Înconjurând Saint Jean du Cap Ferrat

Înconjurând Saint Jean du Cap Ferrat

by Anca @ 1001 călătorii
1092 views

În urmă cu aproape un an de zile, când mi-am luat biletul de avion pentru Nisa, nu știam mai nimic despre Coasta de Azur în afară de stereotipurile despre Monaco, Cannes și, eventual, St. Tropez. Știam că este soare, că sunt oameni bogați și că poți face baie în Mediterana, iar un sejur la mare nu a stricat, până acum, nimănui îndrăgostit de razele soarelui. Între timp toate prejudecățile mi-au fost date peste cap, toate imaginile preluate din filme sau cărți s-au șters până când n-a mai rămas decât frumusețea incredibilă a locurilor, așa cum mi s-a arătat mie într-un început strălucitor de iunie.

Cel mai bine descoperi Saint Jean du Cap Ferrat (numele complet al orășelului rezervat celor bogați și foarte bogați) la pas, într-o plimbare de câteva ore pe ceea ce se cheamă Chemin de Passable, o alee care înconjoară Cap Ferrat urmărind linia stâncoasă a țărmului. Nu trebuie nici să urci, nici să cobori, ca în alte locuri din regiune, ci doar să pășești încet și să te pierzi în frumusețea unor golfuri care răsar ici și colo, să te bucuri de parfumul florilor ce cresc spontan peste tot și de razele blânde ale soarelui.

Traseul pornește de la Plage de Passable, o plajă ce trebuie traversată fără prea multe remușcări și, după ce ocolești o clădire care îți cam stă în drum, rămâi doar tu și cu marea. Pe prima porțiune, până la far, care este chiar în capătul insulei, nu mai dai peste niciun suflet de om și nici că le simți lipsa; din loc în loc sunt amenajate locuri de popas, trepte spre mare, băncuțe pe care să te odihnești și să te pierzi în visare. Vilele luxoase care împodobesc peninsula, construite pentru odihna și liniștea celor înstăriți (Charlie Chaplin, David Niven, Somerset Maugham, Elizabeth Taylor și Richard Burton au avut proprietăți în Cap Ferrat) se sfârșesc fix în dreptul acestui drumeag, cu câte un gard obișnuit care nu impresionează prin nimic. Însă aceste proprietăți răsfirate, cu vegetația bogată care le înconjoară, trebuie să fie adevărate oaze de liniște și frumusețe.

După un drum parcurs la umbra pinilor și chiparoșilor, mărginit de tufe imense înflorite și parfumate cu nume care mi-au rămas necunoscute, peisajul se schimbă complet în dreptul farului: devine solar, cu o mare ce strălucește liniștită și luminoasă până îți arde pielea. Copacii se sfârșesc brusc și lasă loc unei alei albe care te conduce în partea cealaltă a peninsulei, până la cea mai faimoasă plajă din Cap Ferrat, Paloma Beach, de unde se zăresc iahturile ancorate.

Cerul atât de senin din dreptul farului lasă loc unui cer plumburiu: ceața plutește ca un abur deasupra munților din jur, într-un peisaj care amestecă albastrul gri al norilor cu azuriul ireal al Mării Mediterane, în câte un mic golf ascuns. Atâtea culori și parfumuri te copleșesc – este doar o bucățică din Coasta de Azur și deja parcă ai văzut prea multe: te oprești pe o mică plajă aleasă la întâmplare, te lungești lângă apă și închizi ochii. Nimic altceva nu îți mai trebuie atunci.

Lucruri utile

De vizitat: Vila Ephrussi de Rothschild

Cum se ajunge acolo: din Nisa se ajunge în câteva minute cu autobuzul 81 Ligne D’Azur din stația J.C. Bermond (lângă piața Massena), biletul costă 1 Euro. Chemin de Passable începe în dreptul plajei Passable, pe partea dinspre Nisa a peninsulei.

CapFerrat01.JPGCapFerrat02.JPGCapFerrat03.JPGCapFerrat04.JPGCapFerrat05.JPGCapFerrat06.JPGCapFerrat07.JPGCapFerrat08.JPGCapFerrat09.JPGCapFerrat10.JPGCapFerrat11.JPGCapFerrat12.JPGCapFerrat13.JPGCapFerrat14.JPGCapFerrat15.JPGCapFerrat16.JPGCapFerrat17.JPGCapFerrat18.JPGCapFerrat19.JPGCapFerrat20.JPGCapFerrat21.JPGCapFerrat22.JPGCapFerrat23.JPGCapFerrat24.JPGCapFerrat25.JPGCapFerrat26.JPGCapFerrat27.JPGCapFerrat28.JPGCapFerrat29.JPGCapFerrat30.JPG

4 comentarii
0

4 comentarii

Liliana 12 iunie 2012 - 10:30 am

Nu pot sa nu remarc ce vesela e fustita inflorata!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 12 iunie 2012 - 10:32 am

Am fost cu ea si in Rusia, s-a tot plimbat rochita aia 🙂

Răspunde
nickro 13 iunie 2012 - 5:34 pm

Cam cat dureaza traseul? Poate di facut si de catre copiii de 8 ani? Care e capatul turuuli? Penisula mai mica Pointe Saint Hospice sau Beauliei? Ati trecut si pe la vila Ephrusii in aceeasi zi?

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 13 iunie 2012 - 5:52 pm

Cam 2 ore traseul principal care inconjoara peninsula, eu am mers mai mult si cred ca am facut vreo 3 ore. Da, poate fi facut si de catre copii, este drum amenajat, fie pietruit, fie ciment cu pietre sa arate cat mai natural, nu e deloc dificil, ci mai degraba o plimbare. Nu am mai vizitat vila.

Uite aici o harta, ca sa iti faci o idee: http://www.randoxygene.org/img/rando_pc/cartes/FERRAT.gif

Eu am mers si pe la St. Hospice si am incheiat traseul in port.

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: