Acasă » Ilha Grande, insula cu plaje paradisiace la sud de Rio

Ilha Grande, insula cu plaje paradisiace la sud de Rio

by Anca

La câteva ore de Rio de Janeiro e Ilha Grande, o insulă cu plaje parțial izolate, munți, multă vegetație și delfini. E plin de turiști brazilieni și străini, e scump, e superb, mâncarea e bună și sunt o grămadă de locuri de văzut pe insulă și prin împrejurimi.

Rio – Conceição de Jacareí – Vila do Abraão

Am ajuns pe Ilha Grande cu un transfer de la Green Toad Bus: m-au luat cu un microbuz de la adresa din Rio, am mers câteva ore până la Conceição de Jacareí, iar de acolo am luat o barcă rapidă (20 de miute) până pe insulă, în Abraão. Cam cinci ore cu totul.

Traseul se poate face și pe cont propriu, sunt autobuze din Rio până în Conceição de Jacareí sau Angra dos Reis și o mulțime de bărci rapide sau mai lente care fac legătura cu insula, dar e mai confortabil cu un transfer care te ia de la ușă, e mai puțină bătaie de cap.

Lucruri utile: transferul Rio – Ilha Grande a costat 38 USD, include pick-up de la adresa din Rio, transfer cu microbuzul și cu barca.

IlhaGrande01.jpgIlhaGrande02.jpgIlhaGrande03.jpg

Dolce de Abraão

Abraão e un orășel cu doar câteva străzi și o grămadă de pensiuni, magazine, restaurante și agenții de turism. E principala localitate de pe insulă și de acolo pleacă tururile spre plaje și alte locuri la care e mai greu să ajungi altfel. Orașul e atât de mic încât nici bancomate nu sunt, dar poți plăti cu cardul cam peste tot.

În seara aia m-am oprit la o tarabă cu ”dolce de Abraão”, un fel de cofetărie ambulantă, și am încercat ceva cu măr caramelizat și nucă de cocos de mi se lipiseră toate degetele. Apoi am ajuns la concluzia că un singur costum de baie nu-mi era de ajuns și am mai luat unul și probabil nu m-aș fi oprit acolo dacă n-ar fi fost așa târziu 😊

Seara, într-un hamac la Holandes Hostel, cu o pisică în brațe (s-a urcat singură!) și un mango țăiat felii, nu mai îmi doream nimic pentru că deja aveam totul.

IlhaGrande04.jpgIlhaGrande05.jpgIlhaGrande06.jpg

Delfinii

A doua zi am plecat într-un tur de o zi pe plajele din insulă. Sunt o grămadă de agenții care organizează tururi cu barca, cel mai greu e să te hotărăști ce insule alegi, sunt foarte multe, ar trebui să stai măcar o săptămână pe Ilha Grande ca să le vezi pe toate pe îndelete.

Tipul care stătea la prora iahtului și îi spunea skipperului ce e în fața noastră și cât de mari sunt valurile, i-a făcut deodată semn să încetinească: zărise delfini, era tot timpul cu ochii după ei! Eram lângă el și m-am apucat să filmez, deși la început nici măcar nu-i zărisem. Apoi i-am văzut! 😛 O familie întreagă care ne-a însoțit vreo 20 de minute, s-au jucat, au sărit din apă, au înotat pe lângă barcă în grupuri de câte 3-4 😊 Seara, la întoarcere, am mai văzut niște aripioare de delfini, dar n-au stat prea mult lângă noi. Se pare că rar, foarte rar, poți vedea și balene pe acolo, dar m-am bucurat foarte tare și de delfini, au fost minunați 😊

Caxadaço

Prima plajă pe care am oprit a fost Praia Do Caxadaço, micuță, înconjurată de stânci pitorești și cam aglomerată. Se poate face și snorkeling acolo.

IlhaGrande07.jpgIlhaGrande08.jpgIlhaGrande09.jpgIlhaGrande10.jpgIlhaGrande11.jpgIlhaGrande12.jpgIlhaGrande13.jpgIlhaGrande14.jpgIlhaGrande15.jpg

Parnaioca

Parnaioca este o plajă adăpostită între munții de pe insulă și ocean. În apropiere curge râul Parnaioca care formează o cascadă, dar ai nevoie de cel puțin o zi ca să le vezi pe toate, o oră și jumătate, cât am avut noi la dispoziție, nu îți ajunge. Există câteva campinguri lângă plaja Parnaioca.

IlhaGrande16.jpgIlhaGrande17.jpgIlhaGrande18.jpgIlhaGrande19.jpgIlhaGrande20.jpgIlhaGrande21.jpgIlhaGrande22.jpg

Aventureiro

Aventureiro e o plajă mult mai mare, lungă, cu nisip fin și alb, una din cele mai frumoase de pe insulă, destul de aglomerată în partea în care sunt campingurile. Dincolo de stâncile din celălalt capăt se zărește Praia do Sul, pustie și superbă, o rezervația naturală pentru care se plătește intrarea. M-am uitat cu jind la ea din capătul plajei Aventureiro, aș fi mers până acolo dacă aș fi avut mai mult timp la dispoziție.

Momentul zilei: să înoți în ocean și să nu fie nimeni în jurul tău, doar muntele, oceanul și cerul. Liniște și culori ireale, ca de miere.

Mai puțin plăcut: într-un capăt al plajei am văzut un munte de saci de gunoi depozitați chiar pe malul apei. Mă întreb dacă îi ridică vreodată sau așteaptă să se descompună ”natural”.

IlhaGrande23.jpgIlhaGrande24.jpgIlhaGrande25.jpgIlhaGrande26.jpgIlhaGrande27.jpgIlhaGrande28.jpgIlhaGrande29.jpgIlhaGrande30.jpgIlhaGrande31.jpgIlhaGrande32.jpgIlhaGrande33.jpgIlhaGrande34.jpgIlhaGrande35.jpgIlhaGrande36.jpgIlhaGrande37.jpgIlhaGrande38.jpgIlhaGrande39.jpgIlhaGrande40.jpgIlhaGrande41.jpgIlhaGrande42.jpgIlhaGrande43.jpgIlhaGrande44.jpgIlhaGrande45.jpgIlhaGrande46.jpgIlhaGrande47.jpgIlhaGrande48.jpg

Meros

Meros e o plajă micuță pe care, în afară de snorkeling, nu prea ai ce face. Dar e un popas în drumul spre Abraão și multe tururi opresc acolo.

IlhaGrande49.jpgIlhaGrande50.jpgIlhaGrande51.jpgIlhaGrande52.jpgIlhaGrande53.jpg

Praia de Maguariquessaba

Ultima oprire a fost la un restaurant pe o plajă mai mică și mai obscură, la 20 minute cu barca de Abraão.

Lucruri utile: excursia de o zi a costat 200 reali. Prețurile excursiilor pornesc de la 40 reali și ajung până la 200, în funcție de distanță și numărul de opriri.

IlhaGrande54.jpgIlhaGrande55.jpgIlhaGrande56.jpgIlhaGrande57.jpgIlhaGrande58.jpgIlhaGrande59.jpg

Plecarea spre Paraty

Dimineața, în drum spre barcă, m-am întâlnit cu niște vulturi care scotoceau prin tomberoane. Era un cer ca cerneala și a început să plouă și m-am gândit la delfinii ăia, cât de frumoși erau și cum nu aveam să-i revăd prea curând, că și vacanțele astea țin puțin pentru câte sunt de văzut prin lume.

IlhaGrande60.jpgIlhaGrande61.jpgIlhaGrande62.jpgIlhaGrande63.jpgIlhaGrande64.jpgIlhaGrande65.jpg

S-ar putea să îți placă și

Leave a Comment