Idei pentru oameni darnici

Idei pentru oameni darnici

by Anca @ 1001 călătorii
617 views

Luna aceasta companiile din întreaga lume se vor întrece să ne vândă produsele lor promițându-ne bunăstare, fericire, dragoste, o viață perfectă și un portofel plin, pe deasupra. Îmi place și mie să cumpăr lucruri, dar nu pentru motivele de mai sus ci pentru ceea ce sunt ele: niște obiecte. Pentru un sentiment de bine care nu se răsfrânge doar asupra celui care primește, ci și asupra celui care dă, există și-alte variante. Nu sunt gratis: presupun fie dăruirea de obiecte, de bani, de timp sau orice altceva care prisosește. Cum „metodele” de mai jos le-am experimentat și eu în ultimii ani, o să scriu în principal despre ele – orice completare din partea voastră este binevenită 😊

ShoeBox – cadoul din cutia de pantofi. Este simplu: se alege o cutie de pantofi, se umple cu cadouri și se împachetează frumos. Există locații ShoeBox (locuri în care se pot lăsa cadourile) în majoritatea orașelor din România. Dacă ai prin casă articole nefolosite (noi) și în termen de valabilitate (ciocolată, cărți, produse de igienă, etc.), nici nu mai trebuie să faci cumpărături.

Our Big Day Out. Am fost la ediția din 2011, anul acesta se organizează pe 13-14 decembrie. Pe data de 13 decembrie se vor vizita 5 aziluri de bătrâni din București și Ilfov și un centru de plasament din Tâncăbești, se vor oferi cadouri de Crăciun și se va petrece timp cu ei. Pe data de 14 decembrie 400 de copii din centrele de plasament vor fi duși la Balonul Copiilor din Herăstrău pentru joacă și distracție, iar la final vor fi vizitați de Moșul cu cadouri. Dacă doriți să vă implicați găsiți o adresă de email la ei pe site sau vă pot da eu o persoană de contact.

Lucruri gratis. Am mai scris despre ei pe blog, este o variantă all year around de a scăpa de lucrurile pe care nu le mai folosim dăruindu-le altora care au nevoie de ele. Sfârșitul de an poate fi o ocazie foarte bună de a mai face ordine prin dulapuri și a ne debarasa de lucruri pe care le cărăm după noi de ani de zile. Obiectele se pot preda personal, dacă „primitorul” este din același oraș cu cel care dăruiește, sau prin poștă / curier.

O masă caldă. Este un program de voluntariat care a început la Cluj și de 2 săptămâni s-a dezvoltat și în București. Poți dărui timp participând sâmbăta la gătit pentru persoanele defavorizate (pensionari, în principal) sau poți face donații în bani sau în produse. Mesele sunt gândite să iasă cam la 2 lei porția și să aibă legume și carne, deci să fie cât mai hrănitoare la un cost cât mai scăzut. Și da, se poate.

Donează sânge. OK, n-ai bani, n-ai timp, n-ai lucruri de dat, dar poate ai măcar niște sânge. În București se poate dona la Centrul de Transfuzie Sanguină sau la centrele mobile – eu am donat la un astfel de centru mobil care a venit la compania la care lucrez. Din păcate a fost prima și ultima dată când am donat sânge pentru că nu am vene bune pentru așa ceva și cu greu s-a colectat cantitatea minimă care e de 300 și ceva de ml. Atenție, nu oricine poate dona sânge, citiți care sunt condițiile de admisibilitate. Sângele se testează pe loc, e o procedură întreagă prin care treci ca să ajungi să și donezi ceva. Bonus: cei care donează primesc bonuri de masă, o zi liberă și reducere la metrou, dar presupun că nu de asta vă duceți acolo, ci ca să ajutați niște oameni să se facă bine. Dacă aveți o grupă rară ajutorul vostru va fi și mai prețios.

Copacul cu haine este o acțiune socială prin care se strâng haine, mâncare și alte lucruri pentru oamenii străzii.

Adoptă un urs! De la distanță, desigur, mai exact unul dintre urșii salvați de la Libearty Zărnești. Suma minimă este de 5 Euro, iar donațiile ajută pentru hrana urșilor și tratamentele medicale, în principal.

Mai există și varianta de adopție de la distanță a unui cățel, dar nu pot recomanda nici un program pentru că nu le cunosc. Dacă voi aveți cunoștință de așa ceva, lăsați un comentariu mai jos.

* * *

În sfârșit, variante de a dărui sunt o grămadă, trebuie doar să vrei. Uneori auzi de cazuri sociale pe bloguri sau pe Facebook și oamenii se mobilizează exemplar, alteori nu trebuie decât să fii mai atent pe stradă și dacă vezi vreo bătrânică stând stingheră într-un colț (cu flori de grădină, cu plante medicinale sau cu nimic), întrebați-o de sănătate. Chiar și 5 lei pot face diferența dintre foame și o masă caldă. Dar în afară de lucruri, bani, mâncare, există bucuria aceasta că altcuiva îi pasă de tine – e cel mai frumos lucru pe care îl puteți dărui zilele astea, amintindu-vă nu numai de cei dragi, ci și de ghinioniștii sorții, oricare ar fi ei.

2 comentarii
0

2 comentarii

Iulia 4 decembrie 2014 - 4:53 pm

Ma bucur ca sunt oameni care au astfel de initiative, macar acum, in prag de sarbatori.

Răspunde
shaks 6 decembrie 2014 - 7:54 pm

foarte util!
ar trebui repostat

Răspunde

Leave a Comment

O să îți placă și: