împart aceeași curte, am auzit că sunt faine amândouă, dar eu n-am mai avut timp să le vizitez. Oricum vreau să mai trec pe la Târgoviște și altă dată.
Centrul Istoric din Târgoviște
Este micuț, cu doar câteva străzi cu cafenele și restaurante, dar mi-a plăcut atmosfera de acolo.
Alte locuri de lângă Târgoviște
Nu am apucat să vizitez tot ce îmi propusesem, așa că voi reveni într-o zi mai caldă pentru celelalte locuri: Casa Atelier Gheorghe Petraşcu, Casa Atelier Vasile Blendea, Muzeul de Istorie, Muzeul Scriitorilor Dâmboviţeni.
Am mai fost la Târgoviște în 2010, de Paștele Cailor, sărbătoare bulgărească care se ține în prima sâmbătă din Postul Paștelui.