Când ajungi în Moldova e musai să mergi și la Orheiul Vechi, lângă Chișinău. E cea mai de seamă atracție turistică din Moldova și se ajunge acolo în vreo 40 de minute, cu mașina.
La Orheiul Vechi se poate ajunge și cu marshrutka din autogara centrală (Piața Centrală), care e la vreo 15 minute de mers pe jos de la Arcul de Triumf. Aveți grijă că acolo sunt multe mașini care merg la Orhei, o localitate diferită de Orheiul Vechi. Uitați-vă după mașinile care merg la Trebujeni și întrebați de Orheiul Vechi, dacă nu vedeți ceva scris pe mașină.
Cursa cu care am fost eu a mers până la Trebujeni, a oprit acolo că era capăt de linie, și de abia la întoarcere a cotit spre Orheiul Vechi. Am ajuns pe la 11.45 și l-am întrebat pe șofer când e următoarea cursă. ”La 16.10, chiar aici în parcare opresc””Alte curse nu mai sunt, dacă ies la șosea?””Doar o ocazie…”Merde 😡
Problema e că nu prea ai ce face în Orheiul Vechi mai mult de o oră, iar când am ajuns eu acolo începuse să fulguiască, în niciun caz nu era o vreme care să te îmbie la plimbare. Până la urmă am petrecut vreo două ore la Orheiul Vechi astfel: am mers pe coama dealului până dincolo de mănăstire – de acolo am văzut multe chilii în stâncă, ceva mai departe, lângă Trebujeni, și m-am hotărât că dacă tot nu am ce face, măcar să mă plimb până acolo mai târziu.
Mănăstirea rupestră Peștera
După ce am vizitat mănăstirea cea nouă m-am dus la Mănăstirea rupestră Peștera, până la care trebuie să cobori un culoar adâncit în beznă. Jos m-a întâmpinat un preot bătrân, care doarme chiar acolo, într-o scobitură a stâncii.
Preotul e un fel de ghid turistic al bisericii, mi-a spus pe unde să o iau ca să văd chiliile în care dormeau în trecut călugării și pe unde să ies pe ”balcon” (o terasă naturală a muntelui) ca să văd râul Răut. Ușa care duce la biserică e lângă turnul clopotniței – nu de alta, dar eu nu m-am prins din prima pe unde să o iau.
Chiliile din piatră
Cum nu trecuse decât o oră și vizitasem tot, am plecat din Orheiul Vechi spre Trebujeni, pe jos. Sunt vreo 2 km, eu am tăiat-o printr-o livadă, m-am înnoroiat bine, am trecut pe lângă multe chilii săpate în stâncă și am ajuns la Trebujeni.
Am avut noroc să-mi iasă în cale o mașină pe care scria Introscop, i-am făcut semn și-am întrebat ”Chișinău?”, mi s-a făcut semn să urc și așa am reușit să plec mai repede cu ”introscopul”. Era 14.20, am fost fericită că am găsit mașină și nu mai trebuia să aștept încă două ore.
Când am ajuns în Chișinău am văzut că marshrutka o ia în altă direcție și nu merge la autogara centrală: a oprit în dreptul unei fabrici unde erau mai multe mașini pe care scria tot Introscop. Când toate femeile din marshrutka s-au îndreptat spre poarta fabricii m-am prins că era, de fapt, un transport privat, mai făcuse și șoferul un ban 😊
Lucruri utile
Cum se ajunge la Orheiul Vechi: cu marshrutka din Autogara Centrală, biletul costă 26 MDL. Există o cursă care pleacă din Chișinău la 10.10, iar returul din Orheiul Vechi e la 16.10.