În căutarea casei cu cavaler

În căutarea casei cu cavaler

by Anca @ 1001 călătorii
1215 views

La articolul de săptămâna trecută – Mood de Cotroceni – am primit mai multe ponturi despre alte case faine din București. Dintre toate cel mai tare m-a intrigat casa lui Alexandru Dimitriu, cu un cavaler de metal pe acoperiș. Un cavaler pe acoperiș?! Trebuia neapărat să-l văd 😊

Casa Alexandru Dimitriu

Se găsește aproape de Obor, pe Str. Episcopul Radu nr. 29. Cavalerul de pe acoperiș îți atrage imediat atenția: mă așteptam să fie mai mic, însă are 3,5 metri, nu ai cum să-l ratezi!

Casa Alexandru Dimitriu, 1933. Stil neoromânesc. Proprietarul, tinichigiu ornamentist, a realizat decorațiunile din metal pentru numeroase clădiri publice, religioase și particulare din țară, printre care: Ateneul Român, Palatul Patriarhiei, Palatul Fundației Regale Carol I, Gara de Nord, Palatul Culturii din Iași, Palatul Sturdza din Miclăușeni. Ca semn distinctiv pentru breasla meșterilor fierari, a așezat pe acoperiș statuia de 3,5 m a unui cavaler în armură, ținând în mână un ciocan.

CasaCavaler01.JPGCasaCavaler02.JPGCasaCavaler03.JPG

Precupeţii Vechi și Monumentul lui Tudor Vladimirescu

Paralel cu Episcopul Radu este strada Precupeţii Vechi cu o bisericuță în capăt și un mic parc în care se găsește alt monument istoric – Monumentul lui Tudor Vladimirescu, opera sculptorului Teodor Burcă.

CasaCavaler04.JPGCasaCavaler05.JPG

Foișorul de Foc

Pe partea cealaltă a Căii Moșilor, la intersecția străzii Traian cu Bulevardul Ferdinand I, se găsește Foișorul de Foc, construit în 1889. Foișorul se poate vizita de luni până vineri, în weekend doar cu programare în prealabil. În Foișor este amenajat și Muzeul Național al Pompierilor.

CasaCavaler06.JPGCasaCavaler07.JPGCasaCavaler08.JPGCasaCavaler09.JPG

Biserica Greacă ”Buna Vestire”

O găsiți lângă Parcul Izvorul Rece, pe bulevardul Protopopescu Pache nr. 1-3.

Biserica Greacă ”Buna Vestire”, 1899. Planurile bisericii – capela Ambasadei Greciei, au fost întocmite de arhitectul A. Lardel, construcția fiind finanțată de frații Harakopos și de alți membri ai comunității grecești. Realizată din piatră și zidărie de cărămidă, prezintă forma unui templu ionic hexastil-pseudoperipter, cu acoperiș în două ape și capiteluri executate după modelul celor de la Histria. Pictură interioară în stil neobizantin, iconostas din marmură realizat la Atena.

CasaCavaler10.JPG

Parcul Izvorul Rece

CasaCavaler11.JPG

Biserica Armenească

Biserica Armeană ”Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, 1911. Ridicată după planurile arhitecților Dimitrie Maimarolu și Grigore C. Cerchez, reprezintă o transpunere modernă a modelului bisericii Hripsime din Echmiadzin (Armenia). Picturi interioare realizate de Bassano.

În curtea bisericii sunt câteva indicatoare spre clădiri armenești din București și locuri faimoase din Armenia. Pe acestea din urmă le-am vizitat și eu: Erevan, Echmiadzin, Garni, Tatev.

CasaCavaler12.JPGCasaCavaler13.JPG

O fântână de pe strada Italiană

CasaCavaler14.JPG

Piața Rosetti

În mijlocul pieței se găsește Monumentul lui C. A. Rosetti, sculptat de Wladimir Hegel și turnat în bronz.

CasaCavaler15.JPGCasaCavaler16.JPGCasaCavaler17.JPGCasaCavaler18.JPG

Palatul Ministerului Agriculturii și Domeniilor

O altă clădire frumoasă este Palatul Ministerului Agriculturii și Domeniilor, de pe Bd. Carol I nr. 4.

Construit după planurile arhitectului Louis Blanc, în stil eclectic, combină elemente specifice Renașterii și Clasicismului francez.

CasaCavaler19.JPGCasaCavaler20.JPG

Parcul Colțea

Vara se țin concerte acolo, între orele 19.30 și 21.

CasaCavaler21.JPGCasaCavaler22.JPG

3 comentarii
0

3 comentarii

george 17 iunie 2018 - 3:25 pm

Al. Dimitriu mi-a stârnit curiozitatea după ce am fotografiat vulturul de pe Palatul Patriarhiei iar când am aflat că este autorul soldaților de pe Palatul Culturii din Iași și a acoperișului de pe Ateneu chiar că m-am bucurat că l-am descoperit.

Fântâna Patru Anotimpuri este numele monumentului de pe str. Italiana zona Armenească.
Cea din Parcul Lacul Tei are o poveste la fel de frumoasă.

Răspunde
florin 27 iunie 2018 - 3:36 pm

Mâine este Vânătoare Arhitecturală în Cartierul Evreiesc.

Răspunde
Anca @ 1001 călătorii 28 iunie 2018 - 7:14 am

Cunosc proiectul, dar nu e genul meu, eu sunt un ”vânător” mai singuratic 🙂

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: