În voia sorţii spre Grasse

În voia sorţii spre Grasse

by Anca @ 1001 călătorii
854 views

”Dacă vine autobuzul 500 merg la Grasse, dacă vine 400, la Saint Paul de Vence.”. Primul a venit 500 și dusă am fost. Grasse nu făcuse parte din planurile mele, dar cum planurile se fac și se desfac cum vrea și soarta, nu numai noi, s-a întâmplat să ajung acolo.

Vrusesem să merg în după amiaza aceea la Èze Village, după vizita de la Cap Ferrat – eram foarte sigură că în Villefranche-sur-Mer, aflat între cele două, se poate schimba autobuzul. Nu se putea. În plus eram răcită și după vreo 10 km de mers pe jos am început să mă simt cam rău, așa că m-am întors la Nisa și am dormit vreo oră la hotel. Dar în iunie zilele sunt lungi și după-masa m-a luat iar cheful de ducă.

Grasse mi-a lăsat o impresie ciudată, de urbe suspectă din sudul Italiei, îngropată în flori cu parfum franțuzesc – e întreagă industrie a parfumului pe acolo, nu poți să faci un pas fără să te lovești de numele Fragonard și de vreo tufă parfumată ce țâșnește din vreun gard, există chiar și un muzeu al parfumurilor. Centrul lor medieval te duce cu gândul la cu totul alte locuri, cu toți acei pierde-vară care te studiază atent când treci pe lângă ei și ale căror priviri te fac, instinctiv, să duci mâna la poșetă.

În orașul vechi unele clădiri sunt de prin secolul 13, clădiri nu foarte îngrijite, de parcă de abia au ieșit cu bine din cine știe ce molimă ciudată care a decimat orașul. Senzația este stranie, n-am regăsit plăcerea de a colinda străzile înguste și de a căsca gura la rufele întinse la uscat, plutea ceva vag neliniștitor care m-a făcut să ies cât mai repede din labirint și să caut panoramele cu munții înecați în verdeață. Era deja seară și ora mea de Grasse se terminase.

Cum se ajunge acolo: din Nisa se ajunge cu autobuzul 500 Ligne D’Azur din stația Albert 1er (lângă piața Massena), biletul costă 1 Euro, iar călătoria durează aproximativ o oră și jumătate (da, este la ceva distanță de Nisa). Atenție, abonamentele Ligne D’Azur, cum este cel de 7 zile, sunt valabile doar până la Cagnes!

Grasse02.JPGGrasse03.JPGGrasse04.JPGGrasse05.JPGGrasse06.JPG

2 comentarii
0

2 comentarii

Gabriela Cimpoca 14 iunie 2012 - 8:54 pm

Anul trecut, cam pe vremea asta, ne pregateam sa plecam si noi spre Nisa. La sugestia unei amice, am ajuns si la Grasse, in vizita. Mie mi-a placut orasul, mi-a placut cum este cuibarit intre munti, cum miroase si cum arata. Am vizitat fabrica de parfumuri Fragonard si mi-a placut la nebunie. Am avut o zi la dispozitie, pentru a vizita locul, si n-a fost de-ajuns. Eu m-as reintoarce oricand acolo, si, cine stie, poate o voi face candva!

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 14 iunie 2012 - 9:12 pm

Imi amintesc ca ai fost acolo si ca ti-a placut. Impresiile sunt foarte subiective, de asta Grasse al meu nu seamana cu al tau 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: